Dunning-Kruger effekt = felaktig självbild

Ytterligare en förklaring till masspsykosen under vaccinations hysterin under den så kallade covid pandemin är Dunning-Kruger effekten, dvs att man överskattar sitt eget kunnande/förmåga.

Politiker, media med myndigheter var och är ofta drabbade av denna effekt, som är en psykologiska term, som även har ifrågasatts, kanske mest av de drabbade.

Hypotesen går ut på att ”Den inkompetente har felaktig uppfattning om sig själv, den kompetente om andra.”

Dunning–Kruger-effekten är en felaktig självbild (kognitiv bias) som innebär att den som inte har kunskap också är oförmögen att förstå att han eller hon överskattar sin kunskap och/eller förmåga. Samtidigt tenderar personer med hög kompetens att underskatta sin relativt höga kompetens gentemot andra, vilket leder till antagandet att det som är lätt för den kompetente också är lätt för andra.” Wikipedia.

Det var Justin Kruger och David Dunning, forskare på Cornell University i New York, som 1999 genomförde en serie experiment för att testa hypotesen som den blev vetenskapligt belagd.

Jag tänker på grandet och bjälken från evangelierna, till exempel Matteus 7:3 Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?

Bild från wikipedia

När politiker med undermålig kunskap blir ledare för medborgare med lika dålig kunskap eller kanske ännu sämre, ja då blir samhällsutvecklingen riktigt farlig för moder Svea. Då är det logiskt att de med mer kunskap byggd av lärdom och erfarenheter utgör ett hot och måste oskadliggöras med cancellering/utstötning från det offentliga rummet.

Jag tycker alla så kallade bubblor innehåller denna effekt. Den gröna omställningen håller nu på att krascha.
Northvolts batterifabrik i Skellefteå drar ner på produktionen. Enligt uppgifter till Dagens Industri omfattas omkring 300 anställda av beskedet. Problemen hopar sig för batteritillverkaren Northvolt. Nu drar företaget i handbromsen och stänger ner en del av fabriken på obestämd framtid.

Och av en tillfällighet så sker snabbt ett namnbyte. H2v Green Steal heter nu Stegra.

Det är snart bara de fanatiska miljöpartisterna som blundar för omställningens skadeverkningar på hela samhällsekonomin. Tyvärr är miljön det sista de tänker på med den gröna industrins vindkraftverk som dränker våra skogar med microplaster, lemlästar fåglar och vindkraftverk till havs rubbar balansen för fiskar i havet,

I en monopolkontrollerad medievärld kan ingen undersökande journalistik bedrivas, oavsett Donning-Kruger effekten hos journalister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *