Tankar inför dagens NMR demonstration i Göteborg

Bokmässans oönskade deltagare har nu debatterats till leda inklusive NMR:s demonstration. Att bara ignorera demonstrationen anser jag vara det bästa, men det kommer inte på fråga.

Politiker och kultureliten skall på olika sätt demonstrera sin avsky. Vänsteraktivister bussas in. Två tyska nazister blev omhändertagna med knivar i bagaget. En otäck förväntan finns i luften om konfrontation inför dagens demonstration.

Skillnad i förståelse
Konstigt att för hemvändande IS krigare visas förståelse med bortförklaringar av deras terrorhandlingar?

Trots samhällets generösa satsningar om preventivt arbete och rehabilitering efter deras bestialiska gärningar utan efterräkningar, så är resultaten få.

Varför inte samma förståelse för så kallade nazister?

Det här är bara några rader från en etablerad kulturpersons gästkrönika ”Stöveltrampet i Göteborg” (Cecilia Gyllenhammar i Östgöta Correspondenten den 29/9).

”……Dessa vita män som har så vek identitet att de måste höja sig över andra i sjuka fantasier om överlägsenhet i ras…”

Om jag inte hade kännedom om avsändaren, så skulle jag tro att det lika gärna kunde handla om islams fundamentalister, med utbyte av vita till mörka. Men då gäller visst inte hets mot folkgrupp eller brott mot mänskliga rättigheter?

Nu våndas många från kulturetablissemanget, om deltagande.  Att delta eller inte delta är frågan, som ställer till det för moralen.

Alla besök till bokmässan är frivilliga, man stannar till vid de montrar som lockar mest. Man kan utebli eller enbart besöka alternativa arrangemang, även om debatten då uteblir, när alla tycker lika.

För att yttrandefriheten skall hållas frisk, så måste åsikter få blötas och stötas mot varandra, ”för om alla tänker lika, då tänker ingen alls,” lyder ett tänkvärt ordspråk.

Jag kommer osökt att tänka på några rader av Hjalmar Söderberg, kanske hans författargärning finns representerad på bokmässan?

”Man vill bli älskad,
i brist därpå fruktad,
i brist därpå föraktad och avskydd.
Själen fryser i tomrummet
och vill nå kontakt
till varje pris som helst.”

3 tankar kring ”Tankar inför dagens NMR demonstration i Göteborg

  1. Jag var på bokmässan och som grädde på moset tänkte jag bese demonstrationen. Men jag måste ha gått fel. Det enda jag mötte var ett stort antal poliser c:a 1300 poliser som inte kunde upplysa om vägen. (så stor var den demonstrationen) Men jag hann i alla fall se några kändisar så helt bortkastad var inte dagen

  2. Jag undrar om inte det smartaste NMR kan göra är att ställa in hela demonstrationen.
    AFA pöbeln kan näppeligen hålla sig i skinnet, hitresta från hela Europa.
    Vore ganska avslöjande.
    Själen ryser för tomrummet. H.S.

  3. Det bästa hade varit att inte uppmärksamma NMR alls. Nu får dom nya sympatisörer. Hets mot folkgrupp gäller inte vita män!

Kommentarer är stängda.