Alla Helgons dag

”Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.”

Vilhelm Moberg  Ur ”Svensk Strävan” 1941.

4 tankar kring ”Alla Helgons dag

 1. Från min syster:

  Vilka fina rader av Vilhelm Moberg av de som byggt vårt land. Värna om detta i stället för denna värdegrund! Lästa om Japan i Sam Nytt, nu har de tagit emot 60 asylsökande, som ska lära sig japanska och sedan skickas på arbete där det finns, förutsättning för asyl! Vilken skillnad för att få behålla sitt land.

 2. Staffan tack för dina siffror. Folkutbytet i klartext. Svenska traditioner försvinner successivt.

 3. Tack Harriet för denna påminnelse och upplysning i dessa dagar…

  .. och t.o.m. år 2017(enl.SCB) är vi svenskar knappt 7 miljoner – resten är utlandsfödda
  från 1980 ca 2,4 milj. och slutligen de sista ca 700 tusen är födda i Sverige med en utländsk förälder. totalt ca 10,1 miljon.
  Så ser det ut gott folk . .. en annan sifferlek är att :
  Från år 2002 t.o.m 2017 ökade antalet utlandsfödda inklusive de med en svenskfödd förälder med hela ca 1,28 miljoner.(enl.SCB).
  Alltså, ca 76 år efter W.Mobergs skrivning enl. ovan –

Kommentarer är stängda.