Analys av situationen i Mellanöstern – fred ett rött skynke för oligarkin som behöver ständiga krig

Artikeln som Anders Romelsjö från Global Politics återger med översättning av Rolf Nilsson kommer från bloggen Black Mountain Analysis den 6 november.
https://www.globalpolitics.se/black-mountain-analysis-situationen-i-mellanostern/

Bloggen Black Mountain Analysis (BMA) är specialiserad på analyser av världsläget, främst inom geopolitik, ekonomi och konfliktanalys. Grundare är Aleks med examen inom teknik, datavetenskap och ekonomi.
Konflikterna i Ukraina och Mellanöstern analyseras i artikeln samt pågående befrielsekrig.

Jag väljer att citera från konflikten i Mellanöstern.

Välgörande är att han inte fastnar i ensidigt hat, (som är alltför vanligt i dag) varken mot judar, araber, sionister eller amerikaner beträffande upprätthållandet av smältdegeln i Mellanöstern.
Han lyfter blicken och ser att det är en tredje part; den västerländska oligarkin som är motorn i pågående krig. Deras syfte är att att kontrollera tillgången till Mellanösterns olja för alla nationer i världen och därigenom bestämma priset i dollar.

”Oligarki är ett styrelseskick där samhället styrs av ett fåtal. Ordet kommer i från grekiskans oligos som betyder få och archos som betyder att härska. En oligark är någon som påverkar samhället med ekonomisk makt – antingen med egna pengar eller andras pengar som personen kontrollerar.
De flesta demokratier har inslag av oligarki där väldigt rika personer använder sin förmögenhet för att påverka politiken − även i Sverige” https://kunskapsmediagroup.se/k_store_view/olika-styrelseskick-oligarki.html

Författaren Alexs anser att både judar och araber är oligarkins offer som nyttiga idioter i deras expansionskamp, som håller krigen igång åt oligarkerna, som finns representerade i alla västerländska stormakter. De såg till att få kontroll över ”självständiga” stater i Mellanöstern efter ww1 och 2 och dessförinnan under kolonialkrigen.

”…..Tänk så här: den bästa händelsekedjan för oligarkin är ett evigt regionalt krig, i form av enstaka stora utbrott som inte vinns av någon. Därefter perioder av ”fred” tills den nya generationen är redo för nästa krig (hämnd för fallna föräldrar, etc.). Genom att göra detta är alla regionala makter i Mellanöstern också i ständig rivalitet, och de kämpar mot varandra. Därav behovet av (västerländska) vapen och skydd. Genom att tillämpa denna klassiska söndra-och-härska-strategi blir varje enskilt land för svagt för att stå emot västmakternas utpressning och hot om våld. Resultatet är att en amerikansk president tidigare kunde resa till Saudiarabien, överlämna direktiv för oljepriser och distribution, och arabiska ledare skulle bara nicka instämmande….”

Men denna lyckade strategi går nu mot sitt slut genom att

”…. Kina och Ryssland nu aktivt mäklar fred och vänskap mellan ALLA stater i Mellanöstern. Det värsta tänkbara resultatet för västvärlden är fred i Mellanöstern. Det skulle innebära att Mellanöstern skulle konsolidera och återfå suverän kontroll över sin olja och följaktligen över oljepriserna. För att vara lite mer exakt: oljepriset för västvärlden. Om Mellanöstern inte längre hålls som gisslan av västvärlden, skulle det också innebära att de oljeproducerande länderna inte längre skulle tvingas sälja olja i dollar. De skulle kunna sälja sin olja till intresserade parter i inhemsk valuta….” 

Därför måste svartmålning av både Kina och Ryssland eskalera, så medborgare inte ser den verkliga orsaken till Mellanösterns krig. Jag tror att klimathysterin med en fossil fri värld främst orsakas av att slippa beroendet av Mellanösterns olja. EU:s flitiga sanktionspaket till Ryssland, samt sprängningen av Nord Stream är medel för att öka förtjänsten för olje/gas fyndigheter i USA, som vägrar att ta av sig världens ledartröja.
USA håller Europas EU – eliten i sitt ledband med deras återkommande, men verkningslösa, sanktioner mot Ryssland, som innebär att näringslivets samhällsmotor avstannar.
Att miljön behöver räddas råder inget tvivel om, men klimatet sköter sig själv med solen som mer bestämmer än koldioxid utsläpp. Att skam stämpla medborgare är mer lyckosamt för hyper kapitalister än att att själva ändra sin produktion till mindre miljöpåverkan.

Artikeln är omfattande och behandlar världsekonomin, där dollarns och eurons värde enbart skyddas av den amerikanska armén. Nya världsvalutor som yan utgör ett hot mot främst dollarn som obligatorisk reservvaluta. Kriget i Ukraina följer samma mall från oligarkin, medan medborgare itutas rysskräck och att väst skyddar mänskliga rättigheter och demokrati. Verkligheten bakom dessa vackra alibin är att västs ledande oligarker är totalt likgiltiga för mänskligt lidande och död, religion likaså, men det går inte att förneka, skriver Aleks att flertalet tillhör kristendomen och judendomen och avslutar artikeln med glöm aldrig att alla krig i Mellanöstern omedelbart skulle kunna avslutas utan våld om stormakterna kom överens.

En lista över konflikter i Mellanöstern från Wikipedia, som visar hur väl den västerländska oligarkin har lyckats med sitt värv, ständiga krig i Mellanöstern efter ww2.

Bild från dr.dk

Detta är en lista över konflikter i Mellanöstern.

Övriga artiklar för intresserade om bakgrunden till Mellanösterns konflikt härd från BMA bloggen:

Kriga, förstöra och återuppbygga är motorn i världsekonomin , där oligarkin är vinnare och folket alltid förlorare.