”I en demokrati tillsätts regelmässigt statsledare som inte tänker”

Är kärnan i K-O Arnstbergs SwebbTV krönika den 8 augusti med titel Statsmän och politiker

Här kommer den för er som inte tagit del av den.

”Vilken är skillnaden mellan statsmän och politiker?
En statsman – och det är ingen tillfällighet att jag skriver i singular – är vis, erfaren och allt sådant där, men framför allt vill han det bästa för sitt eget land och folk. Och inte bara vill, utan agerar så skickligt att invånarna får det bättre. Det handlar inte om tomma löften. Han eller hon kan ha kommit till makten vilken väg som helst. Om han är vald av folket, är en kung som ärvt sitt rike eller tillskansat sig makten på något annat sätt är inte väsentligt. Det viktiga är att han genom sitt sätt att regera förvärvat folkets förtroende.

Statsman blir den som har visat sig vara värdig makten. Det innebär också att en statsman kan gå emot folkviljan och den rådande ideologin därför att han förstår situationen bäst.

Vladimir Putin är en statsman. Viktor Orbán är också en statsman. Båda har suttit länge vid makten och båda har ett mycket starkt folkligt stöd. Båda kommer, som en konsekvens av att de är statsmän, i konflikt med Västvärldens politiker. Människor som tänker hamnar så gott som alltid förr eller senare i konflikt med dem som inte tänker. Och nu ska jag säga något riktigt kontroversiellt, nämligen att i en demokrati tillsätts regelmässigt statsledare som inte tänker.

Jag funderar lite över våra svenska politiker. Är det någon av dem som förtjänar att bli kallad för statsman? En som tveklöst förtjänar titeln är rikskanslern Axel Oxenstierna men då är vi tillbaka på första hälften av 1600-talet. Bland moderna politiker så är Olof Palme huvudet högre än de övriga, men han var det som politiker, absolut inte som statsman.”

Ulf Kristersson som statsman, någon med mig skämta aprillo…

Bild från Fria Tider som meddelar Kristerssons nya gay -flagg tradition med partymingel för hans utvalda

https://www.friatider.se/ulf-kristersson-startar-ny-tradition-gayflaggor-pa-sagerska-palatset

8 tankar kring ””I en demokrati tillsätts regelmässigt statsledare som inte tänker”

  1. Vad gäller Kristersson och hans 60-års mingel i Sagerska P. Han bjöd in några ledande imaner från det sk muslimska civilsamhället !!! helt oförlåtligt ! Varför omnäms inte detta ? Jag måste ha uppfattat det som hastigast någonstans – kan tyvärr inte komma på i vilket media – knappast MSM ? -eller….
    I den bästa av världar borde andra gäster ha ”skvallrat” – nej just det , hur skulle det se ut? Men trots allt – jag hittar inte på – någonstans i ”bruset” fanns informationen som jag
    givetvis aldrig glömmer – nu på minuskontot för U.K.

    1. Imamer står högt i kurs även inom regeringskansliet.
      När man läser mycket från olika medier är det ofta omöjligt att komma ihåg alla källor.
      Du ska ha tack för att du för några år sedan tipsade mig om boken ”Helig vrede- hos kriminella muslimer” av Nicolai Sennels, som jag då inte kände till.

  2. Kristersson, är han en ”Pride Gubbe” eller inte? Pride flaggan tycks han ändå gilla!

    Kinesiska adoptionsbarn från Kina försvann när Kristersson var ordförande för Adoptionscentrum!
    2005 uppdagades en stor barnhandelshärva där barn i Kina kidnappades och såldes för adoption till USA och Europa. Kristersson var vid tiden ordförande för Adoptionscentrum och valde att mörka skandalen, trots att flera av de adoptioner som gått genom Adoptionscentrum skett genom aktuella skandalbarnhem i Kina.
    Kinaresa med frun var tredje månad för skattebetalarnas pengar: Inga problem!
    2008 hamnade Kristersson i blåsväder när det uppdagades att han som borgarråd under 2007 rest till Kina var tredje månad för 128 000 kronor av skattebetalarnas pengar. Kristersson själv menade att han bland annat var där för att föra samtal om mänskliga rättigheter och demokrati. Kritikerna menade att han gjorde sin fru sällskap när hon för Swedish China tradecouncils räkning sålde marknadsinformation.

    Kristersson har själv tillsammans med sin fru tre barn som är adopterade från Kina!
    https://www.expressen.se/nyheter/5-saker-du-inte-visste-om-ulf-kristersson-/

    https://www.dagensarena.se/redaktionen/best-of-ulf-kristersson/

    https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ulf-kristersson-vagrar-svara-pa-fragor-var-ansvarig-nar-larm-om-stulna-barn-avfardades-for-18-ar-sen

    Adoptionsskandalen: Märkligt att de nedanstående länkarna har ”tagit borts” av Aftonbladet!
    https://www.aftonbladet.se/…/kristersson-svek-de-stulna-bar…
    https://www.aftonbladet.se/…/kristersson-tystade-larm-om-st…

    1. Kristersson själv menade att han bland annat var där (i Kina) för att föra samtal om mänskliga rättigheter och demokrati!
      DCA avtalet och NATO anslutningen herr Kristersson skedde det på basis av DEMOKRATI, eftersom det svenska folket INTE fick rösta om era förehavanden?
      Men att åka till Kina för att föra samtal om mänskliga rättigheter och demokrati, är det ett hyckleri av rang herr Kristersson?
      Den svenska regeringen som du herr Kristersson företräder, har ni satt hela den svenska befolkningens liv på spel genom att påstå att era beslut är demokratiskt tagna?
      Ni i regeringen påstår till och med att det är folkets vilja, i media!
      Vad folket har att säga skulle väl folkomröstningar gett svar på om man inte ”ägnade” sig åt valfusk.
      Politiker, brukar ni göra det vid valen?

  3. ”statsman”… Väldigt patriarkalt, exkluderande och fördomsfullt. Det finns femtielvatusen kända pronomina, och säkerligen ett betydande mörkertal ännu i vår – trodde en – upplysta tid, så en inkluderande, korrekt benämning är statshen. (Varning för allergiker: Kommentaren kan innehålla spår av sarkasm.)

  4. Arnstbergs krönikor är alltid läsvärda och hörbara . Att kalla Kristersson för statsmannamässig är väl magstarkt och ligger i paritet med 1:a April . Ungern och Orban skall jag besöka kommande veckor med min husbil och då blir säkert skillnaden mellan honom och Kristersson tydligare .
    Mvh Sjöström

Kommentarer är stängda.