Svek med ideologin skapar nya partier

Viktiga reflektioner från en bloggvän om partiernas ideologiska svek, som banar väg för nya partier.

Anledningen till att jag är tveksam till att SD verkligen bara låtsas likna M och KD för att lättare komma in i värmen, är att det finns flera exempel på partier som pga taktik glidit ifrån sina ideal, men utan att komma tillbaka till dessa.
Det är som en naturlag.
Socialdemokraterna avvek med tiden från marxismen.
År 1917 bildade därför en grupp unga sossar ett nytt parti, som efter en rad namnbyten idag heter Vänsterpartiet. Det har de nog inte ångrat, eftersom det stora partiet aldrig gick tillbaka till marxismen.
Senare kom även Vänsterpartiet att blekna ifråga om sitt marxistiska ideal. Det ledde till avknoppningen KFML(r) med senare namnbyte till KPML(r), innan det blev Kommunistiska Partiet. Och nu har även KP knoppats av, varvid Malmölistan, med Nils Littorin som ledare, bildats.
Ja även den nya rörelsen Framåt Sverige, med Joe Nilsson som ledare, är en sådan avknoppning från (KP). Båda dessa nykomlingar har liknande migrationsprogram som SD, fast skarpare.
Även Örebropartiet kan räknas dit. Markus Allard (ÖP) sägs gilla både Marx och Lenin. ÖP har likartad syn på migrationen som ovanstående. När Kristdemokraterna tog sin hand från det ofödda barnets rättigheter, föddes Kristna Värdepartiet. KV har en liknande migrationspolitik som SD, och är därtill helt emot abort. SD:s avknoppning heter som bekant Alternativ för Sverige. Det partiet tror inte att SD bara låtsas vara emot sina egna ideal. AfS tror att SD har hamnat i stugvärmen för att stanna och bli ungefär som de andra i stugan. Det är här som det krisar för mig.
Vad tyder på att AfS skulle ha fel? Hittills inget, eftersom SD måste ”hålla masken” tills de hamnat i maktställning. Om det nu är en mask förstås. Men underverk har hänt förr. Så kanske SD ändå letar sig tillbaka till sina första åsikter (exv EU, Nato, abort), när de väl är installerade i Rosenbad. Så som läget är nu får jag väl, trots tveksamheten, chansa på SD 2022, om inte förr.

20 tankar kring ”Svek med ideologin skapar nya partier

 1. Tack Harriet för att du provocerade igång dessa meningsutbyten!

  Vad jag får ut av det hela, om jag tolkat rätt, är att Örebropartiet är det enda ärliga partiet i Örebro stad och län. Men vad motsvaras ÖP av på riksplanet? Knappast av SD. Men av AfS kanske?

 2. ”Cause we are opposed, around the world, by a monolithic and ruthless conspiracy” sade en gång John Kennedy i sitt berömda tal Presidenten och pressen, i april 1961; två år senare var han död. I följande video talar legendariske schackvärldsmästaren 1972-1975 Bobby Fischer om samma konspiration på hans väg från Japan till Island via Danmark i mars 2005; knappt tre år senare var även han död.
  https://www.youtube.com/watch?v=_H6OwM8k5_g

  1. Tack! Att protestera mot en hänsynslös konspiration är att riskera livet. The deep state, bankdynastierna, den globala finansmaffian, krigsindustrin, Big Pharma, uppköpt media, lojala politiker osv. Makthungern är gränslös, därför måste profiten skyddas till varje pris. Utan oanständiga skatter vore politiker maktlösa, därför höjs de hela tiden, så folket tappar makten över sina liv. Migrationen en politisk win win faktor, nya röster och alibi för skattehöjningar, så medborgarna håller käft.

   1. Väl bekomme, Harriet! Visst är det livsfarligt, men det måste göras. Jesus gjorde det, Adolf Hitler gjorde det, John Kennedy gjorde det och Bobby Fischer gjorde det. Kärnan i alla de makthungriga instanser du räknade upp utgörs av dem som Jesus talar till i Johannes 8:31-59; det är deras lögner, deras bedrägerier, deras hat och deras mördande som ännu regerar världen, därför är det av största vikt att främst avslöja deras största lögner och i samband därmed som den amerikanske politikern Patrick Little uttrycker det: ”… name the Jew until they kill us.”

 3. Oavsett vad man tycker om Örebro partiet så har DE en AGENDA som ingen av de 7 ens vill nämna i sina partiprogram. Varför då?
  Alla vi andra är väl tvungna att ta vårt ansvar.
  Varför skall politikerna undgå att ta sitt ansvar?
  Det måste vara ett av de fundamentala pelarna i ett Demokratiskt samhälle att ALLA har sitt ansvar. De som har det största ansvaret i Sverige har dessutom immunitet när man missbrukar sitt ansvar. Det är effekten av att Tjänstemannaansvaret togs bort på 1970 talet.
  När man läser i Örebro partiets program verkar det som om att DE är de enda partiet som är emot korruption, för Tjänstemannaansvar m.m. Se nedan. Det vill säga de vill föra ALLT som folket önskar att DE andra också gjorde det.
  – Mobilisera juristerna mot de makthavare som fuskar
  – Öppna för utökat tjänstemannaansvar
  – Fler kanaler för direktdemokrati
  – Öppna för folkinitiativ via kommunen och eller regionens hemsida
  – Fler folkomröstningar
  – Öppna för bindande folkomröstningar
  – Bekämpa korruptionen – sluta dalta med fifflande politiker och direktörer i offentlig sektor
  Finns det något annat parti som kräver ansvar vad beträffar de s.k. Tjänstemännen? Om inte, då innebär väl en röst på DE 7 att DU accepterar deras eventuella ”korruptionsverksamheter”. Din röst berättigar att korruptionen kan fortgå hos de ”avvikande” Tjänstemän/kvinnor. Är det så ALLA vill ha det? Sverige anses ju som ett av de större korrumperade länderna i världen. Vad kan det bero på? Svar: Det finns inget Tjänstemannaansvar.
  http://www.orebropartiet.se/v%C3%A5r-politik/demokrati-och-politisk-f%C3%B6rvaltning-33684157

 4. Om det stämmer, att Allard skulle vara vän av Marx och Lenin, måste det i så fall vara något som stör allt det fina med Örebropartiet?

 5. ÖP är dock ingen avknoppning från vänstern. Det partiet har nog uppstått spontant, och då ur alla partier som inte förstått att ta väl hand om den egna kommunen.

 6. Man kan tydligen tolka en text på olika sätt.

  Det gemensamma för avknoppningarna (Framåt Sverige, Malmölistan, Örebropartiet) är att ledarna, trots vänsterideologin, tycks vara ense med SD om migrationspolitiken. Till och med en aning skarpare.

   1. Härligt att se hur Marcus Allard (ÖP) läser lusen av Örebros äppelskruttar…

 7. Hmm, de andra 7 partierna! Snacka om att vara inrutad. Det finns alltså inga fler partier än DE 7, oavsett om de är kompetenta eller ej! Tänk utanför ramarna för det finns fler än de 7 partier som man oavbrutet exponerar i syfte att få medborgarna till att tro DE är de enda som du kan rösta på. Förutom Fi, de brukar få några ord i pressen men sedan är det STOPP. Förmodligen är det väl Psykförsvaret som arrangerar vad vi ska läsa och därefter tro på vad som sägs. Man pratar om partier när det i deras verklighet handlar det om ”Partiföretag”.

 8. Viktiga reflektioner! Det är snarare en ren SD propaganda när man läser ”chansa på SD 2022”!
  Ska ALLA chansa på SD?
  Dessutom misskrediterar man Örebro partiet!
  Det enda partiet i Örebro kommunfullmäktige som arbetar för folkets bästa istället för att lägga 1 Miljard på snabbussar, ett nytt kulturkvarter för hundratals miljoner, en kromad äppelskrutt för 700.000 kr o.s.v.!
  Att Örebro partiet vill att tandvården skall vara gratis, det vill INGEN skriva om. Att partiet kommer med all sannolikhet VÄXA i och med att Örebro partiet för en ÖPPEN politik och inte en ”bakom stängda dörrar” som de större partierna verkar göra om sina överenskommelser.
  Jag kan rekommendera det sista fullmäktigemötet (länk nedan) där man beslutar om att lägga 1 Miljard på något som kallas ”Bus Rapid Transit”! Vi har ju redan bussar! Kostnaderna kommer med råge att överskrida den Miljard man ”tror” att det kommer att kosta. Folk som inte får gratis busskort från skola, socialtjänsten etc. kommer drastiskt att minska i och med att man SÄNKTE giltighetstiden vid nyår för en bussbiljett från 3 timmar till 1 timme!
  Det kostar nu 48 kr om du behöver ta bussen för att uträtta ärenden eller hälsa på bekanta/sjuka!
  Örebro partiet visar ju på att man för en politik utifrån folkets perspektiv. Den som gärna vill ”chansa på SD 2022”, tror den verkligen att SD kommer att gå folkets ärenden?
  SD är ju ett Zionistiskt parti!
  Man får ju stöd av det Zionistiska Israel, och vice versa!
  Vad har Örebro partiet med SD:s svek mot sina väljare att göra?
  Det verkar snarare som om att man försöker baktala Örebro partiet! Det enda partiet som kör med ÖPPNA KORT. Nämn de partier som gör det istället för att ge sig på ett lokalt parti som har ett lokalt stöd?
  De som röstade på Örebro partiet DE chansade inte med sin röst, jämfört med andra som brukar ”chansa”.

  https://secure.quickchannel.com/Qc/create/mainshow.asp?id=pt6i22

  1. Örebropartiet är ju ett spännande parti men de kommer säkerligen inte in i riksdagen. Om du är så missnöjd och misstänksam emot SD finns det ju 7 andra partier att rösta på, C t.ex!

   1. Förutom AfS så tycker jag att Medborgerlig Samling har många bra punkter i sitt partiprogram. 7: klöverns partier är för mig samma skrot och korn, därför ser jag faror med SD:s anpassning till finrummet.

 9. Förstod aldrig hetsen mot att SD då de ville sänka abortgräsen till 12 veckor.

  1. Tyvärr känner jag att efter -68: års vänstervåg, så blev landet allt mer vänsteroccuperat. Att värna fosters rätt till liv ingår inte i feministernas perspektiv. Offerkoftorna finns bara för dem själva och politiker vågar inte annat än att jamsa med, där SD följer med den korrekta strömmen.

Kommentarer är stängda.