Studie av mediernas mörkläggning – exemplet Metro

På nätet finns mycket att läsa, tips på länkar till ökad kunskap, arga, besvikna, glada uppmuntrande kommentarer i en salig blandning, precis som det skall vara om demokratin skall hållas frisk.

På Avpixlat.se 2016-08-15 fanns tips om en gedigen rapport som handlade om mediers mörkläggning med fokus på gratistidningen Metros beskrivning av invandring.

Författare är Torbjörn Holmgren. fd. gymnasielärare med akademisk bakgrund.

Jag återger studiens inledning och slutsatser, hela studien finns på hans hemsida www.pilum.nu/metro.

Studie av mediernas mörkläggning – exemplet Metro.

”MÖRKLÄGGNINGSMEDIA Många anklagar media för att mörka sanningen om invandringen och dess konsekvenser. Enligt dem framställer etablerad media invandring som odelat positivt och döljer negativa fakta. Stämmer detta? Det undrade jag själv tills jag beslöt mig för att ta reda på sanningen. Som fd gymnasielärare med en gedigen akademisk utbildning och väl på det klara med allt som krävs för vetenskaplig metodik beslöt jag mig att undersöka media för att se vad som stod på.
Jag valde tidningen Metro, vilken presenterar sig som en oberoende nyhetstidning. Med början i november 2015 fram till sommaruppehållet 2016 läste jag varenda nummer noga och markerade samtliga artiklar som handlade om invandring. Allt sammanställde jag i en vetenskaplig rapport kallad ”Metro och migrationen” som jag lagt upp fritt och gratis på min hemsida, www.pilum.nu/metro

Slutsatser
Denna redogörelses slutsatser om tidningen Metro:

• Metro är en invandringspositiv tidning, inte en opolitisk nyhetstidning

• Metro förnekar allt svenskt och all svenskhet

• Metro har en socioekonomisk förklaring till allt

• Metro låter inga avvikande åsikter komma till tals, utan arbetar aktivt för att stoppa dem

• Anklagelsen från alternativ media att Metro mörkar, alltså systematiskt och av politiska skäl väljer att
inte rapportera vissa fakta, är korrekta.

• Metro väljer att medvetet och avsiktligt undvika att nämna etnicitet vid brott

• Alla anklagelser mot Metro från den sk alternativa median om mörkande, manipulation och propaganda-verksamhet stämmer.”

Om slutsatserna i studien hade varit annorlunda till Metros fördel, hade denna uppsats med all sannolikhet återgivits i traditionell media.
När media sviker i opartiskhet beträffande invandrings-/asylpolitik måste vi hjälpas åt att sprida medborgares faktagranskning till fler, främst till de som ännu tror på medias saklighet.

Jag tänker åter på boken ”The wisdom of crowds” av författaren, forskaren James Surowiecki från 2005, där han bevisar att folks privata erfarenheter är bättre evidensbaserade, än officiella, politiska och moraliska påståenden om migrationens fördelar.

Om vetenskapliga studier och folks privata erfarenheter inte överensstämmer med den positiva officiella bilden om invandring, då blir det svårt för politiker att fortsätta att hävda dess lönsamhet och berikande effekter.

4 tankar kring ”Studie av mediernas mörkläggning – exemplet Metro

 1. Gjort samma analys själv sedan några år och instämmer i kommentarerna ovan. Slående hur Metro utväljer delsanningar/halvsanningar i skeenden för att vinkla stoff och skapa påverkan i ”korrekt” riktning, det bli nästan komiska effekter. För att inte tala om vad som alls inte står. – Till allmänhetens fromma står ett stort antal experter till hands, med typ ”Så gör du för att…”; ”Så lyckas du med…” . Man kan skona de egna grå.

 2. Övertygande analys. Ja Metro är paradexemplet på något så överdrivet glättat och politiskt vinklat man kan finna. Åratal sedan man plockade den ur behållaren. Den håller sig tydligen med en högkvalificerad stab av ”experter”: ”så gör du för att….”. Man kan få nog alla tillvarons problem tillrättade och även bli politiskt korrigerad.

 3. The wisdom of crowds? Jag kan inte hålla med. När blev den stora mängden klok? Den mängden som förslösar sina liv på fotbollsarenan; den mängd som glanar på stilbildande program som bonde söker fru eller nytillskotten kärlek vid första ögonkastet. Eller som Marx skrev Religion är opium för folket, vilket numer ersatts av TV KOMPLETTERAT av fåniga inlägg på FACEBOOK

  1. I arvet från bondesamhället har svensken i gemen gått med mössan i handen och med nedböjt huvud i adelns och maktens ledband. Nu börjar dock en förändring skönjas ändock för liten enligt min mening. Vi är fullständigt avklädda som befolkning och de oliktänkande blir fortfarande refuserade i alla sammanhang. Senaste exemplet är Nya Tider som nu inte får vara med på Bokmässan( vilken har som huvudtema ”yttrandefrihet”) som jag anser vara den sista spiken i kistan för att helt frånta Sveriges statsskick som demokrati. Sverige styrs inte längre utav de ”folkvalda” och deras uppfattning om rätt och fel utan av vad man anser och tror skall vara ickestötande mot framförallt muslimer.
   I bibeln beskrivs de profetior som skall uppfyllas inför domedagen och när slutet är nära skall en falsk religion dominera och de kristna skall jagas och dödas. Många kristna kommer att försöka gömma sig för att klara sina liv men ingen skall undkomma. När nu även Svenska kyrkan anslutit sig till att gå i djävulens fotspår, ja då är slutet nära.
   Alla måste vakna och reagera nu. Det räcker inte att på klassiskt svenskt maner bara sitta hemma vid köksbordet och tycka utan vi måste ut på gatan för att hjälpa oss själva för någon annan kommer inte att göra det åt oss.
   Måste även slutligen nämna den diskussion som varit i regeringen om att förbjuda tiggeri eftersom detta skett i våra grannländer. Vad kom man då fram till. Jo, vi kan inte förbjuda tiggeri för det får ju inte bli olagligt att vara fattig. Fattiga?? När blev det gratis att resa från Rumänien/Bulgarien? Är det gratis att leva här eftersom många varit här i kanske mer än ett år? Många har kort på sina barn så jag undrar, vem tar hand om dom när mamma och pappa sitter utanför ett köpcentrum i Sverige och tigger?
   Nämnas bör också att ett äldre svenskt par fick sitt hus länsat på allt av värde, lyckligtvis sågs bilen av en granne som kom ihåg delar utav registreringsnumret så dessa tjuvar blev gripna inom två timmar. Dessa två män blev dock även igenkända som tiggare utanför en affär på en annan ort. Har dessa människor ett större existensberättigande i detta landet än vi själva? Tyvärr verkar allt tyda på det.

Kommentarer är stängda.