USA bär ansvar både för islamiska staten och Putins välde i dag

I söndags den 11 december sändes en ovanligt bra dokumentär om bakgrunden till Putins Ryssland av i dag, på SVT 2 Dokument utifrån, ”Att skapa en Putin” (Finns nu på SVT Play).

”Svensk dokumentär från 2016. Rysslands omvandling från kommunism till marknadsekonomi höll på att sluta med katastrof. Ur askan steg en maktfullkomlig president som styr sitt land med järnhand.

Hur gick det till?

SVT:s förre korrespondent Peter Löfgren berättar vad som hände när ett gäng unga kapitalister från väst bjöds in för att reformera Ryssland.

Några blev ofantligt rika medan majoriteten fortsatte att leva i misär. Försöket misslyckades och vägen till makten låg snart öppen för en ny typ av ledare. Hans namn: Vladimir Putin.”

putin2

Den gemensamma nämnaren mellan Putins välde och kaoset i Mellanöstern är USA!

Världspolisen med Nato, FN, EU som lakejer anger utåt att de är demokratins fanbärare, när det snarare är tvärtom. Ofta handlar det om makt över naturtillgångar, strategiska landområden allt för att säkra landets herravälde i världen.

Först kommer rådgivare som allierar sig med landets elit och sedan följer ofta interventioner som kan utvecklas till fullskaligt inbördeskrig, exempel finns i Vietnam, Sydamerika, Afrika, Kosovo, Ukraina, Sovjet och nu Mellanöstern.

I Mellanöstern stödde och utrustade USA initialt oppositionella grupperingar till regimer som de ville störta, dessa omvandlades efter hand till Al Quaida och Islamiska staten.

is-2

Mönstret är hela tiden detsamma. Eliten blir rikare och folket fattigare, samma utveckling har nu också hänt i hela västvärlden.

Till slut får folket nog och önskar en ledare som nationen förstår och tillvaratar arbetarnas vedermödor och hårda slit från i går och i dag.

Men då kvicknar världens rika kapitalister med sina doaflickor till och hojtar om demokrati, när fattiga inte ens har mat på bordet.

Om de förtryckta segrar händer det ofta att de blir de nya förtryckarna i landet, som skulle demokratiseras.

Beträffande Ryssland, så missade väst den gyllene chansen till varaktig avspänning och fred. När västs ledare vägrade att ge hjälp i form av stödlån, skuldavskrivningar och nödhjälp, efter att Sovjet till slut bröt samman under det kommunistiska oket.

Någon Marshallplan som krigsdrabbade länder i Europa fick från USA efter andra världskriget, kom aldrig på fråga.

Det fanns klarsynta ekonomer från väst, som då protesterade och varnade för framtida utveckling, men sparkades ut och fick inte vara med och smörja kråset med champagne och kaviar i Davos.

Washington trodde att de därigenom kunde knäcka Sovjet för gott. Resultatet blev tvärtom, eftersom denna elit aldrig lär sig något av historien.

Jeltsin, som ständigt var onykter skrattade gott med både Bush den äldre och därefter med president Clinton, när han sålde ut hela sitt land till sina förtrogna och till västs bankirer. Privatiseringen gick som smort, utdelade aktiekuponger till folket lurades av dem och köptes upp för en flaska vodka eller för en spottstyver.

vodka

Samma sak hände i Norrland, när träbaronerna lurade av hemmansägare skog, ibland bara för en flaska brännvin, medan tunn och utarbetad hustru med magra ungar svalt.

Skillnaden i Ryssland var nu, att förr var hyllorna tomma i affären, trots att folket hade rubel på fickan, men efter privatiseringen dignade det av överflöd, men vad hjälpte det, när folket inte hade en rubel i fickan.

När jag i programmet såg den självgoda svenske professor Åsbrink förkunnelse, blev jag riktigt förbannad, när jag hör hur han sa ”att ryssarna av äldre årgång inte förstod denna nödvändiga förändring.”

Vilka som förändringen gynnade klämde han inte ur sig.

Argumentet känns så väl igen, mot oss globaliseringsrädda, bakåtsträvande, ja rent ut sagt dumma individer, som protesterar mot globaliseringens orättvisor och till råga på allt ständigt röstar fel.

Genom alla tider döljer etablissemanget orättvisor och nöd bakom fagert tal om humanitet och demokratiska värden.

”Limousine- eller champagne vänstern” är falskhetens banerförare av idag! Dessa gynnade har för länge sedan glömt arbetarnas vardag och frotterar sig tillsammans med världseliten och smittas av dess  hyckleri.

Fortsättning kommer nu på söndag den 18 december och handlar om ”Rysslands återkomst.” När Europa och USA stängde dörren till Ryssland efter annekteringen av Krim vände sig Valdimir Putin österut.

Läs först denna artikel, som jag fick av signaturen ”Nisse.”

 

Jan Westh: Krim och den olagliga annekteringen 1954

 

 

 

En tanke kring ”USA bär ansvar både för islamiska staten och Putins välde i dag

  1. Att Ryssland ber om hjälp av väst för att modernisera sitt land är väl ingenting nytt. Jag vill minnas att Peter den store ville ha hjälp av väst för att modernisera sin flotta.Detta skedde i början på 1700-talet

Kommentarer är stängda.