Farlig och ovärdig akut sjukvård

Olle Ljungbeck skickade detta mejl från en nyhetsartikel , där IVO sågar akutvården: ”Farligt för patienterna” Av: Fanny Westling

PUBLICERAD:  den 19 januari

Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström under en pressträff där rapporten presenterades.Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström under en pressträff där rapporten presenterades. Foto: Jessica Gow/TT

NYHETER

Patienter ligger i sin egen avföring, får inte mat och blir hemskickade med blodförgiftning. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, totalsågar den svenska akutvården i en ny rapport.

– Vi är nere på en nivå att det är farligt för patienterna, vi måste agera, säger Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström.

Akutsjukhusen i Sverige har haft problem under lång tid. Men trots att Ivo har granskat och varnat regionerna kvarstår inte bara problemen – de blir värre.
Därför har Ivo genomfört en tillsynsgranskning av 27 akutsjukhus. I dag presenterades den, och resultatet var nedslående.
– Det här avslöjar att svensk vård har en alldeles för låg lägstanivå, säger Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström.
Alla regioner i Sverige har brist på disponibla vårdplatser inom akutvården. Den största orsaken är brist på personal, framför allt sjuksköterskor.

– Det innebär både en situation med patientsäkerhetsrisker, men drabbar också arbetsmiljön, säger Ivos  avdelningschef Peder Carlsson, som varit ansvarig för tillsynen.

Sahlgrenska universitetssjukhuset.Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: ANDERS DEROS

Hann inte till defillbrator – patient dog

Alla 27 akutavdelningar uppger att man varje vecka behöver skicka hem patienter som egentligen behöver läggas in på sjukhus.
– Vi har exempel där patienter med blodförgiftning som behöver läggas in och få antibiotika i stället skickats hem.
Hälften av alla akutsjukhusen uppger att personalen inte har förutsättningar att ge läkemedel i rätt tid. Personalen har heller inte möjlighet att ge den mat, dryck och omvårdnad som man behöver.

Arkivbild.Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

När en patient kommer in till akuten får de en färg. Om de blir orangea eller röda ska de hanteras skyndsamt – men i många fall får de vänta en timme.
Peder Carlsson beskriver en lägesbild som han kallar ovärdig svensk sjukvård.”

——————————————————————————————————-

”……Mitt intellektuella genombrott, skrev Peter Engellau i DGS, var insikten att anslagsfinansierade organisationer till exempel inom skola, vård och omsorg är omsättningsmaximerande (till skillnad från privata bolag som är vinstmaximerande). Ju större budgetar dessa organisationer beviljas, desto behagligare blir deras, framför allt de högre byråkratiska skiktens, existens…..” https://detgodasamhallet.com/2023/01/25/patrik-engellau-koer-i-sjukvarden/#more-66903

Därför ökar administrationen varje dag med personal som inte behövs, eftersom det råder brist på de behövande.

En annan orsak är migrationspolitiken med generösa välfärdsbidrag, som klaner muddrar varje dag, då borde tom rödfärgade väjare förstå att sjukvård och annan välfärd blir ovärdig, när besparingar måste till och vårdplatser ryker.
Europas lägsta invandring förblir ett skämt med nya rekord i beviljande uppehållstillstånd varje år som får kriminaliteten till nya rekord och > 60 miljoner går till traumavård varje år och därefter enorma kostnader till rehabilitering för förortens skottskadade bröder.

Nu är risken stor, att får Du en stroke och vet vad kungen heter, så åker du ut, trots att benen sviker. Kvalificerad rehabilitering är ett minne blott för de som nu får en propp.

Statsministern fortsätter socialdemokraternas politik och har nu fullt upp med sin höga svansföring som ordförande i EU och som Zelenskyjs välgörare med stridsfordon 90, pansarvärnsvapen och artillerisystemet Archer, som skall skickas till Ukraina. Kriget måste fortsätta så länge som möjligt enligt USA order. Jag misstänker att en beredskapsskatt snart kommer, med Putin hatet som täckmantel, när landets militära lager ekar tomma.
Tobias Billström (M) lägger sig platt för Erdogan för att få in landet i krigsalliansen Nato, men vad hjälper det när yttrandefrihet ännu råder enligt lagen. Än så länge får både Koranan, Bibeln och judarnas Talmud eldas upp. Svenska män kan bli första linjens kanonmat, när dårarna bestämmer och folket luras med. Nu sätts Finlands lojalitet på prov, när Erdogan kan säga ja till deras medlemskap, men ännu Nej till Sverige.

”Vem står på svenskarnas sida?” är en mycket adekvat fråga från Det Fria Sverige. https://detfriasverige.se/vem-star-pa-svenskarnas-sida/

Svar; Ingen förutom vi själva, om Du kallas för höger extremist.

2 tankar kring ”Farlig och ovärdig akut sjukvård

  1. Avsluta alla övervintrade politiker i Regioner. De får hitta andra försörjningskällor, efter ett års uppsägningsersättning, kanske gå tillbaka till sina tidigare yrken. Broilerpolitikern får väl sätt sig på skolbänken. Det borde de ha råd med efter sina fantasilöner och övriga tillägg som de förskansat sig med. Bosättningar i sommarstugor så att de kan kvittera ut traktamenten och med familjen boendes i inom 5 milsgränsen.
    Om vi skall ha Regioner överför styret till medicinskt utbildad personal. Gör om och gör rätt. Betala sjukvårdspersonal anständiga löner, bör finnas en hel del när vi slipper försörja politiker som inte har i vården att göra. När vi ändå håller på att rensa, bygg ut militärsjukhus där buset kan ligga och vänta på vård efter diverse skjut~sprängskador. De skall inte in i den vanliga vården och förhindra vård till den del av befolkningen som betalar för sin egen vård.

Kommentarer är stängda.