Många är drabbade av både fakta- och verklighetsresistens

I språkrådets nyordslista återfinns faktaresistens, som ”Babel” i SVT 2 i går kväll uppmärksammade (2016-04-10).
Faktaresistens förklarades med att åsikter räknas som fakta och att likasinnade bara bekräftar varandras åsikter i små ”bubblor” och låter inte befintliga fakta påverka sin uppfattning.
Sydsvenskans redaktör Pia Rehnquist försökte förklara ordets innehåll och direkt ställdes nationalister och de så kallade främlingsfientliga sajterna på nätet i skamvrån.
Inte ett pip hördes om rabiata koranläsare, jihadism och IS-krigares världsuppfattning. Om så hade varit fallet hade faktaresistensen nått nya höjder.
Jag tycker att detta nyord betydligt bättre passar in på media, där faktaunderbyggda artiklar ofta lyser med sin frånvaro, journalisterna framför sin egen rödgröna agenda i stället. Syftet är att uppfostra oss läsare till de rätta åsikterna.
Dagens Nyheters vänsterliberala mål verkar vara att sätta agendan till både samhällsdebatten och utvecklingen av vårt samhälle. Dagens verklighet verkar vara utan betydelse.
Jag skulle utöver faktaresistens också vilja lägga till verklighetsresistens som ett nyord.
Inom kultureliten råder samma mönster, åsikterna är mycket lika och ve dem som lämnar dessa ”bubblor”.
Följande citat är värda att upprepas.
”Kultureliten är ett kotteri med extremt snäva åsikter som bekräftar varandra med andras pengar” (Fredrik Segerfeldt)
”Kulturetablissemanget är en brandkår som rycker ut så fort någon avviker från den rätta normen” (Birgitta Trotzig).

I aktuellt efter ”Babel” var jag inte säker på att jag hörde rätt.
Extremistsamordnaren Mona Sahlin sa att jihadism nu måste bekämpas mer än rasism, samtidigt som hon anklagade Malmö stad för att sakna handlingsplan.
Kanske denna omsvängning beror på att hennes telefon varit tyst.
Terroristen Osama Krayem är nu starkt misstänkt för inblandning i terrordåden både i Paris och Bryssel. Han är född i Rosengård och hade jobb som vaktmästare på en skola innan han blev IS krigare i Syrien. Han ringde förmodligen varken Mona Sahlin eller Säpo och meddelade sina planer.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp säjer att fler svenska terrorister kan dyka upp i dessa utredningar. Över 300 unga män med svenskt medborgarskap har lämnat Sverige för att delta i IS terrorhandlingar. När de blir tillbakaträngda i Syrien så ökar terrorhoten och handlingarna mot Europa.
Min förhoppning är att det rödgröna styret i Stockholms stad också kunde nyktra till från sin verklighetsresistens och inse att deras strategi med gräddfil med jobb, bostad och lön inte fungerar på blivande och återvändande IS krigare. Faktaresistensen verkar vara uttalad hos både det rödgröna styret och IS krigarna som skall omvändas.