Hyresgäster- en kassako för kommuners svarta hål

Nu stundar nya hyreshöjningar, för oss som själva betalar vår hyra.

Allmännyttan, som inte längre är någon allmän nytta i kommunerna har ofta förvandlats till aktiebolag, som genererar vinst till kommunerna. Styrelsen jämrar sig ständigt har har totalt glömt att framtida reparationskostnader finns inbakade i hyran. Hyresgäster får betala för många totalt onödiga utsvävningar och precis som skattebetalare för höjda bostadsbidrag.

Från signaturen TT kom följande mejl angående allmännyttan i Örebro.

”Hej Harriet.

Till Örebropartiet.

Var går ÖBO:s hyrespengar till, genom alla åren? Med tanke på att 26 % av hyran varje månad i 20 – 25 år ska gå till framtida renoveringar!

Kläm fram om vad man sysslat med i kommunfullmäktige under alla år.
Gör man beräkningar på framtida inkommande pengar från ÖBO, som ett kommande spenderarverktyg!
Detta med tanke på alla märkliga beslut. Är ÖBO den ekonomiska ”backuppen”?
Om de ansvariga vid Örebro kommun har tömt ÖBO:s renoveringsfonder och de som gjorde om allmännyttan till Aktiebolag, borde de redovisa var de alla MILJARDER tagit vägen samt åtala bedrägeriassistenten, kommunpolitikern Werme för grovt tjänstefel.

Alla ÖBO bor borde eller kommer få denna vetskap om det bedrägeri som bland annat Örebro kommunfullmäktige varit delaktiga i.

Vid en hyra på 5 000 kr ska 1 302 kr gå till lägenhetens framtida renoveringar samtidigt som hyrorna hålls nere!

26 % av hyran varje månad i 20 – 25 år. Hur mycket blir det? 

Ändå höjs hyrorna så mycket att ”normalt” folk har inte råd att bo kvar! De hyreshöjningar som detta tilltag medför att hyrorna höjs mer än normalt och att de andra fastighetsägarna ”bockar och bugar” sig för det är väl de som gör kosingen. För inte bidrar alla utanför ÖBO med lika mycket till kommunkassan. Inte undra på att det är lätt att sprätta iväg medborgarnas pengar när det inte finns något tjänstemannaansvar.

En sista undran: Varifrån får WERME sitt uppehälle ifrån? Han kostade Örebroarna 100 tals miljoner på Bernadotte jubileet med järntorgsfontänen och kullersten.”

————————————————————————————————————————–

Örebropartiet är ett lokalparti verksamt i Örebro kommun och region. De har mandat i Örebro kommunfullmäktige och regionfullmäktige, och representeras där av bland annat partiledaren Markus Allard och fd polisen Peter Springare.

Bild från na.se

Linköping

Aktiebolaget Stångåstaden är ett kommunalt bostadsföretag i Linköping. Det är den största hyresvärden med cirka 18 500 lägenheter. Bolaget krävde 12 % i nya hyreshöjningar för 2024.
Under 2022 redovisade bolaget 264 mkr i vinst trots inflation med kraftiga prisuppgångar. Höjningen för 2024 blev efter förhandlingar ca 5 %, men kännbart för flertalet hyresgäster och nya höjningar väntas nästa år. Handlare och bostadsbolag måste kompenseras för inflationen, men aldrig kunder och betalande hyresgäster. Kommande räntesänkningar borde även komma hyresgäster tillgodo, då inga ränteavdrag förgyller tillvaron.
https://www.hyresgastforeningen.se/om-oss/vad-vi-gor/hyresforhandling/hyresforhandling-2024/

4 tankar kring ”Hyresgäster- en kassako för kommuners svarta hål

  1. Off the record. En recension av debatten mellan Trump och Harris i Philadelphia. Utgången an presidentvalet är ännu mycket oviss.

    ”Summary
    Kamala Harris and Donald Trump have had a fiery 90-minute debate in Philadelphia – their first of the 2024 US presidential election
    [url=https://kra6gl.net]kra11.cc[/url]
    After shaking hands – it was the first time they had met – the pair debated policy before moving onto more personal attacks

    Harris said people leave Trump rallies early ”out of exhaustion and boredom” – he said people don’t go to hers in the first place
    kra12.cc
    https://kra-5.gl
    Trump criticised Harris’s record on immigration and the border, and also her shifting policy positions – Harris blamed him for ”Trump abortion bans” and for the 6 January attacks on the US Capitol

    Snap polls suggest Harris won the debate, but Trump says afterwards that she ”lost very badly”

    With the election taking place on 5 November, Harris is slightly ahead in national opinion polls – but polls are very tight in key battleground states

    Shortly after the debate, Taylor Swift endorsed Harris on Instagram, calling her a ”gifted leader”

  2. En fråga: Är inte Bildandet av allmän nyttan till ett kommunalt aktiebolag tjänstefel? Då med tanke på vad dess ekonomiska vinster medför som tillförs kommunkassan genom att ta renoveringsfonderna i anspråk samtidigt som man erhåller rut – och rot bidrag på 150 000 kr årligen?
    Kan detta förfarande likställas med tjänstefel från de politiker som verkställde ombildandet av allmän nyttan till ett kommunalt aktiebolag?
    Vad anser ALLA som är boende i före detta ”allmän nyttan”? Är det bra för oss eller är det bra inkomster för Sveriges utgifter? Var Sveriges utgifter så stora att man såg en ”begravningen” av allmän nyttan skulle vara en ”dold” kassako! Eller är det hyresgästerna som ska betala de privatas behov genom rut – och rot bidragen?

    20 kap. i Brottsbalk (1962:700)
    kap. Om tjänstefel m. m.
    I detta kapitel skyddas medborgarna från felaktig myndighetsutövning.
    1 § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften skall dömas för tjänstefel till böter eller fängelse i högst två år. Om gärningen med hänsyn till gärningsmannens befogenheter eller uppgiftens samband med myndighetsutövningen i övrigt eller till andra omständigheter är att anse som ringa, skall inte dömas till ansvar.
    Om ett brott som avses i första stycket har begåtts uppsåtligen och är att anse som grovt, skall dömas för grovt tjänstefel till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om gärningsmannen allvarligt har missbrukat sin ställning eller om gärningen för någon enskild eller det allmänna har medfört allvarligt förfång eller otillbörlig förmån som är betydande.
    Den som är ledamot av en beslutande statlig eller kommunal församling är inte underkastad ansvar enligt första eller andra stycket för någon åtgärd som han vidtar i denna egenskap.
    Vad som sägs i första och andra styckena skall inte heller tillämpas, om gärningen är belagd med straff enligt någon annan bestämmelse. Lag (1989:608).

  3. Får de tidigare allmän nyttans kommunala ägande dessutom Rot- och rutavdrag, då skulle väl hyran vara oförändrad sånär på en hundring extra i månaden! Om så vore fallet, gräver väl de tidigare allmän nyttans fastighetsförvaltare GULD varje månad åt kommunkassan genom aktiebolagsbildningen. Förutom avsatta medel till renoveringsfonden till boendet kan man även få rot- och rut med 150 000 kr per år!
    Är det ett ständigt bedrägeri som pågår mot alla som bor i den tidigare s.k. allmän nyttan?
    Från den 1 juli separeras taken för rot- och rutavdrag, istället för att räknas ihop som tidigare. Det betyder att taket för varje avdrag blir 75 000 kronor, vilket ger en total skattelättnad på upp till 150 000 kronor per år.

    Rot- och rutavdrag är skattelättnader som gör det billigare att anlita arbetskraft för hantverk eller hushållsnära tjänster. Rot står för Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad och Rut står för Rengöring, Underhåll, Tvätt.

    Privata bostadsäganden ger man bidrag på upp till 150 000 kr per år! Medan hyresgäster i de ombildade allmän nyttans fastighetsbestånd får betala mer än skäligt årligen!
    Vilka är det som betalar de privatas årliga ”renoveringar”, genom Rot- och rut?!

    https://veterankraft.se/kunskapsbank/rot-och-rut-vad-galler/?type=private

    1. Enligt skatteverket 4 juni 2024:
      Får man ROT-avdrag på hyresfastighet?
      Rotavdraget kan endast användas av de som äger sina bostäder och fritidshus. Boende i hyresrätt har inte rätt till avdraget. Inte heller om man äger hyresfastigheter.

      Men hyran chockhöjs ofta vid renovering, som bolagen är pigga på. Det sker nästan alltid när hyresgästen flyttar. Först får hyresgästen betala renovering via hyran, sedan höjs hyran rejält ändå vid minsta förbättring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *