Versionen som media glömde. Den uthängde busschauffören berättar om vad som hände.

Vi var säkert många som såg på både Rapport och Aktuellt i slutet på veckan som gick, hur en busschaufför på Öland slår en invandrare besinningslöst. Vid 69 års ålder har livet lärt mig att alla händelser har en bakgrund, en historia.
Här kommer busschaufförens som jag tog del av via www.ostrasmaland.se/kalmar/chauffören-om-vad-som-hande, publicerat 2016-07-24.

”Chauffören om vad som hände
KALMAR Fredag 05.00, uppdaterad Fredag 05.12
Såväl Nobina som KLT har fått flera påstötningar från chaufförerna om de besvärliga förhållandena på bussarna som används av asylsökande på norra Öland, berättar busschauffören som i en video ses rita flera slag mot en passagerare på bussen.

På videon ser man bara en till synes galen busschaufför som pucklar på en stackars försvarslös man i ett säte. Men ingen har visat vad som hände innan eller förklarat bakgrunden.
ULF CARLSSON
A A
Det berättar den busschaufför som under ett par dygn valsat runt i media i Sverige, sedan han fångats på video vid ett bråk med en asylsökande på bussen från Grankullavik på Öland.

Chauffören mår mycket dåligt av det hela. Han är sjukskriven till den 31 augusti efter att ha fått en fraktur på högerarmen av ett slag som den asylsökande mannen gav honom strax innan händelserna i den video som nu visas landet runt.

– Det märkliga är att inte en enda media i hela landet har talat med mig för att få min version, säger mannen när Östra Småland/Nyheterna ringer upp.

Han är borttagen ur tjänst efter händelsen av arbetsgivaren Nobina och det har startats en polisutredning. Såväl chauffören som den asylsökande har gjort polisanmälningar. I vår tidning ger chauffören nu sin version av vad som hänt.

– Det är klart att man inte ska agera som det ser ut att jag gjorde på videon, säger han. Men det finns en historia innan detta som inte alls kommit fram.

LÄS MER
Busschauffören misshandlade asylsökande
Chauffören är i 35-årsåldern och flyttade till Öland sedan han fått arbete som chaufför. Det har hela tiden funnits en förbittrad stämning mellan en grupp av de asylsökande på norra Öland och de chaufförer som kör länstrafikens bussar. Den person som nu hamnat i fokus i bråket är en av dem man irriterat sig på. Chaufförer har bett att få slippa köra vissa tjänster.

– De flesta asylsökande på Öland är väldigt trevliga människor. Men det finns en del som det varit problem med. De står aldrig vid hållplatser utan kräver att man ska stanna varhelst de befinner sig. De kan gå av och röka eller springa in till affären när man stannar för att plocka upp andra passagerare och kräver att man ska vänta. En del har struntat i att betala.

– Vi har påtalat det här för både Nobina och KLT. Men inget har hänt. Det har funnits en underliggande frustration.

Vid det aktuella tillfället på tisdagsmorgonen startade busschauffören turen från den ordinarie hållplatsen i Grankullavik. Han berättar att det stod en asylsökande där och han släpptes förstås ombord på bussen. En bit bort stod en annan person och gjorde ingen antydan att han skulle med. Därför stängdes dörrarna och bussen körde iväg.

– Jag stängde inte dörrarna framför näsan på någon, det gör man förstås inte. Men vi kan inte stanna vid varenda människa som står i vägkanten.

I höjd med Bödabaden blev bussen omkörd av en bil i mycket hög fart och i Böda stod den asylsökande mannen vid hållplatsen och klev på bussen.

– Jag kände igen honom och försöker mycket lugnt tala med honom om att vi inte kan stanna varsomhelst vid vägen utan att man måste stå vid hållplatserna.

Passageraren vill inte prata om det utan tar upp sin mobiltelefon och tar ett foto på chauffören, som blir irriterad och säger att man kan inte uppföra sig hur som helst.

När bussen går vidare till Löttorp är det 5 minuters stopp och då tänker chauffören att han ska ta en bild av passageraren. Han går fram till mannen med sin mobiltelefon i höger hand för att ta fotot. Men han får ett hårt slag över armen och tappar telefonen. När han senare uppsöker läkare visar det sig att det finns en fraktur på högerarmen och chauffören sjukskrivs till den sista augusti.

Därefter börjar den videofilm som visats i många medier. Där ser man bland annat hur chauffören misshandlar passageraren med sin vänsterhand och sedan böjer sig ner och tar upp telefonen som hamnat på golvet.

Han skriker också:

”Jag hatar era jävla svin”.

– Det är självklart dumt. Jag är definitivt ingen rasist, flera av mina vänner kommer från andra länder. Det jag menar i det där upprörda ropet är den grupp som inte kan sköta sig.

Chauffören är mycket tagen av vad som hänt. Han väntar på vad såväl polisutredning som Nobinas utredning kommer att leda till. Den fackliga organisationen är inblandad.

– Jag borde inte agerat som jag gjorde. Det var dumt, säger han. Jag får ta konsekvenserna av det. Men att säga att det som hände var helt oprovocerat är helt enkelt inte sant.”

Tänk att media alltid skall glömma vikten av att både förövare och offer får komma till tals efter en händelse, där det är möjligt att genomföra.
Efter Almedalens alla vi älskar ”Sverige” tal, så verkar PK filtret ha fått stora hål, som kanske skrämmer den rödgröna journalistkåren?
Känslor går den snabbaste vägen in till hjärnan, så de vänsterliberala redaktörerna gnuggade nog händerna av förtjusning över videobeviset över en snäll, misshandlad invandrare och en elak, främlingsfientlig busschaufför.

Tack till reporter Ulf Carling, som efter denna händelse återgav även busschaufförens version!

4 tankar kring ”Versionen som media glömde. Den uthängde busschauffören berättar om vad som hände.

  1. Läste också i Östra Småland i somras. Får se vad chauffören får för straff. BussNobinas talesperson Mahdi Ahmadi sa att det är ett internt personalärende som leder till att chauffören sparkas.
    Kanske kan han senare få ett nytt förarjobb nånstans efter ’internärendepersonalpolitiska’ överväganden?

  2. Hej igen försökte kommentera …dem inte publicerade och sa att jag redan skrev samma lögn lögn lögn

  3. Jag gråter när jag ser hut illa ni behandlar era medborgare. Själv kom jag hit 1993, blev tvungen att säga ifrån mitt medborgarskap och betala 6000 kronor . Jag trodde att det var bättre med tanke på fast jobb osv. JAG GÖR INGA RESOR FÖR ATT DÖDA MÄNNISKOR OCH KÄNNA MAKT SAMT KICK NÄR JAG KÄR HALSEN AV FOLK OCK KAN NÄR SOM HELST KOMMA TILL SVERIGE , FÅ VÅRD, REHAB FÖR ATT SEADAN SÅ FORT SOM MÖJLIGT ÅKA TILLBAK OCH NJUTA AV SYNEN PÅ RINNANDE BLOD. Dock måste jag söka visum, för 900 kr, 5 dagar och visa hotel bokning för det svenska ambassaden då jag ska hälsa på min gamla mamma. Vilken tar minst 10 dagar, jag bor inte i Stockholm… om min mamma dör så hinner jag aldrib på begravning. 2 veckor efter ankomst till Sverige påbörjade jag ABF, AMU, vävde mattor på sk textilverkstad. 1995 började ssk utbildning. 1999LEG SSK, 2000 AKUT SSK.

Kommentarer är stängda.