Auktoritära bröder hjälper varandra

Är slutsatsen av historikern och journalisten Anne Appelbaum i hennes nya bok ”Autocracy Inc”.

Bild från adlibris .com

"Den hyllade historikern och journalisten avslöjar nätverken som försöker förstöra den demokratiska världen

Alla av oss har i våra sinnen en tecknad bild av hur en autokratisk stat ser ut, med en dålig man överst.

Men på 2000-talet påminner den tecknade filmen inte mycket om verkligheten.
Nuförtiden styrs autokratier inte av en enda skurk, utan av sofistikerade nätverk som består av kleptokratiska finansiella strukturer, säkerhetstjänster och professionella propagandister.

Medlemmarna i dessa nätverk är anslutna inte bara inom ett visst land, utan mellan många länder.
De korrupta, statskontrollerade företagen i en diktatur gör affärer med korrupta, statskontrollerade företag i en annan.
Polisen i ett land kan beväpna, utrusta och utbilda polisen i ett annat.
Propagandisterna delar resurser – trollformler som främjar en diktators propaganda kan också användas för att främja en annans propaganda – och teman, som slår hem samma budskap om demokratins svaghet och Amerikas ondska.

Till skillnad från militära eller politiska allianser från andra tider och platser, fungerar denna grupp inte som ett block, utan snarare som en agglomeration av företag: Autocracy, Inc.
Deras relationer är inte baserade på värderingar, utan är snarare transaktionella, vilket är anledningen till att de fungerar så lätt över ideologiska, geografiska och kulturella gränser.
I själva verket är de helt överens om bara en sak: deras motvilja mot oss, invånarna i den demokratiska världen, och deras önskan att se både våra politiska system och våra värderingar undergrävas...."

Recension från https://www.adlibris.com/se/bok/autocracy-inc-9780241627891?

Ledaren i SvD av Mattias Svensson går ett steg längre med rubriken ”Därför samarbetar diktaturerna”. Jag skulle vilja tilläga och demokraterna. https://www.svd.se/a/EyjAp2/morkrets-globalisering-nar-diktaturer-gar-samman?

Vi såg avundsjukan på Kinas utvecklade kontroll över medborgarna under covid influensans lock down åtgärder från makthavarna med WHO i spetsen och EU:s jakt på oliktänkande med deras falska Chat Controll och här hemma blomstrar ännu anmälningar från HFM paragrafen i brottsbalken.

Skribenten hävdar att liberal demokrati begränsar både makten och möjligheterna att berika sig genom korruption och förtryck, vilket jag själv inte är lika övertygad om.

Däremot håller jag med hans analys om dagens auktoritära krafter som inte behöver hålla den breda befolkningen nöjd, övertygad och engagerad, det räcker att de är rädda och passiva. Bara en mindre klick runt makten behöver smörjas med ekonomiska fördelar, då räcker även det krympande välståndet längre. De hjälper varandra med allt från medial propaganda till vapenleveranser. Nato i ett nötskal, men det menar inte ledarskribenten.

Det jag vänder mig emot är att auktoritära krafter främst finns i öst som illustreras av bilden på Putin och Irans dåvarande president Ebrahim Raisi. Varför inte på Joe Biden, Netanyahu och Zelenskyj ?

Bild från jpost.com och reuters.com

4 tankar kring ”Auktoritära bröder hjälper varandra

  1. Korruption – inget nytt under solen. Lord Acton: Makt korrumperar. Absolut makt korrumperat absolut.
    Tillfället gör tjuven. Och en del tjuvar är så inbitna att de ständigt skapar tillfällen att roffa år sig. Jag dristar mig till att påstå att det rent av är socialismens hela affärsidé och MO; kleptokratin höljd i ’solidaritet’; legalisering av rån.

    1. Där hade Margret Thatcher i alla fall rätt om ”socialismens affärsidé” som kallas för solidaritet; ’The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.’

  2. Det finns många sätt att begränsa det fria utbytet av tankar och här har den yngre generationen ett stort försprång framför allt genom sin större datavana när det hakar upp sig så måste jag snabbt konsultera en specialist vilket ju som alla förstår inte är gratis
    Här måste ju som alltid pengar utgifter vägas mot glädje att få sina tankar publicerade

    1. Det hjälper inte att jag kan 10 Guds bud och tyska prepositioner som ett rinnande vatten, när min olydiga dator hakar upp sig, då är det min svärson eller mina två döttrar som får rycka in. Här får de unga vara auktoritära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *