”De lönsamma – om varför skolor slåss om elever”

Detta är titeln på en bok från golvet. Författare är Marcus Larsson, lärare och fd lokalpolitiker. Han driver sedan några år tankesmedjan ”Balans” tillsammans med Åsa Plesner. Fokus ligger på välfärdens styrning och arbetsmiljö. https://tankesmedjanbalans.se/

”Det prats mycket om friskolors vinster. Det pratas mycket om rätten att välja skola. Men vi pratar inte tillräckligt om skolmarknadens effekter för den svenska skolan som helhet. Den här boken handlar om betygsinflation, varumärken, segregation, tystnadskultur och dokumentation. Onödiga grejer allihop, men ofrånkomliga- så länge vi har en skolmarknad.”

Sverige är det enda land i världen, där skolan har hamnat på börsen!

Varumärket är nu viktigast av allt! Viktigare än verkligheten!

Därför dräller det av kommunikatörer i kommunen.

Jag har nämnt det tidigare att förstelärare blir främst de som står rektorn närmast och inte är så kinkiga med betygen. Det lika värdet står som spön i backen med mångkultur som vacker inramning.
Hur många unga flickor har inte blivit våldtagna, efter denna korrekthet från katedern? Vilket gäller alla skolor, oavsett driftsform.

Dessutom gäller det för friskolor att locka till sig de resursstarka eleverna, resten dumpas på kommunala skolor. Tidigare hade friskolorna därför 80 % av av den kommunala ersättningen, men efter skicklig lobbyverksamhet så är skolpengen lika. Vilket gör att friskolor blir allt rikare, medan kommunens skolor blir allt fattigare, med stora kostnader för bokstavsungar och nyanlända.

Ni minns väl konkursen på John Bauer gymnasiet i Jönköping, kommunen fick rycka ut som städgumma. Då borde väl övriga friskolor fått dela på strandsatta elever? ”…Den tidigare huvudägaren Rune Tedfors (född 1946) hade genom den skattefinansierade skolpengen blivit mångmiljonär, och granskningen visade därtill på ett stort antal brister inom skolverksamheten (https://sv.wikipedia.org/wiki/JB_Gymnasiet)

Bildresultat för john bauer gymnasiet
Bildkälla: SR

För att inte tala om Engelska skolan, där grundaren Barbara Bergström blivit mångmiljonär, mycket tack vare sin sambo journalisten Hans Bergström som med lätthet lobbat in sig hos socialdemokraternas högdjur.

Jag får inte in i min gamla skalle varför socialdemokraterna vek sig på stört för nyliberalismens härjningar efter Thatchers och Reagans koncept. Sälja ut offentlig verksamhet och låta marknaden sköta allt. Cancerläkaren blev tärande, medan den privata tobakshandlaren var närande.

Skandalerna har duggat tätt inom både skola och omsorgen. Privata vinster sköt i höjden, liksom inspektion och granskning från tandlös skolinspektion, så rullar det på med ”valfrihet” som lockbete.

Hela samhället är genomsyrat av sveket från arbetarrörelsens politiker, att höra Löfvens haranger gör mig bara illamående.