Efterlängtade ”Marcus”poäng i Bahrain!

Formel 1 cirkusen startade för året i Australien i slutet på mars. I går fortsatte tävlingen i Bahrain, där Kumlasonen Marcus Ericsson till min och min brors glädje äntligen tog poäng!

Mina geografikunskaper brister, så jag var tvungen att goggla på Bahrain, ” en liten öststat vid Persiska viken” vars bana Marcus tidigare sagt så här om: ”Den tråkigaste banan. Inte mycket nivåskillnader utan mest sand och avåkningszoner överallt. Det är ändå en bana jag trivs på eftersom det brukar gå rätt bra där. Dubheivänstern in på bakrakan är den enda utmaningen.” Och med en 9:onde plats i gårdagens race, så har nog trivseln ökat betydligt i hela Sauber teamet.

Tur att jag varje säsong har Auto motorsports teamnummer om Formel1, så jag kan hänga med i kurvorna och bland förarna. För min bror ligger på en helt annan nivå när det gäller down force krafter, däckval, bakvingar, depåstopp mm och kan entusiastiskt berätta om förares olika körstilar. Sebastian Vettel i Ferrariteamet, som tog hem segern i går ”är kanon på kurvors utgång, där hans snäva vinklar med snabba rotationer kan knipsa sekunder.”

Om Mästaren Lewis Hamilton i Merceders, som är outsatanding, kan det låta så här ”….när det gäller bromsarna, vet han precis när han måste släppa dem och balansera upp med styrningen….”

Det lilla jag förstår är att Vettel är en hejare på gasen, medan Hamilton är det på bromsarna!

Nu är Marcus lillebror Hampus på väg i storebrors fotspår och tävlar i England med siktet inställt på att kämpa sig fram till Formel 1.

Framgången beror givetvis på talang, stöttande föräldrar, sponsorer och kontaktnät, där Eje Elgh varit och är den viktigaste personen. Det var han tillsammans med Kenny Bräck som hittade talangen Ericsson sommaren 2006 och fick tag på stora sponsorer, som beredde vägen in i finrummet, Formel1.

Men vad jag uppskattar hos hela familjen Ericsson är att de aldrig blivit ”stora av sig” som de sa under min barndom i 50-talets i Närke om de som lyckades och satte näsan i vädret, när de kom hem.

Kumlas mindre stora sponsorer tillsammans med de större bjuds varje år på middag. Några hundringar till hamburgare under hungriga ungdomsår glöms inte bort, trots att beundrarskaran nu är stor, främst ute i Europa och givetvis i Kumla.

På bilden är min bror bredvid Marcus själaglad över en minihjälm present, som nu har fått bästa platsen i Kumlahemmet.

Lästips!https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/WL38Rr/efter-49-nollar-ericsson-tog-vm-poang-i-bahrain