Skillnad på oligarkers politiska inflytande i väst och öst

I väst styr oligarker politiker, i öst blir de styrda av politiker är slutsatsen i Swebbtv:s omvärldsanalys 121 med titel ”Västerlandets nedgång- Vadhänder sen?” Ett samtal mellan Lars Bern och K-O Arnstberg

”…….En viktig skillnad mellan USA/Väst och övriga världen är rollen som oligarkerna har. I USA/Väst har dessa förutom att bli superrika, också tillåtit ägna sig åt politik. Detta har inte tillåtits varken i Ryssland eller Kina. Putin tillät de oligarker i Ryssland att behålla de rikedomar de roffat åt sig efter sovjetunionens fall, på det villkoret att de helt höll sig utanför politiken. I det fall detta inte har åtföljts har Putin slagit till stenhårt. Motsvarande gäller även för Kina.”

Putin gjorde rent hus med oligarkerna i Ryssland, samarbete endast där han själv fann det lönsamt och i Kina har de aldrig kommit till makten.

I Sverige är det i första hand Wallenberg som styr och och i andra hand är det amerikanska politiker konstaterar riskkapitalisten och miljardären Christer Gardell i Affärstidningen.

Citat från Nya Dagbladet

”….Wallenbergarna har länge pekats ut som den mäktigaste familjen i Sverige och bedöms via sitt bank och industriimperium kontrollera minst en tredjedel av landets totala BNP.
Man har också starka kopplingar till ljusskygga maktnätverk som World Economic Forum, Trilaterala Kommissionen och Bilderberggruppen. SEB-ordföranden Marcus Wallenberg sitter också i Bilderberggruppens styrkommitté.
Kritiker har tidigare pekat ut familjen Wallenberg som en del av en global oligarki ”med ofantlig makt” som i det fördolda arbetar för att förstöra demokratin och krossa nationalstaterna i väst i syfte att öka sitt eget inflytande och tillväxt.” https://nyadagbladet.se/inrikes/miljardaren-wallenberg-styr-sverige/

Men allt detta visste vi redan, vilket vakna medborgare kunde konstatera efter Nato anslutningen och DCA ”kapitulations” avtal.

Maktkamp har länge ägt rum mellan Wallenberg och Gardell, som kanske skulle vilja styra landet själv?

Bild från dagensps.se med texten Gardell snuvad av familjen Wallenberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *