Julian Assange – en skamfläck över Sverige

Chris Hedges  Pulitzer-prisbelönt journalist som var utrikeskorrespondent i 15 år för  The New York Times, där han tjänstgjorde som Mellanösternbyråchef och Balkanbyråchef för tidningen, är endast ett par exempel på hans långa meritlista.

Här är citat från ett av hans tal som han höll vid ett möte i New York, på World Press Freedom Day, vilket har återgivits av https://www.globalpolitics.se/chris-hedges-julian-assange-en-kamp-vi-inte-far-forlora/

Fängslandet och förföljelsen av Julian Assange upphäver alla föreställningar man kan ha haft om rättsstatsprincipen och rättigheterna för en fri press.
Olagligheterna, som omfattas av de ecuadorianska, brittiska, svenska och amerikanska staterna, är olycksbådande.
De föreställer sig en värld där internt arbete, övergrepp, korruption, lögner och brott, särskilt krigsförbrytelser, som begås av företagsstater och den globala styrande eliten kommer att maskeras från allmänheten.
De föreställer sig en värld där de med modet och integriteten att avslöja maktmissbruk kommer att jagas, torteras, utsättas för skenrättegångar och få livstidsstraff, fängslade i isolering.
De föreställer sig en orwellsk dystopi där nyheter ersätts av propaganda, trivialiteter och underhållning. Jag fruktar att den legala lynchningen av Julian markerar den officiella början på den korporativistiska totalitarism som kommer att definiera våra liv…..”

Eller varför inte slutet, om fler länder skulle vakna till?

Hyckleriet är monumentalt, när total tystnad råder om detta rättsövergrepp i världspolisens västmedia. Däremot skriker pressen högt om Kinas påstådda rättsövergrepp.

Artikeln fortsätter med belysning om CIA :s otaliga rättsövergrepp med ”mord, kupper, tortyr, svarta propagandakampanjer,  utpressning  och illegalt spionage och övergrepp, inklusive av amerikanska medborgare, aktiviteter……….”

Bild från artikeln av redaktören Anders Romelsjö

”……..Assange var medveten om vilka krafter han utmanade. Därför ville han etablera Wikileaks i ett alliansfritt land, med demokratiska traditioner och stark grundlagsskyddad yttrandefrihet. Hans val föll på Sverige. Kanske hans livs mest ödesdigra misstag…..” skriver Jan-Olof Sandgren i DGS där han ger en imponerande sammanfattning om Assanges väg till helvetet. https://detgodasamhallet.com/2023/05/14/jan-olof-sandgren-julian-assange-en-sammanfattning/#more-71375

Fallet Julian Assange – en historia om förföljelse” är en välskriven och skrämmande bok av Nils Melzer, professor i internationell rätt och FN:s specialrapportör om tortyr. I minsta detalj går han igenom vår tids kanske mest häpnadsväckande internationella rättsfall.

Bild från Karnevals förlag 

”…….I Fallet Julian Assange berättar Nils Melzer den häpnadsväckande histo­rien om hur fyra demokratiska stater, ­genom sina regeringar, myndigheter och säkerhetstjänster och med hjälp av fogliga medier, under mer än tio års tid och med nästan alla tänkbara medel, jagar och försöker tysta en obekväm journalist. Som om de följt det amerikanska underrättelse­företaget Stratfors rekommendation från år 2010 om att Julian Assange skulle drivas ”från land till land, genom ­allsköns anklagelser de närmaste 25 åren…….” https://www.karnevalforlag.se/bocker/fallet-julian-assange/

Här visar vår humanitära stormakt sitt rätta ansikte!

Ps. I går var den 24 maj 2023. Ds.