Bistånd en form av nykolonialism – kanske tvingande religiös klädsel för flickor i Sverige om 20 år?

Dessa reflektioner kom från två kommentar efter DGS artikel om svenskt bistånd till talibanregimen. https://detgodasamhallet.com/2023/12/26/hittat-pa-natet-dina-skattepengar-pumpas-in-i-islamiska-diktaturen-afghanistan/#more-82759

HITTAT PÅ NÄTET: Dina skattepengar pumpas in i islamiska diktaturen Afghanistan

Den som trodde att Sveriges regering tar avstånd från den islamiska talibandiktaturen i Afghanistan trodde fel. Nu avslöjar Bulletin att svenska skattepengar fortfarande pumpas in i ett land där kvinnor och flickor anses mindre värda.

Det svenska biståndet till Afghanistan är fortsatt högt, trots talibanregimens diskriminering av kvinnor och flickor. Flickor får bara gå sex år i skolan, men svenska skattebetalare får likväl finna sig i att bidra till talibanerna. Det avslöjar tidningen Bulletin.

Foto: Afghanska flickor i skolbänken, instängda i tvingande religiös klädsel, skärmdump X

—————————————————————————————–

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och ligger under UD. Genom samarbete med civilsamhället, myndigheter och företag arbetar myndigheten för hållbar utveckling. För vilka framgår inte.

Biståndsbudgeten för 2023–2025 uppgår till 56 miljarder kronor per år och har frikopplats från bruttonationalinkomsten. Pengar som sällan når fram dit de ska. Samma här som med invandringsvolymer inget händer trots löften innan valet om nedskärningar.
https://concord.se/analys-av-hostbudgeten-2023

7 tankar kring ”Bistånd en form av nykolonialism – kanske tvingande religiös klädsel för flickor i Sverige om 20 år?

 1. ”Dina skattepengar pumpas in i islamiska diktaturen Afghanistan”.
  Detsamma gör de svenska kommunerna, fast på hemmaplan!
  Enbart i Örebro erhåller AlsalamSkolan mer än 70 miljoner årligen från ”kommunstyret”!
  Samtidigt erhåller friskolan i Örebro miljonbidrag direkt från det saudiska kungahuset!

  SvD skriver ” Svensk skola sponsrades av saudiska kungahuset
  Saudiska intressen letar sig in i Sverige – med syfte att sprida en extrem tolkning av islam. SvD kan nu berätta om en friskola i Örebro som fått miljonbidrag direkt från det saudiska kungahuset.
  https://www.svd.se/a/Rx0pjO/svensk-skola-sponsrades-av-saudiska-kungahuset
  Här har vi sammanfattat händelserna på och kring Alsalamskolan sedan starten 2003.

  • Skolan startade 2003 och redan 2005 granskades stiftelsen Al-Risalah som driver Alsalam och det finansiella stöd de får från islamiska organisationer i Saudiarabien.

  • 2006 kritiserades skolan för sin dåliga ekonomi och bristande utbildning i ämnena musik och sex och samlevnad. Bland annat fick eleverna inte lyssna på modern musik och lärarna fick inte använda instrument. 2007 kom beslutet om att skolan fick godkänt efter att de visat att de åtgärdat problemen.

  • Ett halvår senare riktade Jan Björklund kritik mot skolan och sa i en debatt att skolan tar emot pengar från extremistiska organisationer. Informationen tillbakavisades av skolan och det var oklart var Björklund plockat informationen från.

  • Någon månad senare, i november 2007, kritiserades skolan återigen. Den här gången gällde kritiken brister i skolans likabehandlingsplan.

  • 2011 granskades skolan av Uppdrag granskning efter att stiftelsen som driver skolan, Al-Risalah Skandinaviska Stiftelse, velat bygga en moské i norska Tromsö. När dåvarande ordförande Hussein Aldaoudi intervjuas uttrycker han kontroversiella åsikter om homosexuella och säger att riktiga muslimer inte kan vara homosexuella. Händelsen ledde till att RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, anmälde skolan till Skolinspektionen.

  • En morgon 2016 möttes elever och personal på skolan av uppsatta band med Nazistiska motståndsrörelsens Nordfronts logga på. Även Tullängsskolan och Migrationsverkets lokaler i Örebro utsattes. Nazistiska Nordfront erkände att det var deras medlemmar som satt upp banden och en polisutredning påbörjades.

  • Samma år stod det klart att den terrorhäktade svensken Osama Krayem mottagit lön från Al-Risalah stiftelsen, samma stiftelse som står bakom skolan. Stiftelsen frånsade sig all koppling till mannen och sa att han varit anställd som byggarbetare för deras räkning 2013, men att det i övrigt inte fanns någon kontakt.

  • I april 2016 började det brinna i en del av skolan som höll på att byggas. Polisen misstänkte att någon startat branden genom att hälla ut tändbar vätska och tänt på. En anmälan om mordbrand upprättades.

  • Våren 2017 riktades skarp kritik från Skolinspektionen mot skolan. Stiftelsen fick fyra månader på sig att komma till rätta med verksamheten och fick vitesföreläggande på 500.000 kronor. Kritiken var allvarlig och bestod av runt 30 olika punkter. Då sa rektorn Shahin Mahmod att de utan problem skulle hinna åtgärda bristerna. Under hösten återvände Skolinspektionen för en ny tillsyn och konstaterade att flera allvarliga brister kvarstod. Vitesföreläggandet har därför lämnats över till Förvaltningsrätten för att fatta beslut om. En del brister har dock åtgärdats varför vitessumman ändras till 350.000 för skolan. Samtidigt ska de kvarstående bristerna ha åtgärdats innan april, annars kan nya förelägganden komma. Skolinspektionen kräver också vite för brister på fritidshemmet som Alsalamskolan driver i anslutning till skolan.

  • Under sommaren 2017 ville man även entlediga stiftelsens ordförande. Anledningen ska ha varit att han bor i Saudiarabien och har svårt att medverka på styrelsemöten.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/alsalamskolan-genom-aren

  I länk nedan: Bild från AlsalamSkolan när man hade öppet huckle hus. Då det var ”öppet hus” fanns det ändå några som hade hucklet på sig. Hur det sedan ser ut i klassrummen kan man ju alltid undra på.

  https://m.facebook.com/alsalam.skolan/photos/a.2195562287148120/2195562333814782/?type=3

  1. Tyvärr misstänker jag att Alsalam skolan i Örebro har många efterföljare. Islamiseringen får fortsätta mycket tack vare Saudis stöd samt våra skattepengar och riksdagens medlöpare.

 2. SIDA verkar mer och mer innehålla ”sido-bistånd”!
  Har man förskansat sig bistånd till sig själva (politikerna)? Efter deras sejour!
  Med tanke på alla de MILJARDER som SIDA inte kan redovisa.
  Vart de tog vägen!

 3. Det är helt enkelt inte möjligt att förändra andra länder och folk med sanktioner och påtryckningar som att dra in bistånd. Det är ju det kolonisatörerna från Europa har försökt göra i sådär 500 år. Det är ett problem i Afghanistan, det måste lösas av Afghanistan, i Afghanistan, på afghanistanskt sätt, inte av Sverige. Tid är den viktigaste katalysatorn. Påtryckningar från länder som Sverige bara gör det värre och konserverar problemen. Vi ser tydliga framsteg i länder som Saudiarabien och Iran, Det är bara att den svenska propagandaapparaten förtiger det.

  Den a merikanska journalisten Fiorella Isabel besökte Iran. Några översatta citat från hennes berättelse. (Källa RT)

  —”Enligt västerländska medier har kvinnor i Iran små eller inga rättigheter, och protester inom Iran har brutit ut, med stöd från USA och andra västländer, som kräver frihet för dessa förtryckta kvinnor.”
  —”jag blev omedelbart mer än chockad när jag kom till flygplatsen i Teheran och såg en kvinna utan huvudduk framför en polis, gå in i ett fordon utan att bli trakasserad eller ens tillsagd att täcka upp.”
  —”Överraskningarna skulle fortsätta att komma i denna värld när jag såg kvinnor i caféer och gator som inte bär huvudduk alls”
  —”kvinnor i Iran statistiskt välutbildade, med över 57 procent av kvinnorna i högre utbildning”
  —”Inte bara var iranska kvinnor högutbildade, männen stödde deras ansträngningar”

  Under ayatolla Khomeini (1979 – 1989) var Iran som Afghanistan idag, men det har ändrats. Sluta tro på Yankee propagandan.

  1. Yankee propaganda eller ej, så kanske journalisten Fiorella Isabel inte upptäckte allt i Iran. Fängslade oppositionella, dödsstraff, jag tror inte att alla är yankee spioner.
   Helt rätt är att invandrare från Iran är mer utbildade än andra från Mellanöstern. Jag har haft flera läkare, ingenjörer som patienter under yrkestiden,(ofta med postpoliosyndrom) som tvingats fly från landet, några hade fängslats, men efter straffet tvingats fly. Deras erfarenheter av Iran överensstämmer inte med Fiorella Isabels inte helt öppna ögon.

   1. Harriet 30 december, 2023 kl. 11:23
    Håller med, men hon upptäckte väldigt mycket. När ”oppositionella” hotar hela samhällets stabilitet, då reagerar alla länder, även Sverige. Tyskland stoppade ju ganska nyligen ”oppositionella” som planerade en statskupp. Ingen skillnad i Iran, eller Sverige.
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hogerextremister-planerade-statskupp-i-tyskland-25-gripna

    Hur var Iran under Ayatolla Khomeini. Jag slog upp det på Wikimedia. Rätt stor skillnad mot Fiorella Isabels rapport.

    —Khomeini införde dödsstraff för homosexuella
    —kvinnor var skyldiga att täcka håret, och män förbjöds att bära shorts
    —att män och kvinnor som badar eller solar tillsammans förbjöds
    —kvinna måste överlämna sig till sin man för hans nöje
    —omöjligt för kvinnor att skilja sig från män
    —Lagar antogs som uppmuntrade polygami
    — äktenskapsbrott som den högsta formen av brott

    Fiorella Isabel beskriver ett helt annat Iran. Iran har alltså utvecklats under 35 år. Det kommer att fortsätta. Afghanistan kommer även att utvecklas, men inte därför att Sverige vill bestämma med sanktioner och påtryckningar.
    Källa https://en.wikipedia.org/wiki/Ruhollah_Khomeini

 4. En otäck bild från en svunnen tid kan man tro . Tyvärr så är den dagsaktuell och speglar vad som försegår dagligen lite här och var runt omkring på planeten . Vi har tendensen i Sverige ävenså och den underblåses med våra skattepengar många gånger .
  Mvh Sjöström

Kommentarer är stängda.