Insikt är svårt med Pomperipossas näsa

I söndagens agenda (2016-01-31) intervjuades centerpartiets ordförande Annie Lööf. Jag blir imponerad över konsten att svänga 180 grader och få det att låta som förut. För nu gäller det att se framåt och ta tag i utmaningarna, bakåt ser man bara när det gäller SD:s förflutna och så järnrörsskandalen förstås. Järnröret tycks bli allt längre, precis som Pomperipossas näsa blev, när sakargumenten tryter.

Att sverigedemokraterna har ett mörkt förflutet är inget att blunda för, men när det gäller övriga partiers historia råder både synfältsbortfall och minnesförlust.

Nazister fanns främst hos borgarklassen som diskret bytte ut porträttet av dess hyllade ledare med Churchill, när krigslyckan vände.

Förmodligen har Annie Lööf inte läst bondförbundets partiprogram från 1933, som skulle få Hitler att mysa av välbehag.

Ett mörkt kapitel i Sveriges historia är tvångssteriliseringarna av undermåliga individer som ägde rum under åren 1934-1970. Paret Myrdal satt vid ratten, passagerare var läkare och vetenskapsmän som bestämde vilka som var värdefulla och hade rätt att födas och vilka som inte var det. Programmet hade riksdagens stöd. Nu gällde det att få samhället rent och snyggt med samma princip, som fanns bakom grävskoporna i Klarakvarteren.

Receptet från Annie Lööf är nu sänkta ingångslöner och reducerade välfärdsförmåner, precis som från hela alliansen. Det var ju också den unge Fredrik Reinfeldts förhoppning i sin bok ”Det sovande folket” från 1993. Invandringen blev en gudagåva för högerblocket, som i regeringsställning inte vågade utmana väljares förmåner och gamla traditioner, men bakom det humanitära förklädet får det mesta av dolda agendor plats, som röstfiske och lönedumpning.

Det kan låta rimligt att den som inte jobbat en timma i landet inte skall ha samma förmåner, jämfört med arbetare som slitet och betalt skatt under många år. Detta förhållningssätt har stora inneboende risker. När ojämlikheten ökar i ett samhälle uppstår spänningar och kraftiga reaktioner. Ett fenomen som känns igen från biomekaniken, där krafter i obalans alltid orsakar rörelse. Negativa rörelser finns det redan gott om i politikerskapta utanförskapsområden. Ojämlikhet bidrar inte till ökad förståelse, utan bara till mer förstörelse och svenskförakt.

Betydligt bättre hade varit om makthavarna i första hand förstått de framtida riskerna med sin humana signalpolitik, men konsekvensanalys vägde lätt, när Sverige till varje pris skulle upprätthålla skenet av att vara humanitär och bäst. Tänk om de i tid i stället hade insett alla pullfaktorers risker och sänkt allsköns bidrag till andra länders, mer normala nivåer för invandrare.

Fjäsket för FN, EU och den egna karriären, gick före landets väl och ve.

Lösenorden om lönsamhet, berikning och mångfald fungerar inte längre, när allt fler undersåtar upptäckt att kejsaren är naken.

När min mor levde för snart 10 år sedan låg försörjningsstödet för nyanlända 65- åringar flera hundralappar över mors allmänna pensionsnivå och när jag fortfarande möblerade med loppismöbler och Ikeas spånbokhyllor var det inte ovanligt att familjer på nystartade flyktingenheter kunde få 50.000 kr i gåva till möbelinköp, utöver alla andra bidrag.

Miljöpartisterna var till sig av glädje, när de fick alliansen att gå med på att papperslösa, som inte hade rätt att stanna, fick rätt till sjukvård och tandvård som inte kunde anstå. Att deras barn skulle gå i skola var en självklarhet. Korrekta avvisningar gav journalisterna många tillfällen till gråt och att få  visa sin egen godhet

Jag förstod aldrig hur politikerna resonerade, när de som bröt mot lagen skulle belönas och de som följde den skulle straffas?

Jag begriper heller inte hur avvisningar på 80.000 migranter som saknar asylskäl skall kunna verkställas?

Ett överklagande kostar ca 65.000 /person, advokaterna  gnuggar händerna, medan migrationsdomstolarna går på knäna.

När polisen tidigare försökte göra sitt jobb i ”revaprojektet” med kontroller av identitet i Stockholms tunnelbana gick den autonoma vänstern bärsärkagång, men fick i vanlig ordning skydd under vänsterintellektuellas moraliska paraply.

Dessa rödgröna politiker såg också till att föräldraledighet kunde utbetalas retroaktivt för små barn som var födda i hemlandet. Enorma belopp har utbetalats och i hög grad, precis som vårdnadsbidraget, försvårat invandrarkvinnors etablering på arbetsmarknaden.

Om Du är kvinna som fått medborgarskap och har tre barn så bistår samhället i dag med ca 23.000 kr i olika bidrag/månad.

Första steget är alltid att erkänna sina fel, förståelse är alltid förutsättning till förändring.

När vice. statsministern jämförde tragedierna på medelhavet med Auswisch, betecknar det bara okunskap och historielöshet, men innebär också risk för att hennes näsa blir längre.