Massformation leder till ett totalitärt samhälle

Många av oss funderar på varför en del människor är så mottagliga för statsmedias korrekta budskap, makthavarnas viktigaste megafon. Grupptryck, karriär, feghet, ringa kunskap, rädsla och skam tänker jag som orsakssamband.

Bild från foretagande.se

Patrik Nilsson, skribent i foretagande.se och Gunnar Sandelin i DGS får tankarna att djupna.

Båda utgår de från Mattias Desmets bok The Psychology of Totalitarianism (2022) Han är professor i klinisk psykologi och intervjuades nyligen av Tucker Carlson i hans program Fox News, som är den mest kända kabel TV kanalen i USA med konservativ grundsyn.

Massformation eller masspsykos är när en stor grupp människor hypnotiskt följer ett narrativ, även när det tycks vara fullständigt galet. Varför sker det, vem är mottaglig och vad kan du göra för att stoppa utvecklingen?….”

”- Varför brändes tusentals häxor på bål påhejat av folket under medeltiden?
– Hur kunde tyskarna behandla judarna som de gjorde i nazityskland?
– Vad fick människor att ange vänner och familj till Stasi i DDR, när de visste att de riskerade fängelse och tortyr?
– Varför ansågs ovaccinerade under coronapandemin av många som andra gradens medborgare?” är frågor som Patrik Nilson ställer sig.

Vi kan komplettera med varför människor blir woke, anammar identitet i stället för kompetens, känner skuld över vikingarnas härjningar och allsköns skam som miljöpartister är mästare på att hänga på oss i miljöns och klimatets namn.

Propaganda med hjärntvätt får en majoritet av medborgare att känna rädsla genom tunnelseende, de har mycket svårt att se skillnad på verkligt och uppförstorat hot eller rent påhittat.

Desmet anger tre faser i historien om hur den destruktiva masspsykos/massformation utvecklas.

1. De är helt blinda för vad som händer omkring, till och med om deras kamp motverkar vad gruppen kämpar för.
2. De är villiga att göra vilka uppoffringar som helst för gruppen. Deras egenintresse försvinner helt och om det går långt, kan de till och med ange, skada och döda sina egna barn.
3. De blir radikalt intoleranta mot röster som strider mot deras trosuppfattning. I den slutliga fasen av massformationen kommer de attackera alla som inte följer massan och de ser detta som sin etiska plikt att göra så.

Vilka är de mest utsatta?

Först tänkte jag på de med bristande kunskap, men tyvärr är det ofta de med högre utbildning som är mest mottagliga för denna masshysteri, enligt Desmet, vilket vi såg under corona pandemin, där vi som vägrade solidarisk vaccination svartlistades och blev paria. Högutbildade feminister ligger i riskzonen med sitt pladder om patriarkatets förtryck, som givet svar på svåra frågor.

Skolans värdegrunds indoktrinering är en orsak, trots att kritiskt tänkande står i fokus, men kritiska får ungarna bara vara om de tänker och tycker det som skolverkets vänsterliberala karriärgossar anger i läroplanen. På universiteten blir det ännu värre med korrektheten, där forskningsbidrag strömmar till de med de rätta åsikterna från arbetsgivarens alla farliga arbetsplatser, till feminism och mångkultur omgärdat med alla dessa förbaskade strukturer som förtrycker.

Andra faktorer som kan påverka är ensamhet, social isolering, en känsla av meningslöshet som kan resultera i att frustration byggs upp och personen blir mottaglig för vilken lösning som helst som presenteras. Hängivenhet till lösningens arkitekt ger livet mening, oavsett vilka handlingar som krävs.

Ständig propaganda för de rätta och korrekta åsikterna behövs, vilket statsmedia gjort till sin huvuduppgift, så inte massan nyktrar till. Därför är klappjakten på sociala medier så stor, liksom vänsterliberala politikers hängivenhet för HMF paragrafen, medan kändis eliten sitter i SVT:s morgonsoffor och bekräftar varandra om hur goda de är.

En pakt utvecklas mellan makthavare och massan i falsk solidaritet med låtsas godhet och Desmet konstaterar att en totalitär stat består alltid av en pakt mellan den stora massan och deras ledare.

Vilket vi ser i dag då socialdemokraterna trots SD:s framgång blev det största partiet på 30 %.

Rådet, att ständigt våga ifrågasätta det teknokratiska och inhumana samhälle som växer fram i globalismens anda, känns lite tunt. Narrativet om ett rättvist världssamhälle efter oligarkernas agendor har omformat våra politiker som blivit dess tjänare i stället för att följa regeringsformens första & i grundlagen att all makt utgår från folket.
Men, utan ifrågasättande fortsätter lögnen att korrumpera folket, därför åbäkar och skriker EU eliten nu ut sin frustration i hela Europa, när medborgare röstar fel.

Alla vi som protesterar och inte anammar makthavarnas propaganda om kön, identitet och mångkultur kan sträcka på oss, eftersom vi i vårt innersta känner att det är fel. Dissidenter är nämligen räddningen för att stoppa massformationens/masspsykosens makt över medborgarna och behöver allt stöd de kan få.

Relaterade källor:

https://foretagande.se/massformation-nar-masspsykos-grupphypnos-hjarntvatt-och-propaganda-riskerar-leda-till-totalitarism

3 tankar kring ”Massformation leder till ett totalitärt samhälle

 1. Tack Harriet för inlägget och jag håller HELT med om slutklämmen ”Dissidenter är räddningen…” Många kvinnor i Iran är just det – dissidenter. Må de lyckas!! Den galna massvaccineringen med nödgodkända vaccin, som i många fall, visat sig vara skadligare än covid är ytterligare exempel på grupptrycket. Bra antivirala läkemedel finns men som man förbjudit, men som många dissidenter ser till att skaffa ändå. Tyvärr så orkar väldigt många inte stå emot grupptrycket, det är så sorgligt…

 2. ” Skolans värdegrunds indoktrinering är en orsak, trots att kritiskt tänkande står i fokus, men kritiska får ungarna bara vara om de tänker och tycker det som skolverkets vänsterliberala karriärgossar anger i läroplanen. ”

  Det som talar emot det är vilka partier ungdomarna gav sina röster i riksdagsvalet.
  Glädjande och oväntat fick Mp få röster. Greta och hjärntvätten har bevisligen inte tagit skruv.
  Samma sak med SD där har hatretoriken runnit av.
  Det finns hopp.

  1. Tja jaha vad är det för fel på häst med tillhörande vagn? Försök se lite ljust på tillvaron vällevnadssjukdomar torde på sikt vara ett överståndet problem tillika med fetma och musklerna får träning på annat sätt genom gym

Kommentarer är stängda.