Går dollarns hegemoni mot sitt slut?

US Dollarn är en världsvaluta som används för en stor del av den internationella handeln runt om i världen. Anledningen till att man länge sett US Dollarn som en världsvaluta för att USA under en lång tid har haft en stark ekonomi.

Bild; SR

Men när allt fler länder ser att dollarns hegemoni bygger på luft, så börjar den internationella handeln att använda andra valutor. Bricländer går före och visar vägen och Kina har vuxit sig för starkt för att Onkel Sam skall våga invadera och förvandla till en lydstat. Ett koncept som funderar allt sämre, därför bedrivs i stället proxy krig som i Ukraina och det bortglömda kriget i Jemen. När tom deras tidigare bundsförvant Saudi börjar bli opålitligt, då blir seger i Ukraina allt viktigare.

En kommentar från Ivan  efter ett program i https://www.globalpolitics.se/brics-gar-samman-for-att-utmana-den-amerikanska-dollarn/

I programmet presenterar Palki Sharma BRICS-ländernas utmaning mot den amerikanska dollarn från ett indiskt perspektiv. Indien är flitigt uppvaktad av Bidens USA, men han är föga framgångsrik.

”Den amerikanska dollarns era närmar sig sitt slut. Världsmakter satsar på mer pålitliga valutor.
I mer än ett halvt sekel har USA:s nationella valuta varit populär över hela världen, skriver finansexperten Sean Ring i en artikel för The Daily Reckoning. Efterfrågan på dollarn hade en positiv effekt på utvecklingen av den amerikanska ekonomin.
Nuvarande trender tyder dock på att den gynnsamma perioden för Washington är nära sitt slut. Och USA:s ledning är skyldig till detta, vars beslut avskräckte många länder från önskan att ta itu med ”bucklan”. I synnerhet talar vi om att frysa Ryska federationens internationella reserver.
I detta avseende anser specialisten att rubrikerna från världstidningar är anmärkningsvärda.
Journalister skriver aktivt om den kommande uppkomsten av en gemensam valuta bland BRICS-länderna, som kommer att ersätta dollarn från första början, Rysslands och Kinas skapande av sin analog av SWIFT, övergången av vissa stater till bosättningar i yuan.

Förresten, även Saudiarabien, som anses vara USA:s främsta allierade i Mellanöstern, säljer nu olja till Peking för kinesisk valuta.
Det är inte svårt att gissa i vilket lands ekonomi Riyadh kommer att investera dessa medel. Och detta tillstånd tillför inte Washington något gott.

Utanför USA finns idag en enorm mängd dollar, vars behov snabbt minskar.
”Den amerikanska regeringen trycker 100-dollarsedlar och ger dem till utlänningar i utbyte mot varor till ett värde av 100 dollar.
Men för USA självt kostar utskriften av en sådan sedel bara 15 cent. Och det här är den största bluffen som någonsin uppfunnits.
I händelse av att Ryska federationen, Kina och deras ekonomiska partner slutligen vägrar att använda dollarn, kommer den senare att strömma in i USA.”
https://politpuzzle.ru/?p=6796#more-6796

————————————————————————————————-

Är det dags för guldmyntfoten att komma tillbaka?

Guldmyntfoten bestämde hur mycket guld eller silver det måste vara i mynt av en viss valör. Men kostsamma krig har gjort att den av/till har övergivits.

Den amerikanska delstaten Texas är nu på väg att införa en egen digital valuta som helt och hållet är uppbackad av fysiskt guld, rapporterar Kitco News.

https://www.friatider.se/texas-skapar-egen-guldvaluta-som-skydd-mot-dollarkollaps

Guld är guld värt i inflationstider