”De rikas revolt- Hur 1970-talets politik ökade USA:s klassklyftor” Kom och lyssna på David N. Gibbs i Stockholm!

Uppmaning från Global Politics:

”I morgon den 17 oktober kl. 19.00 Nya Rågsveds Folkets Hus (Rågsved är en söderförort i Stockholm) skriver vi in särskilt i våra kalendrar. Då gästar den amerikanske professorn i historia David N. Gibbs Stockholm och håller ett anförande med utgångspunkt i sin aktuella bok ”Revolt of the Rich. How the Politics of the 1970s Widened America’s Class Divide” 

När Gibbs gästar Stockholm kommer han att tala med utgångspunkt i de mer internationella trådarna i senaste boken, med en jämförelse mellan kriget i Afghanistan 1979–1989 och den konflikt av global betydelse som just nu rasar i Ukraina.”

Hans föreläsning handlar mycket om hans bok ovan. Utvecklingen i USA, dvs. avveckling av arbetarklassens inflytande har influerat andra västländer. Nu är fackföreningsrörelsen marginaliserad och de superrika håller i det politiska rodret. I Kina och Ryssland får oligarker hålla sig på mattan och inte styra politiken.

Recension från amazon.com
”Ojämlikheten i USA har nått häpnadsväckande proportioner, med en enorm andel av rikedomen som innehas av de allra rikaste.
Hur var en sådan dramatisk förändring till förmån för en smal elit möjlig i ett demokratiskt samhälle?
David N. Gibbs utforskar de krafter som formade vändningen mot fri marknadsekonomi och förmögenhetskoncentration och hittar sina rötter på 1970-talet. Han hävdar att de politiska omvandlingarna under denna period var resultatet av en ”de rikas revolt”, vars försvar av deras klassintressen kom på bekostnad av den amerikanska allmänheten.
Med utgångspunkt i omfattande arkivforskning undersöker Gibbs hur eliter etablerade breda koalitioner som förde samman affärskonservativa, sociala traditionalister och militarister.
Högst upp uppmanade Richard Nixons administration tyst företagsledare att finansiera konservativa tankesmedjor och sådde federala myndigheter med frimarknadsekonomer.
Till och med Jimmy Carters skenbart liberala administration förde med sig avreglering till finanssektorn tillsammans med införandet av allvarliga åtstramningsåtgärder som skadade arbetarklassens levnadsstandard. Genom en kraftfull inflytandekampanj sålde akademiker och intellektuella laissez-faire till beslutsfattare och allmänheten, vilket motiverade val att avreglera industrin, skära ned på sociala utgifter, stävja organiserad arbetskraft och offshorejobb, tillsammans med utökade militära interventioner utomlands.
Genom att kasta nytt ljus över de politiska allianser och politiska beslut som lutade spelplanen mot de ultrarika, avslöjar Revolt of the Rich ursprunget till dagens skarpa skillnader.” https://www.amazon.com/Revolt-Rich-Politics-Widened-Americas/dp/0231205902

Konferencier: Håkan Julander
Plats: Nya Rågsveds Folkets Hus   Rågsveds centrum tunnelbana gröna linjen
Tid: Torsdagen den 17 oktober kl. 19.00
Entré: 100 kr
Arrangörer: Dissidentklubben i samarbete med Folket i Bild/Kulturfront

Källa: https://www.globalpolitics.se/mote-med-forfattaren-till-de-rikas-revolt-hur-1970-talets-politik-okade-usas-klassklyftor-kom/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *