Vem har rätt om utvecklingen i Venezuela och Bangladesh?

  • Venezuela

Nu är Venezuelas president Nicolas Maduro riktigt sur på Elon Musk som han anser ha attackerat hans omval som president och blockerade hans plattform X under 10 dagar som straff.
(Källa: Östgöta Correspondenten den 10 augusti).

Maduro, Bild från rawstory.com

Ett val som ifrågasätts av en rad länder med EU och G7. Kina och Ryssland gratulerade honom däremot varmt.

Väst mot öst är signum för alla världshändelser.

Några resultat från rösträkningen har inte visats upp, vilket Brasilien, Mexiko och Colombia kräver och oppositionen hävdar att deras kandidat Edmundo Gonzáles vann med minst två tredjedelar av rösterna. Men valmyndigheten påstår att Maduro vann med över 50 %. Nu är Gonzáeles rädd att bli gripen och vägrar komma till Högsta domstolen som skall avgöra valet. Domstolen är rödfärgad och står Maduro närmast. Massflykten från landet lär fortsätta, eftersom ekonomin är bankrutt och folket är utan hopp om förbättring.

Sedan socialistledaren Maduro kom till makten under 2013 har över 7 miljoner flytt, mycket tack vare sjunkande oljepris. Enligt FN har landet, trots dess rikedom på naturtillgångar, rasat genom ekonomisk misskötsel, lägre pris på olja och internationella sanktioner.

  • Bangladesh

Vad händer nu i Bangladesh sedan premiärminister Sheikh Hasminas tvingats avgå efter våldsamma studentprotester?

Bild från news9live.com

Just nu är Muhammad Yunus, 84, tillfällig chef över den militärkontrollerade regeringen. Han fick Nobels fredspris 2006 för hans skapelse av microlån till fattiga utan säkerhet. Något som hyllades av väst, men kritiken mot denna Grameen Bank rörelse kom efter hand.

Frågan är vem/vilka som låg bakom studentprotesterna?

Rapport gav intrycket att studenternas demonstrationer orsakades av många års korruption och nepotism inom regeringen med släkt och vänner till Hasminas som endast berikat sig själva

Att USA skulle ha medverkat ligger nära till hands för de gillade inte Sheikh Hasminas täta kontakter med Indien som var tidig medlem i Bric sammanslutningen, som ständigt växer som motpol till västvärlden dominans.

I en artikel från Global Politics https://www.globalpolitics.se/usa-vanlig-politiker-tar-over-i-bangladesh/ citeras journalister som misstänker att studentrevolten är en studentflygel nära allierad med den förbjudna islamska rörelsen Jamaat-e-Islami, som vill införa ett islamistiskt politiskt system i Bangladesh och i Pakistan.

Den 1 augusti 2024 förbjöd Bangladeshs regering officiellt Jamaat-e-Islami och dess studentflygel, och utpekade dem som terroristorganisationer.

Dessa demonstranter liknar det USA-stödda ”Muslimska brödraskapet” som deltog i den USA-konstruerade ”arabiska våren” 2011 i Mellanöstern och Nordafrika anser Brian Berletic en amerikansk geopolitisk analytiker när han skriver om regimskiftet och Yunus.

Således inget nytt under solen. Inte heller att min tilltro dalar så fort det i olika medier framgår att USA och/eller islams förkunnare kan ligga bakom omvälvande händelser.

USA har ofta initialt allierat sig med missnöjda grupper, eldat på dem för att därefter byta regimer. Färgrevolutioner är ett väl beprövat medel. Inbyggt i islam är erövra världen enligt Jihad, en kamp som är plikt för alla religiösa muslimer och med massinvandringen till väst är de på väg att lyckas.

————————————————————————————

Framtiden för Venezuela är osäker, skall amerikanska bolag flytta in eller blir det företag från Ryssland och Kina som tar över ekonomin, vars sammanbrott beskrivs av Sven Andersson på bloggen https://www.lindelof.nu/hur-ska-det-ga-for-venezuela/
Han är lärare, konsult och reseledare med Latinamerika som specialitet och har bott i Santa Marta Colombia i 17 år. Har även arbetat i Venezuela och har länge levt med Venezuelas kris.

Centralt för krisen är oljan, före 2013 var det glada dagar för folket och eliten inom stat och politiken blev stormrika, men när oljepriset sjönk därefter så börjad ekonomin att falla ihop. Det var Trump som införde hårda sanktioner mot landet 2017 och ekonomin hamnade i fritt fall och eftersatt infrastruktur hjälpte till.

Jag tänker här på våra egna politiker där både höger och vänster har ansvar för att tågen inte kommer i tid, upprustning av vägar, vattenledningar inom VVS var inte lika glamoröst som att göra reklam för den humanitära stormakten som nu fallit ihop av massinvandringens tyngd.