Grönt stål blir förlustaffär som får Nuon affären att blekna

Nuon affären kallas ”Sveriges sämsta affär någonsin” men jag är övertygad om att Ebba Buschs vurm för grönt stål kommer att slå Maud Olofssons förlustaffär med Nuon under 2009 med råge.

För läsare som glömt Olofssons bravader och hur hon därefter belönades med lukrativa styrelseposter.
Expressen 21 december 2017;

”För första gången svarar nu den tidigare Centerledaren Maud Olofsson på frågor om mångmiljardfiaskot Nuon – en affär som kostade skattebetalarna hisnande 89 miljarder kronor.
 – Jag skulle inte ha låtit Vattenfall ha så mycket pengar i sin kassa. Det var för lockande att göra av med dem, säger ex-ministern i en stor intervju för Expressen.
Hon försvarar samtidigt sitt beslut att inte svara på frågor i riksdagens konstitutionsutskott: – Jag hade inte fått någon rättvis behandling…”
https://www.expressen.se/nyheter/maud-olofsson-oppnar-upp-om-miljardfiaskot-nuon/

Denna gång handlar det om LKABS satsning på grönt stål, där nu flera näringslivstoppar börjar bli oroliga, för summan för denna satsning uppskattas kosta oss skattebetalare till en början > 400 miljarder.

”Det måste gå” mässar LKAB:s VD Jan Moström och får applåder av Göran Persson som är ordförande i LKAB:S styrelse.

Bild från artikeln i Affärsvärlden.

Persson har planekonomiska satsningar i ryggmärgen och våta feberdrömmar om att Sverige skall ha ledartröjan i det globala klimatarbetet. Han med några få andra i ett styrelserum, kör över regering och riksdag. Denne man gör ännu skäl för epitetet ”Han som bestämmer” som han fick i Katrineholm, när han var kommunalpamp.

Han har totalt glömt bort socialdemokraternas fiasko med Stålverk 80. På 1970-talet planerades en kraftig utbyggnad av statliga Norrbottens Järnverks anläggningar i Luleå, mycket för att minska arbetslösheten och avflyttning från Norrland till södra Sverige. Stålverk 80 blev dock aldrig verklighet, för 1976 hamnade den svenska stålindustrin i sin djupaste kris sedan 1920-talet och produktionen minskade kraftigt. Kvar blev tomma bostäder och en enorm parkeringsplats och en lusfattig kommun.

Oroväckande parallell finns med globalisters falska klimatmål, där Sverige skall bräda alla andra, precis som med sin humanitära stormakt.

Klimatmålens genomförande kräver energi som ännu inte finns. Men politiker ropar bara allt högre om vindkraft som slukar mer energi i framställning, underhåll och reparationer. Rotorbladen står ofta stilla, vilket de ofta gör, när el behovet under vinterhalvåret är som störst.

Framställning av svenskt grönt stål skall få omvärlden att applådera och imponeras och Ebba Busch har sin framtid säkrad, när partiet snart hamnar under riksdagsspärren.

Jag ser det endast som ett led i verkställandet av de 17 målen i Agenda 2030. https://www.youtube.com/watch?v=X6kpXR8leuE

Affärsvärldens oro för en Nuon repris;
”Hybrit, LKAB:s projekt där 400 miljarder av skattebetalarnas pengar skall spenderas på att ta fram fossilfri järnsvamp, tycks ha beslutats av åtta personer i ett styrelserum, inte i regering eller riksdag. Det är också ytterst osäkert om det ens finns el för att driva projektet. Det är hög tid att regering och departement sätter sig i förarsätet. Projektet är fantastiskt för den politiker som vill lögas i beröm i överstatliga kretsar där Sverige framhålls som föredöme av EU, FN, USA:s speciella klimatsändebud och många andra. Men ska man investera så där en 800 miljarder av skattebetalarnas pengar är det också rimligt att man kan svara på ett antal grundläggande frågor.
Här är några av dem: 
https://www.affarsvarlden.se/kronika/det-maste-ga

Frågor som ställs:

 • ÄR HYBRIT DET BÄSTA SÄTTET ATT ANVÄNDA 400 MILJARDER FÖR ATT NÅ KLIMATMÅLEN? 
 • FINNS DET EN EFTERFRÅGAN PÅ PRODUKTEN?
 • VEMS ÄR PENGARNA? 
 • ÄR DET EN BRA AFFÄR? 
 • HAR STATEN ETT BRA TRACK-RECORD VAD GÄLLER ENORMA INVESTERINGAR? 
 • VAR SKALL ALL EL KOMMA IFRÅN? 
 • GÅR PROJEKTET ENS ATT STOPPA? 

Nato anslutning, Ukraina stöd, grönt stål, fortsatt massinvandring, svällande offentlig byråkrati, proppfullt på elefantkyrkogården, EU avgift, bistånd och regeringars vurm för utredningar vars resultat sällan genomförs, är vad vi har att vänta.

Klimatet sköter sig själv, det behöver inga mål, det är miljön som skall räddas, men då kommer fokus alltför nära Davos brödernas affärsverk. Blickpunkten skall ligga på vanligt folk som skall skämmas för sin bil, sin flygresa och hamburgare. Vi måste försaka och skänka mer för att den rikaste % av jordens befolkning skall får mer.

Är det någon som tror på Sveriges framtid – så glöm det. Politiker nya som avdankade trängs i landets skyltfönster, men i verkstaden ekar det tomt, när allt färre skall försörja allt fler och tvingas finansiera det som inte behövs och korruption som följer i dess fotspår..

Här ger jag SD en eloge, som kräver att Göran Persson skall sparkas ut som ordförande i LKAB ”Givet hur man undvikit formell samordning med regeringen kring Hybritprojektet tycks han se bolaget som en del av socialdemokratin snare än ett statligt bolag.”
Men statsministern hjälper i stället de sina, för nu skall Anders Borg tåga in i styrelserummet. https://www.friatider.se/nya-sd-kravet-sparka-goran-persson

5 tankar kring ”Grönt stål blir förlustaffär som får Nuon affären att blekna

 1. Från SvT (18 april 2016) . Uttalande från Göran Person: ”Inget invandringsstopp.
  Göran Persson vill emellertid inte stänga dörren för invandring till Sverige.

  – Min grundläggande uppfattning är att den invandring vi har till Sverige är en del av den förklaring vi har till att det går så bra för Sverige. Sedan gick det för fort förra hösten, det blev för mycket på en gång. Men vi ska för guds skull inte stänga Sverige, det kommer vi alla att bli fattigare av”.

  Vilka är det som kommer bli fattigare, som inte redan är det? På vilket sätt har migrationen gjort att ”det går så bra för Sverige”? Med nuvarande facit framför våra ansikten finns det någon som kan säga vad (eller för vilka) migrationen medfört att det går (gick) så bra för Sverige?! Om någon på eget bevåg gjort sig helt oduglig flera gånger, varför tillåts dessa få fortgå med sina ”sysselsättningar”?

  ps. Det spelar ingen roll vilka som ”sitter” i den svenska Regeringen. De har fört samma agenda! Facit säger att det pågående folkutbytet av svenska medborgare var ALLIANSEN som startade den 2006. Hur kan man ha som avsikt att bereda ett framtida övertagande av Sveriges riksdag av inkommande migranter? Vilket år blir vi svenskar i minoritet? Politiker, varför får vi aldrig veta någonting? Helst sanningen.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/goran-persson-inte-sjalvklart-ge-invandrare-bidrag-fran-dag-ett

  1. Från din länk: ”…..Kanske representerar Henrikssons bidragsäskande debattartikel början på slutet för de gröna bubblornas guldålder? Allt fler företagare börjar få nog av dessa självutnämnda världsförbättrare och godhetssignalerare som ägnar sig åt storskalig bidragskapitalism på den verkliga marknadens bekostnad ….”

   Bidragskapitalister och förortens alla ekonomiska migranter, samma utsugare av välfärdsstaten.

 2. När vi kommer till det slutliga stupet får vi hoppas att Persson, Rheinfeldt med flera verkligen ”går före”.

 3. Innan ni börjar med grönt stål tokerierna kan ni betala brandmän, sjukvårdspersonal, barnavårdspersonal, skolpersonal anständiga löner och inte låta dem bekosta avgångsbidrag i all evighet för politiker. Jmf Veronica Palm f.d riksdagsledamot och barnsköterska som på eget intiativ avslutade sitt arbete. Den människan stjäl pengar varje månad med ca 45’och det har pågått i 4/5 år och kommer inte att upphöra förrän människan går i pension om ca 10år. Det finns mycket att spara inom de avgående politikerskrået, dessa summor kan Göran Persson m.flera använda till att leka med på LKAB styrelsemöten

Kommentarer är stängda.