Mötet i Davos, en besvikelse för många politiker

”USA reklam ersatte konfrontation”

President Trump kom, sågs och segrade i Davos, nej det sistnämnda är väl att överdriva, men som vanligt är det ”money” som ”talks.”


Förväntan var stor inför fredagens tal, protester hade haglat dagarna innan. Många politiker hade i protest rest hem innan fredagens tal av USA:s president. Att deras Trump förakt indirekt drabbade 61 miljoner amerikanare, som röstat på honom var likgiltigt. För vad folket tycker är bara besvärligt och dribblas nu bort med censur och fake news. Ledare i Afrika eller inom EU följer samma mönster, när det gäller att tysta obehagliga röster.

Självgoda demonstranter
Emanuel Macron
var bland dessa demonstranter, precis som EU:s handelskommissionär, Cecilia Malmström  skyllde på att det var svårt med flygbiljetter, men hon kaxade ändå upp sig och sa till pressen att nu tar EU täten för att värna världshandeln.
Om det hade varit Georg Soros som talat då hade hon nog liftat hem. Han var jättesur och gick till angrepp mot Trump, som han anklagade för att skapa en maffiastat och är borta 2020. Förmodligen för att han blev åsidosatt, när blårorkestern Landwehr Freiburg hyllade Trump innan hans tal. Och inte nog med det, när Davosmötets skapare Schwab gratulerade presidenten med orden ”Jag vet att Ditt starka ledarskap öppnar för missuppfattningar och partiska tolkningar” förstår jag att han blev arg (SvD 27/1).

Besvikelsen var nog stor hos många kvarvarande politiker, men hos näringslivets representanter var den betydligt mindre, ja nästan beundran. Från Goldman Sachs VD lät det så här ”Jag skulle säga att det finns mycket mer som jag gillar, än vad jag inte gillar.”  Trumps skattesänkningar får nu många likes. Men under hans första år har domedagsprofetiorna kommit på skam. Aktiemarknaden har slagit nya rekord, liksom jobbtillväxt och optimism hos småföretagare är stor.

Kloka ord
Det jag önskar att fler ledare borde ta till sig var Tumps ord ”Jag kommer alltid att sätta Amerika först. Precis så borde ledare för andra länder också sätta sina länder först” (SvD 27/1). Men vår statsminister var inte där och om han hade varit det, så skulle han ändå ha slagit till dövörat. Hela hans karriär vilar på att vara snällast i världen, oavsett om hela landet går åt pipan.

Årets tema
Men som alltid finns det två sidor på ett mynt. Temat för årets Davosmöte var: Hur skapa delad framtid i en alltmer splittrad värld?” (SvD 26/1)

Svaret är mycket enkelt: Dela med Er!

Oxfams fram-och baksida
Det verkade inte som deltagarna tog någon notis om Oxfams (internationell hjälporganisation) rapport med statistik från 2017 “Den ekonomiska tillväxten i världen under 2017 kom att fördelas så här: 82 % gick till den redan rikaste procenten av mänskligheten – oligarkerna och deras närmaste hov. Den fattigaste halvan av jordens människor (alltså nästan 4 miljarder) fick ingenting av tillväxten.
De övriga 49 % fick nöja sig med 18 %.”

Men Oxfam har också en baksida. Organisationen deltar med stor energi i pågående folkutbyte, när de hälsar unga män främst från Afrika, som vill leva gott på Europas välfärd, varmt Välkomna till Sicilien, med mål generösa bidragsländer inom EU. Läs  journalistens rapport om asyltrafiken  från Sicilien.

Om det fanns någon substans bakom politikers ord om solidaritet och jämlikhet, då borde de sätta fördelning högst på agendan. Att BNP stiger är inget mått på att alla fått det bättre, men att BNP per capita står still i en högkonjunktur är inget som intresserar Magdalena Andersson och hennes gelikar.

Svensk solidaritet
Svenska politiker har världsmästerskap i omvänd fördelning. De pungslår sina landsmän med nya bördor, för att fördela deras pengar till alla som inte har rätt att vara här.

Ökad skatt endast för världens rikaste, oligarkerna med sina bröder och sänkt för oss andra, där småföretagare ständigt kämpar för överlevnad, anser jag vara bästa vägen till världsförbättring, förutom asylstopp med stängda gränser för välfärdsmigranter.

Men här är intresset svalt, politiker biter inte den hand som föder dem!

En tanke kring ”Mötet i Davos, en besvikelse för många politiker

  1. Ja, ”Sweden first ” skulle vara trevligt att höra från vår politiska ledning. Men det har inte varit aktuellt de senaste fyra decennierna – och kommer säkert dröja – vad ska till
    för att en svensk statsminister ska framföra ”Sverige först gott folk” ?

Kommentarer är stängda.