”Moralisk kollaps på hög nivå”

Inga Britt Alenius (orädd, fd. revisionschef inom FN)) uttalande om moralisk kollaps på hög nivå, instämmer nog flertalet av oss väljare i. Hon syftade på Nordeas tätplats av världens banker, som hjälpt rika personer till skatteflykt via brevlådeföretag i skatteparadis. Efter avslöjande av Panamadokumenten i början på april.
Kungar, maffiabossar, presidenter, elitidrottare, premiärministar finns på denna girighetens topplista.
En visselblåsare på advokatfirman Mossack Fonseca läckte uppgifter till den tyska tidningen Suddeutsche Zeitung, som sedan delade dokumenten med det internationella journalistorganet för grävande journalistik, ICIJ.
Avslöjandet efter gediget samarbete över gränser och läckans civilkurage ger journalistiken välbehövlig goodwill.
Vilket är något som är i avtagande hos alltför många av världens politiker och höga tjänstemän inom internationella organisationer. De glömmer snabbt bort sitt primära uppdrag, sina uppdragsgivare/väljare, i sin iver att bidra till det så kallade ”överbryggande sociala kapitalet.” Där egen vinning prioriteras i allians med andra ledare.
Ibland tror jag att de tillsammans med världens rika och välbeställda i mjugg skrattar åt oss därnere, som ännu kan skilja på mitt och ditt, går till jobbet, betalar vår skatt och lever våra liv i vardaglig strävsamhet.