Byråkrati hinder för utbyggnad

Här återkommer Jan Ivarsson, partipolitisk obunden, med ett gästinlägg som handlar om tung byråkrati, långa handläggningstider som kan försvåra och förhindra framsteg både inom byggsektorn och industrin. Småföretagare har alltid behandlats styvmoderligt av socialdemokraterna, som alltid suttit i knät på Wallenbergarna och deras bäste bröder. Vad gör man när skattepålagor, osund konkurrens urholkar verksamheten? Då kan valet stå mellan att slå igen eller utnyttja svart arbetskraft.

”Ny produkt kräver befintlig lokal

Tänk er att ett företag skulle komma på en ny produkt, t. ex. ett nytt rullager som både är lager och växellåda i samma enhet. Rullarna är utbytta mot kugghjul.

Om bolaget trodde på produkten skulle det på kort tid få den i produktion i en befintlig fabrik.

Om produktionen däremot skulle kräva ny byggnad utanför industriområdet skulle problem uppstå genom tillståndsansökningar, granskningar, yttranden och överklaganden. I sådant fall skulle bolaget troligen förlägga produktionen utomlands. 

Stränga lagar, dålig efterlevnad

Småföretag kringgår byråkratin med etablering i lador och på undanskymda platser. Beteendet liknar Sydeuropa med stränga lagar och dålig efterlevnad. Byråkraterna jobbar bekvämt i luftkonditionerade kontor men besöker sällan verkligheten. Småföretag som inte orkar med byråkratin söker lösningar som papperslösa för sin överlevnad.

Långa väntetider

Byggbranschen lider av för långa tillståndstider. Få investerare riskerar pengar på projekt som kräver åratal i myndighetsutövning. Exemplen är många på utdragna ärenden som med utredningar och överklaganden tar årtionden innan det blir slutligt beslut.

Ett ärende i Miljödomstolen tar kanske ett år. Handlingarna kan läsas in på en vecka och därtill behövs några veckor för besök i området, för eftertanke och för formulering av domslut. Långa väntetider beror på anhopning av ärenden och otillräckliga resurser.

Myndigheter jobbar sällan övertid som småföretag. Staten avsätter heller personal för att utreda hur den skall få fram fler enkla jobb istället för att skynda på handläggningen för riktiga jobb.

Nuvarande ordning fungerar dåligt. Långa beslutstider skadar landets utveckling”

————————————————————————————————————————-

Men långa beslutstider kan gynna byråkrater, som jobbar i sin egen takt och med makt att avgöra framtiden för entreprenörer. Småföretagare höjs till skyarna i talarstolen, men glöden svalnar fort, när det gäller att underlätta i deras vardag. Ett stort undantag är flyktingsindustrin, där finns inga hämningar när det gäller begränsningar, miljarderna bara flödar  in.