”Pengar styr världen, men vem styr och vem producerar pengar?”

Ekonomi
När det handlar om samhällsekonomin med räntor, krediter, inflationsmål, konjunkturcykler, valutaförändringar, stabiliseringsåtgärder osv brister min kunskap. Jag har svårt att hänga med i artiklar, där ekonomer kan motsäga varandra om ekonomiska samband.

Jag håller mig till vanligt folk, vars definition tycks vara alla utom politiker, ekonomer och journalister.

Men jag dristar mig ändå till, att skriva ifrån min horisont.

Egentligen är väl ett lands ekonomi samma sak som min hushållsbudget, att hushålla med knappa resurser, att rätta mun efter matsäcken.

I ”Lyxfällan” förnekar först de skuldsatta sina excesser, sedan är det gråt och tandagnisslan. Efter konfrontation brukar ånger komma, för att till slut ersättas av insikt om hållbar ekonomi. Men när det gäller stater verkar insikten om ansvaret för utsvävningar vara skral.

Guldmyntfot eller Fiatvaluta?
Genom historien har guldmyntfoten fått både ros och ris.
Tvångströja på politiker eller på hela ekonomin?
Många ekonomer föredrar Fiat valuta, som västvärldens valutor består av.

Enligt Wikipedia är ”Fiatpengar är pengar som har ett värde enbart på grund av att den institution som ger ut dessa pengar säger att de är värda något. Institutionen är i praktiken alltid en stat.
Fiatpengar saknar myntfot eller sägs ha pappersmyntfot och har endast begränsad täckning av till exempel en guldreserv.[1Ordet fiat kommer från latin och är en konjunktivform av verbet ”göra”. Betydelsen är ungefär ”Låt det bli gjort.” De flesta valutor i världen idag är fiatpengar, till exempel amerikanska dollareuro och svenska kronor.”

Krig boven i dramat?
Att våra och statens pengar skall motsvara värdebeständigt guld, var tanken för en stabil ekonomi. Det kan hindra klåfingriga politiker från att trycka nya pengar, men under och efter krig brukar sedelpressarna gå varma, för att få fart på ekonomin, med risk för hög inflation, innan stabilisering kan ske. 

USA lämnade guldmyntfoten 1971 för att finansiera Vietnam kriget och andra länder tvingades följa efter och luft kom in i systemet, som banade väg för spekulationsekonomin.

Banker fixar pengar själva
 I dag verkar politikerna ha abdikerat för privata banker, som tycks ha fått fria händer att fixa fram pengar.

Kanske en förklaring till, att Annika Falkengren, tidigare VD för SEB hade 12.000 kr/timma innan hon begav sig ner till Schweiz?

Här tycker jag det luktar NWO, eftersom det är finansiella oligarker, med främst Rotschilds imperium som äger bankerna.

Varför kan inte staten själv driva banker är en rättmätig fråga? Men med dagens politiker kanske det inte är någon lösning?

Varför denna generositet till andra, med risk för att medborgarna blir slagpåsar?

Att våra sedlar och kronor ersätts av enbart digital valuta, tror jag underlättar för planen om gemensam världsekonomi. Tjuven har numera lämnat kofoten och blivit datanörd.

”Pengar styr världen, men vem styr och vem producerar pengar?”
Frågar sig Marcus Gullberg i en debattartikel i nättidningen Newsvoice, som lockade mitt intresse.
Han är civ.ing teknisk fysik, fd VD Gullberg & Jansson, entreprenör och gymnasielärare.
https://newsvoice.se/2017/10/12/pengar-styr-varlden-men-vem-styr-och-producerar-pengarna/em

Pengar har varit ett hett samtalsämne i alla tider men hur penningproduktionen i detalj går till är ingenting man idag får lära sig i skolbänken eller ens på universitetet, när man studerar nationalekonomi. Marcus Gullberg djupdyker i bankernas pengabedrägerier i denna exposé…” 

”….Den bittra sanningen är att cirka 97 % (och cirka 90 % av världens) av Sveriges penningmängd idag består av digitala, fiktiva skulder som privata banker illegalt skapar i samma ögonblick som de lånar ut pengarna, tex till bostadslån….”

Enligt riksbankschef Stefan Ingves utgör bankens eget kapital endast 2.800 kr, när banken lånar ut 1 miljon kr!

Jag hade trott att banken hade full täckning för sin utlåning av våra bankkonton och kreditvärdigheten hos låntagaren. Men nu förstår jag att det mesta är bara luft.

Strålande affärsidé
Banken skapar låtsaspengar, som lånas ut och miljarder strömmar in i räntor. Pengar till räntor skapas däremot inte. Om låntagare kommer på obestånd och marknadens tillit till banken försvinner och om det är tomt i automaten, då går staten, dvs. politikerna in och räddar kalaset med våra skattepengar. Dessförinnan har banken snott tillbaka fasta värden, t.ex bostäder, som de anser att de äger, med sina låtastspengar.

Vinsten tar banken, förlusterna får folket
Att bankerna tjänar storkovan i alla väder, minns vi från flera finanskriser, då skulderna vältrades över på befolkningen i hela Europa. Staten räddade krisande banker med  skattepengar och nya lån. Följden blev att staten tvingades spara, samhällskontraktet upplöstes, när välfärden urholkades inkl. pensionssystemen.

Protester, demonstrationer och upplopp blev följden, men vad hjälper det, när politiker är den finansiella världselitens och bankägarnas nickedockor.

Lögner
Medborgarna fick av politikerna höra, att de hade levt över sina tillgångar!!! Om bankernas svindlerier höll däremot politikerna tyst.

Jag ser samma utveckling i dag, skillnaden är att vi får höra att vi måste vara solidariska med migranter som enkelt vill ta del av välfärden, även om asylskäl saknas. Bara ett exempel är att 50 miljoner satsas på tandvård, som inte kan vänta för illegala invandrare och asylsökande i Västra Götaland och om man säger sig vara < 18 år, så är allt gratis. Men samtidigt så avslår regionen livsviktig medicin för två svårt sjuka barn.
Tandvård för många pensionärer är ouppnåeligt och ingår inte i livskvaliteten. De skall bara betala för att ensamkommande ”barn” skall ha det bra, oavsett om de är 10 eller 40 år.
https://www.1177.se/Stockholm/Regler-och-rattigheter/Vard-i-Sverige-om-man-ar-asylsokande/?ar=True

Citat från Gullbergs artikel:
”…..Bankerna tjänar pengar på både räntor och amorteringar från vanligt folk som arbetar hårt för att betala av på den illegala skuld till bankerna som de egentligen inte har. När bankernas krediter når sitt maximum är det dags för dåliga tider och bankerna drar plötsligt in krediterna (de krediter som de skapar ut tomma intet och inte kostar dem någonting att producera!) när skulderna (och antalet skuldslavar) har nått sitt maximum.

Då kollapsar ekonomin inom kort eftersom penningmängden inte kan växa mer. Bankerna tar därefter över skuldslavarnas verkliga tillgångar eftersom bankerna alltid är prioriterade fordringsägare i alla konkurser. Om bankerna mot förmodan hamnar på obestånd går de till staten och får de miljarder som de vill ha…..”

Tur att folket inget förstår, säger Henry Ford:
”It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”

Ja, visst är det tur att medborgarna inget förstår av bankernas affärsidé, när de dessutom är indoktrinerade av politikerna efter kriserna med statliga insättningsgarantier, allt för att marknaden skall hållas lugn och dölja bankägarnas excesser. Någon revolution lär inte hända, eftersom konspirationsvarning utfärdas mot de klarsynta, av makteliten och deras vänner.
Spännande läsning
http://www.nyatider.nu/bankernas-fuskpengar-infor-ratta-nar-advokat-ifragasatter-systemet/
”Bankernas ”fuskpengar” inför rätta när advokat ifrågasätter systemet.
Bankernas möjlighet att skapa pengar genom utlåning har inget stöd i grundlagen. Det hävdar advokaten Henning Witte, som låtit SEB dra honom inför rätta för en obetald skuld bara för att kunna ifrågasätta hela det privata banksystemet inför domstol.”
Artikeln tar upp Wittes föregångare Jerome Daly, vars historia konkurrerar med en spännande kriminalroman.
Citat: ”Det har funnits en föregångare på andra sidan Atlanten, nämligen Jerome Daly, som 1969 drogs inför rätta av First National Bank of Montgomery. Daly hade slutat avbetala på sitt bolån, med resultatet att banken genomfört en tvångsförsäljning av huset och ville få honom vräkt. Daly grundade sitt försvar på att banken inte hade lånat honom några riktiga pengar, utan helt enkelt skapat krediten från ingenting. Därför hade den ingen rätt att göra utmätning av hans egendom, trots att den angetts som säkerhet för lånet.”
Jerome Daly vann målet!!! Eftersom domstolen betraktade bankens agerande som bedrägeri, då en hög banktjänsteman bekräftade att de skapat krediten av luft, vilket alla banker gör…En kort tid efter målet blev domaren mördad……..
 (Henning Witte, svensk-tysk advokat, är mest känd som juridiskt ombud för de anhöriga till offren i Estoniakatastrofen).
Om Witte mot förmodan skulle få upp fallet i HD och därefter skulle vinna målet, då skulle revolution vara ett faktum. Bankirerna skulle aldrig tillåta att deras digitala penningmaskin stoppades och att deras inkomstbringade pyramidspel gick i graven.
Kanske är det bäst jag håller mig till ”Lyxfällan”?
För jag litar inte ett smack på Fiatvalutans ”Låt det bli gjort”.  Vem gör vad för vem är frågan? Inte av eller för vanligt folk i alla fall.
Lästips!
http://cornucopia.cornubot.se/2008/12/guldmyntfot-eller-fiatvaluta.html

6 tankar kring ””Pengar styr världen, men vem styr och vem producerar pengar?”

 1. Några omständigheter att betänka när det handlar om världsekonomin.
  Den s.k. riksbanken i USA FED Federal Reserve är en privatägd institution – helt otroligt.

  USA´s statsskuld är fn. i storleken 20 -21000 miljarder dollar , hisnande!
  Hur är det möjligt? – och det finns alltid pengar att låna – även för Magda A. här hemma.

  1. Jag undrar ofta över staters hisnande statsskulder. Räknar Rotschild och hans polare med att de inte får tillbaka allt? Består vinsten mest av räntor med riktig täckning, när utlåningen mest är luftpengar?

   1. Nationalekonomi är en tvivelaktig ”vetenskap” med ringa möjligheter att göra korrekta förutsägelser om framtidens ekonomiska händelser. Kanske är Mark Twains observation den som helt kort sammanfattar det bäst; En bankman är en person som lånar ut sitt paraply när det är vackert väder men vill ha igen det
    när det börjat regna

 2. Harriet utan för ämnet. Blir upprörd över hur media flyttar fokus från alla gruppvåldtäkter till vita svenska män har tafsat och kommit med skamliga förslag. Allt för att män och kvinnor skall komma på kant, medan invandrare kommer undan med sina brott. Det är en utstuderad plan för att splittra befolkningen. Känns otroligt olustigt. Tyvärr går många på det. Denna procedur började i USA

 3. Harriet, du är mästerlig. Jag delar dina krönikor för glatta livet.
  Men tyvärr känns det oftast som att alla klokskaper man finner på alternativa sajterna hamnar på hälleberget.
  Två av mina barn har sagt ifrån, de vill inte veta.
  Vad gör man åt det.
  Jag tror inte de är unika, troligen istället typiska representanter för den hjärntvättade PK delen av befolkningen,

  1. Tack för Din värmande kommentar, den och andras gör att jag fortsätter att berätta om samhället från min horisont.

Kommentarer är stängda.