En oligarks uppgång och fall och Putin stärker sin makt – ett kuppförsök eller är vi lurade allihop?

Nu tycks myteriet av Wagnergruppens ledare Prigozhin alltför snabbt vara över, efter medling av Vitrysslands president Lukasjenko.

Jag undrar om det var en föreställning för att ge intryck att Kremls makt skulle stärkas och distrahera väst?

Men i Rapport i går kväll riktigt myste experter och förkunnade samstämmigt att Putins makt hade fått sig en kraftig törn och att andra upprorsmän nu kunde passa på att knuffa ner honom från Kreml tronen. Troligen mer önsketänkande från Blinken i USA än potential för verklighet.

Erdogan tog blixtsnabbt parti för Putin, visste han om kuppförsöket i förtid eller tänkte han på sitt uppstudsiga PKK och kurder som inte är att lita på?

Prigozhin får nu ge sig av till Vitryssland och Wagner gruppens soldater som deltog skall inte bli åtalade, övriga får skriva kontrakt med den reguljära armén.

Det ryska folket skulle aldrig följa uppmaningar från en oligark, då dessa män är avskydda i nästan alla led. Folket har inte glömt deras plundringståg av landets tillgångar efter Sovjets kollaps och efter Prigozhins reträtt har Putin stärkt sin makt, till västs stora besvikelse. Vars media försöker framställa aktionen som början till Putins fall.

Att komma i verklig onåd hos Putin är att riskera livet. Han kräver 100 % lojalitet, Under 2022 har 20 oligarker dött under oklara omständigheter. Så Prigozhin får se till att han inte är ensam i en trappa eller i ett höghus för då kan han få svindel och ramla ner. Om han klarar sig kanske det är ett Tack för uppgörelsen med Putin, som just nu vill visa att han är en statsman som visar handlingskraft och håller ord.

Samtidigt har han varit beroende av oligarkers förmögenheter för att stärka sin makt. Rysslands oligarker har drabbats betydligt mer av väts sanktioner än Putin själv med sina lyxyachter som är svåra att gömma.

EU har med sina sanktioner skjutit sig själv i foten, men det berör ju inte EU – eliten, bara folket och företagare, som enligt dagens Führer Klaus Schwabs stora återställnings plan skall bli lyckliga utan att äga någonting. Allt detta pågår utan att majoriteten av EU:s medborgare märker någonting. Vi som gör det har för länge sedan blivit utkastade från yttrandefrihetens arenor med besked.

https://www.upday.com/se/mystiska-doedsfall-20-oligarker-har-doett-under-aret

Den ryske oligarken Yevgeny Prigozhin [mitten] poserar med två Wagner Group-krigare, Bakhmut i Donetsk-regionen, Ukraina, 25 maj 2023. Bild hos M.K. Bhadrakumar från Global Politics

Anders Romelsjö den 25 juni
https://www.globalpolitics.se/en-rysk-oligarks-uppgang-och-fall/

”Jag inleder med ett utdrag från början på Pål Steigans artikel på steigan.no på morgonen 25/6. 
https://steigan.no/2023/06/en-russisk-oligarks-vekst-og-fall/?utm_source=substack&utm_medium=email 

Uppgörelsen som beskrivs nedan är en stor framgång för Putin och Ryssland, och även för Belarus. Lär förstärka stridsmoralen hos ryska styrkor i Ukraina.

(Med undantag för media i väst)

__________________

Pål Steigan är författare, journalist och fd partiledare för det norska kommunistpartiet och beskrivs av Wikipedia som konspiratör, grundare av webbplatsen steigan.no, som beskrivs som en plattform för  konspirationsteorier och rysk desinformation och propaganda.

Vilket det mesta är som inte faller USA i smaken.

”Det militära upproret i Ryssland av Evgeny Prigozhin och Wagnergruppen är över. Vitrysslands president Lukasjenko förmedlade ett avtal mellan Vladimir Putin och Prigozhin som verkar vara följande:

Som en del av affären kommer Prigozhin att lämna Ryssland och åka till Vitryssland , och anklagelserna mot honom kommer att avskrivas”, sade Putins talesman Dmitrij Peskov. Hans kämpar kommer att få skriva på kontrakt med den ryska militären .”

”Han tillade att Wagners kämpar inte kommer att förföljas, med tanke på deras ansträngningar på frontlinjen av Ukraina-konflikten. Peskov förklarade att president Vladimir Putins team ”alltid har respekterat sina åtaganden.”
De PMC-entreprenörer, som vägrade att delta i myteriet – och hela enheter inte gjorde det – kommer att få skriva på kontrakt med det ryska försvarsministeriet, sa Peskov.
 • Anklagelserna lades ner mot Prigozhin, som kommer att lämna Ryssland och flytta till Vitryssland.
 • Wagnerkrigare som inte deltog i upproret kommer att skriva på kontrakt med försvarsministeriet.
 • Wagnerkrigare som deltog är inte åtalade.
 • Inget ord om potentiella förändringar i den militära ledningen i Ryssland i motsats till vad Prigozhin hade krävt.

Det som är tydligt är att det verkligen verkar vara över, utan ytterligare omedelbar fara för inbördes konflikt.

Västvärldens och Zelenskiys förhoppningar om ett inbördeskrig i Ryssland kom på skam, men de lyckades lura sig själva innan det var över. I månader har Prigozhin och hans Wagner-grupp malt sönder den ukrainska armén vid Bakhmut, och troligen dödat tiotusentals ukrainska soldater. Men så fort han vände sig mot Moskva var allt glömt……”

——————————————————————————————————

Kriget i Ukraina fortsätter som förut, med totalt olika bilder från statsmedia och alternativen av segrar och förluster. För sanningen är det första som ryker av antagonister i ett krig.

Militärindustrin måste hållas igång och USA:s kapitalförvaltare som Black Rock och Vanguard fortsätter att köpa upp jordbruksmark i Ukraina, som president Biden är lika beroende av, som Putin av pengar från vissa av Rysslands oligarker. Hitintills har 17 miljoner hektar åkermark ”köpts” upp i Ukraina, för Zelenskyj är en affärsman i Bidens smak.

Kriget är således mycket bra för affärerna och lär fortsätta så länge som möjligt för att suga ut resten. Medan våra politiker unisont anser att deras medlöperi är vägen till demokrati och fred!!! De anser att slagfältens lidande, blod och död är värt det.
https://samnytt.se/blackrock-medarbetare-krig-ar-bra-for-affarerna/

Till sist en positiv utveckling i Tyskland, nu har AfD fått majoritet i en region, så beklagansvärt att Sveriges AfS inte går i dess fotspår. Självklart ropar övriga partier att detta är ett hot mot demokratin, som globalister försöker snuva från folket med att slå sönder nationalstaten med demokratiska val.
https://www.friatider.se/afd-ta-over-sin-forsta-region

3 tankar kring ”En oligarks uppgång och fall och Putin stärker sin makt – ett kuppförsök eller är vi lurade allihop?

 1. ”Erdogan tog blixtsnabbt parti för Putin, visste han om kuppförsöket i förtid eller tänkte han på sitt uppstudsiga PKK och kurder som inte är att lita på?”

  De verkar sedan länge ha en ganska bra relation, trots att Turkiet ingår i NATO. Turkiet är väl en udda fågel och kvarleva i NATO-alliansen sedan Kalla kriget (och är idag ett problem för Sverige vars regim önskar svenskt medlemskap). En händelse som varaktigt tros ha stärkt banden mellan Ryssland och Turkiet, åtminstone på den högsta politiska nivån, är att Putin-administrationen sägs ha underrättat Erdogan om en nära förestående kupp i Turkiet 2016. Och kuppförsöket utspelade sig. Sedan dess har Erdogan stärkt sin makt ytterligare.

 2. Nu kommer det uppgifter från många håll att Wagner gruppens avbrutna uppror var en skapelse av USA i avsikt att framtvinga ett regimbyte i Ryssland. Inga konkreta, verkliga bevis har presenterats, men mönstret stämmer mycket väl med USA välkända strategier.

  Den mycket erfarna analytikern Scott Ritter tror att Wagnerchefen Prigosjin är en Brittisk agent i en misslyckad statskupp. https://newsvoice.se/2023/06/scott-ritter-om-wagnermyteriet/

  För att ta makten arbetar USA i tre steg.

  1. Skapa och underblås lokala konflikter, motsättningar, skapa oroligheter genom att stödja olika grupper. Hong Kong och 1989 Peking är exempel.

  2. Det andra steget är att erbjuda skydd mot dessa skapade problem. Brukar kallas ”säkerhet”

  2. Det tredje steget är att sälja vapen till de som är involverade i problem som skapas av USA. En full perversion.

  Problem uppstår alltid, men efteråt är det inte problemet som alla kommer ihåg, utan hur det åtgärdades. Detta stärker definitivt Putins ställning, genom det resoluta, snabba och effektiva sätt problemet åtgärdades.

  Glöm aldrig att ”experter” i svenska media är noga selektiv utvalde språkrör för USA.

  1. Tack till både Karl W och Jari Norvanto för era kommentarer. Nu känner jag mig lugnare, när mina tvivel blir bekräftade av er och andra kommentatorer som vet och kan betydligt mer än jag själv, som börjar få svårt att hänga med.
   I statsmedias analyser finns mycket övrigt att önska https://www.svd.se/a/VPXXzW/prigozjin-darfor-misslyckades-hans-kuppforsok
   Uppgifter finns om att CIA/FBI kände till myteriet i förväg.
   Kanske inte så konstigt efter som det troligen var de som låg bakom och hade arrangerat det för att få ner Putin på knä, när det går trögt på slagfältet, trots västs enorma vapenleveranser.

Kommentarer är stängda.