Fri efter 40 år – elefanten Charlie. Hundar utan hem dagen på lördag

Landets sista elefant i en djurpark har släppts tillbaka ut i det vilda efter 40 år i fångenskap. Elefanten Charlie fångades redan som tvååring från Zimbabwes Hwange nationalpark.https://nyadagbladet.se/miljo/sydafrikas-sista-elefant-i-fangenskap-slapps-fri/

Jag har aldrig tyckt om att se dresserade djur, varken på cirkus eller alla utklädda djur på nätet, där skrattet fastnar i halsen. Inte heller vilda djur på djurparker till allmän beskådan.

Vi får glädja oss åt att Charlie får sina sista år i frihet, efter att han infångades som liten elefantunge och fick/tvingades till underhållning på cirkus. Sedan under 2000-talet flyttades han vidare till landets enda nationella zoo.

Elefanter är mycket sociala djur och lever i flockar, pojkelefanter brukar efter 15-20 års ålder söka sig till en hanflock. Att skydda och ge föda till kalvarna är det viktigaste för hon flocken, som leds av en matriark. Att stå ensam i en djurpark måste vara ett helvete för dem.

Det är EMS Foundation, som arbetar för djurens rättigheter. Föreningen har kämpat för att få elefanten fri, då han uppvisade stressbeteende. Inte så konstigt efter att han hade bevittnat fyra andra elefanters död, samt även sin kalvs bortgång, som då var mindre än en månad gammal.

Fri efter 40 år, citat från Nya Dagbladet;

”….Under tisdagen meddelande föreningen att elefanten efter ”en nagelbitande fyratimmars resa till frihet” hade anlänt till sitt nya hem på Shambala Private Reserve, i Limpopo-provinsen. Elefantens nya hem är ett 10 000 hektar stort reservat med en välmående elefantpopulation, välkänt för att framgångsrikt återintegrera djur i det vilda. Charlie kommer dock att noga övervakas av veterinärer och beteendeexperter för att säkerställa att han mår bra.
Vår dröm är att Charlie i sin egen takt ska lära sig att bli den elefant som han alltid var menad att vara, och att han snart ska möta upp och integreras i det befintliga elefantgemenskapen på Shambala”, skriver EMS Foundation enligt The Namibian.

Bild från artikeln på Charlie innan han släpptes ut i det fria, som kanske ha flera levnadsår kvar. En elefant kan bli mellan 40 -60 år.

Montage. Foto: faksimil/ CGTN Africa, jagermo/ CC BY 2.0

Tänk om Allmänna arvsfonden kunde skänka medel till djurens rättigheter, i stället för att gödsla muslimska brödraskapets alla förgreningar, där djur inte är vatten värda och hundar betraktas som haram.

” Den som håller en hund kommer att förlora på sina goda gärningar lika med en Qirat varje dag, utom en som håller den för att vakta åkrar eller flocken .” [Al-Bukhari och muslim].
Däremot betraktas katter som rena, troligen för att de ständigt slickar/tvättar sig.

Rädsla för en blöt hund och hundens saliv som kunde medföra smitta kan ligga bakom generationers hundrädsla/förakt. Vilda och hemlösa hundar måste söka föda överallt för att överleva.

För ett par år sedan fick Morris en hemlös labrador från Irland avsluta sitt liv pga av sjukdom och ålder. Men han fick många fina år på landet hos min dotter och måg, som Morris skulle ha försvarat med sitt liv. Katoliker på Irland har ofta samma beteende som muslimer mot hundar, därför finns det många hundar utan hem där. https://hundarutanhem.se/om-oss/

Olika föreningar kämpar för djurs rätt att få leva efter sina betingelser. Bakterier och virus frodas i djurindustrins trängsel, där höns, kycklingar, grisar och kreatur får vingklippta liv för billig mat på tallriken.

I morgon, lördag den 24 august,i finns ett trevligt utflyktsmål till Hagaparken i Stockholm, mellan kl. 12-16.00 finns olika aktiviteter från föreningen Hundar utan hem.