”Estonia och myterna” – en selektiv redogörelse från Vetenskapens värld i SVT

Vad var det egentligen som hände när Estonia sjönk?

”En uppmärksammad dokumentärserie tvingade fram nya undersökningar av Estonias skrov. Vissa kritiska journalister hävdar envist att sanningen ännu inte kommit fram. Vi får följa med bakom kulisserna i forskarnas och myndigheternas undersökningar, och även träffa de privatpersoner och journalister som fortfarande för fram alternativa teorier. Och vi tar reda på vad forskningen egentligen säger om varför konspirationsteorier uppstår. Mitt i allt står också arkeologen Jonathan Lindström som förlorade sina föräldrar i Estoniakatastrofen – och som ser mytbildningen kring förlisningen som ett plågsamt sår.” https://www.svtplay.se/video/jE4BBdL/vetenskapens-varld-sanningen-om-estonia

Tyvärr blev jag inte ett dugg klokare när jag såg programmet den 12 augusti, trots tvärsäkerheten i orsaks sammanhangen. Den internationella haverikommissionens viktigaste slutsats blev att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimensionerade. När bogvisiret lossnade forsade stora mängder vatten in på bildäck och fick fartyget att kantra och sedan var det stenar på botten som slog upp hålen i Estonias skrov – punkt slut.

Genom hela programmet gick ett stråk av förlöjligande av alla som har ifrågasatt denna händelseutveckling. En myndig professor på konspirationsteorier, radade upp konspirationens förlopp fram till alla som tror att Illuminati (Hemliga sällskap) ligger bakom dagens katastrofer, Palme mordet, Estonia, klimatförnekarna, Covid -19 med genvacciner osv.

Min första tanke var när jag såg hans överlägsenhet men tänk om de har rätt?

Davos brödernas möten var länge helt hemlighållna utan insyn, jorden har ännu inte brunnit upp och vetenskapliga artiklar om Moderns och Pfizer farliga genvaccin bara strömmar in.

Självklart fick Jonathan Lindström som endast var ett eko av storebrors förkunnelse till katastrofens orsaker vara i fokus. Hans förakt mot andra anhöriga som förlorat sina nära och kära som inte är lika självsäkra dominerade programmet.

 Teorier om andra orsaker till Estonias förlisning av den tyska dokumentärfilmaren och journalisten Jutta Rabe med journalisten Henrik Evertsson gjordes slarvsylta av. Konspiratörer och lögnare hela bunten var den korrekta slutsatsen.

Frågor som programmet undangled helt var många.

Varför togs inte kropparna upp, som initialt lovades?

Vilket enligt vana dykare hade varit fullt möjligt.

Att låta Estonia kapslas in i cement och förbli en gravplats gick med rekord fart som gav många frågetecken som inte rätades ut.
I det Etiska rådets sammansättning hade 7 av rådets 9 personer band till socialdemokraterna. De var bara ett eko av Carl Bildts och Invar Carlssons snabba åsikter om bärgningsförbud samt tabu att ta upp kropparna för en värdig begravning. Detta hade givit anhöriga handtag till sorgen, anhöriga fick inte någon representant i det Etiska rådet. Humant så det förslår. Domprost Carolina Krook blev efter sina korrekta synpunkter biskop i Stockholm.

Och i DN senare gjorde Mona Sahlin hån av Stefan Forsell som blev en centralgestalt för anhöriga.

Smugglingen av krigsmaterial från det sammanfallande Sovjet var utan intresse, trots flera vittnen hade sett hur militärfordon strax innan avgång kördes ombord. Att Sverige var en mellanhand för denna smugglarverksamhet var förbjudet att nämna.

Kaos, med lidandet och ångest efter luft innan de 852 passagerare tvingades ge upp livet fick ingen plats, för Lindström ville med grötmyndig stämma bara minnas sina föräldrar som de goda människor de var i livet. Den mörka, fula och otäcka döden måste snabbt rensas bort och därmed skulden från de osynliga skyldiga till detta massmord.

Denna inställning att vända blad och snabbt gå vidare utan bearbetning av tunga känslor har jag mött hos anhöriga till svårt sjuka patienter där livet är utmätt. Den sjuke lämnas ensam med sina tankar och tvingas spela med om falskt hopp.

Varför inte Stefan Forsell som med sin bok Estonia fick någon plats i programmet säger allt om den bristande objektiviteten hos SVT, som alltid vill vara storebror till lags.

Eller låta Peter  Axelsson gedigna sammanställning om Estoniakatastrofen som publicerades i Kvartal få ersätta Vetenskapens Världs nya dimridåer.

Att följa makthavarnas minsta vink är det som SVT kallar för objektivitet!

2 tankar kring ””Estonia och myterna” – en selektiv redogörelse från Vetenskapens värld i SVT

  1. De överlevandes advokat Henning Witte som företrädde de överlevande som berättade om ”explosionen” som skakade Estonia innan den sjönk? Fick han komma till tals!
    Tidigare ansvariga ministrar som Carl Bildt, Ingvar Carlsson och Mona Sahlin kommer inte att utredas för eventuella brott i hanteringen av Estoniakatastrofen 1994.
    – För att KU ska agera krävs att det finns misstanke om ett konkret brott som inte är preskriberat, säger Karin Enström (M), ordförande i KU.
    Eftersom mord inte har någon preskriptionstid då finns det alltid möjlighet att de fälls för det.
    Mona Sahlin fick frågan i KU om hon visste att Estoniarapporten var förfalskad. Hon samtalade med en bisittare i flera minuter innan hon svarade JA. Hade hon sagt NEJ då hade blivit en ny utredning, men det ville man inte så klart.
    Var det inte Carl Bildt som startade färjetrafiken till Estland?
    Estonia kapslas väl inte in i cement! Det visade ju alla dykningar på. Man cementerade in de ”lastbilar” som man han köra av innan Estonia sjönk. Vittnen såg när dessa lastbilar kördes av!
    På den svenska sidan hade tullen fått order om att ”vissa” transporter hade fri passage. Som tullare vittnat om att det pågick militära transporter på detta ”passagerarfartyg”
    En kapten på Estonia hamnade på finskt sjukhus men var inte dödssjuk. Han bara försvann!
    Varför begärde Carl Bildt, Ingvar Carlsson och Mona Sahlin åtalsfrihet i KU kring vad man kallade Estonias förlisning? Kan det ha att göra med att man kunde undvika framtida åtal p.g.a. preskriptionstiden för mord inte längre gäller dem?
    Folkets Radio – Estonia – Överlevarna som visste för mycket bekräftar nog tillräckligt om bland annat skottlossning i styrhytten. En kapten blev skjuten! Den är värd att lyssna på. https://folketsradio.se/
    På Chalmers visade man sjönk förloppet med en modell. Man hade en osynlig ventil i skrovet som släppte in syre när modellen var upp och ned. Normalt kan fartyg ligga upp och ned i dagar innan de sjunker. Estonia hade alltså ett ”hål” i skrovet eftersom sjunk förloppet gick fort.
    På whitetv.se fanns i varje fall tidigare Jutta Rabes dykning inspelad. Videon visade på ett orange fastsurrat paket under vattenytan på Estonia. Det var en sprängladdning som inte hade gått av!

    Orkar inte radera upp mer, men att man till varje pris försöker undvika ”mordanklagelser” råder det väl ingen tvekan om. Varför kommer man annars med alla dessa motstridiga lögner? Inte ens de överlevande fick medialt gå ut med vad de upplevde.

    http://whitetv.se/en/component/search/?searchword=Estonia&ordering=&searchphrase=all
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ingen-utredning-mot-exministrar-om-estonia
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ingen-utredning-mot-exministrar-om-estonia

    1. Tack för denna sammanställning av det som inte platsade i SVT:s ovetenskapliga värld om Estonias förlisning.

Kommentarer är stängda.