Kompetens- vilket skämt!

 Tänk om jag skulle ha bytt jobb med min bror, långtradarchauffören under mina yrkesår som sjukgymnast.

Jag skulle ha varit livsfarlig bakom ratten, om jag nu ens skulle ha fått igång alla 20 ton bakom ryggen.

Men, när det gäller politiker, myndighetschefer, generaldirektörer och andra höga utnämningar inom offentligheten, då är det partibok och rätta åsikter som gäller.

Kompetens med erfarenhet och faktaunderlag ses som en fara för hela Rosenbad.

Verkligheten är grå och trist och får inte fläcka ner den fina och ljusa ideologin.

Nyktrar till gör politiker först sedan de lämnat makten, då står de ångerfulla och levererar ursäkter från sin nya plattform, där lönen tio dubblas, medan välfärden eroderar. Tidigare finansminister Anders Borg är den senaste i raden av dagens bekännelseförkunnare.

Vi är många som undrar hur länge olyckan till polischef, Dan Eliasson skall få sitta kvar?

Att den nya omorganisationen blev en katastrof, beror på att utredarna till underlaget inte hade en aning om hur den lokala polisnärvaron fungerar. Centraliseringen var bara ett beställningsjobb från makthavarna, med tro om besparing.

Nu gör de samma misstag igen med tillsättningen av Anna Carlstedt, den nya extremism samordnaren, efter Mona Sahlins sorti.

Den nytillsatta har den rätta värdegrunden i sitt CV, men kan inget om extremism. Så ur regeringens synvinkel var det ett mycket lyckat kap, det kan vi se av kulturminister Alice Bah Kuhnkes nöjda leende.

Läs gärna artikeln av Annika Borg, präst i svenska kyrkan ”Sparka samordnaren och kalla in experterna” från juldagen i expressens debattforum.

Förmodligen utan samtycke av vår ärkebiskop.

Dåligt utbildade ministrar kan hoppa mellan ansvarsområden utan en dags erfarenhet, men så går det som det går också, med ständiga dikeskörningar.

Fastnar de rejält i diket, så lyfts de varsamt upp och får vända papper på regeringskansliets ”elefantkyrkogård” till bibehållen månadslön, som ofta passerat 100.000 kr

För oss andra tar det många år innan arbetet flyter på oavsett hur vägen går.

Lärdom från böcker är viktigt, men den ”tysta kunskapen” som inte står i någon bok är navet i vår förmåga på arbetsgolvet.

Numera är politikernas personlighet viktigare än budskapet. Att visa upp en mänsklig profil är konsulternas råd, gärna tramsa, skratta och svamla i TV:s underhållningsprogram och  synliggöra sig på sociala medier, har högre prioritet än själva uppdraget.

Kanske kan Anna Kinberg Batras robotliknande tal utan verklig inlevelseförmåga och alldeles för perfekta uppenbarelse, vara en förklaring till moderaternas sjunkande opinionssiffror, förutom förräderiet av sin egen politik?

När moderaterna inte ens ids rösta på sin egen budget, då tror man inte på sin egen politik och det straffar sig i opinionsundersökningarna. Den odemokratiska DÖ (decemberöverenskommelsen 2014) lever i högsta välmåga i praktiken, att hävda något annat är bara lurendrejeri.

Eller är den politiska eliten bara dumma i huvudet på riktigt?

Så himla behagligt livet är för både regeringen och oppositionen. Statsminister Stefan Löfven slipper att regera och alliansen slipper att opponera.

Självklart är det mer bekvämt att twittra, fika och i debattartiklar deklarera tomma löften, än att ta strid för sin politik.

Batra räknar nog kallt med att den ouppfostrade byrackan Åkesson skall bli hennes snälla knähund efter valet 2018, men att bli illa behandlad under lång tid brukar sätta spår både hos människor och djur.

Reflexmässigt vill man ge igen för både sparkar och utestängning. Risk finns då att tidigare löften inte längre gäller.

 

 

 

8 tankar kring ”Kompetens- vilket skämt!

 1. Man kan kvotera på olika sätt.

  Ett sätt som tillämpats för höga tjänster är tillsättning på politiska grunder. Det finns två skäl för det. Det ena är att att regeringen vill säkra ledningen för en organisation, så den blir lojal med regeringens politik.

  Ett annat skäl är belöning för uppskatta politiskt arbete. Inte sällan sammanfaller de båda skälen. Ett exempel påtalas i boken ”Estonia – Svenska startens haveri”, där en ministers dotter anställs i en myndighet som expert med begränsade kunskaper för arbetet.

  För vissa viktiga yrken krävs legitimation som förhindrar tillsättande av personer med bristande kompetens. Läkare är ett sådant yrke. För att bli politiker krävs inga formella kvalifikationer än att vederbörande klättrat inom ett parti. Å andra sidan kräver politiskt arbete mycket tid och det är omöjligt för politiker att vara kunniga på alla områden. Det skall vi ha i åtanke när de kritiseras.

  En krönika ironiserar över kraven på på kvotering till viktiga tjänster. Du kan läsa den på https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/110-kvotering-till-flera-branscher/

 2. http://www.svt.se/opinion/jag-skams-over-att-vi-inte-kan-garantera-dem-en-trygg-alderdom
  Tack för många bra blogginlägg under den tid jag följt din blogg och jag hoppas du orkar kämpa vidare under 2017.
  Läste en insändare på svt opinion (se länk ovan) och blev både ledsen och arg. Hur kan regering och riksdag behandla gamla människor på detta sätt, samtidigt som man vräker ut pengar på HBV hem för s.k. ensamkommande.
  En nyanländ familj med tre barn kan få ända upp till 28 tusen kr efter skatt i bidrag enligt riksdagens utredningstjänst.
  Skäms Sverige ! Så här får det inte gå till !

  1. Varmt Tack för uppmuntrande ord inför det nya året!
   Din länk borde alla riksdagsmän läsa, men de är fullt upptagna med förturer och snabbspår för alla nyanlända, vars skäl att få PUT varierar. Den internationella prestigen är stor att ”klara av det,” vi medborgare skall bara hålla tyst och betala. Därför börjar nätet bli riktigt farligt.
   Gamla och utslitna pensionärer är ingen attraktiv grupp. Visserligen mumlas det om en utredning angående den alarmerande ökningen av fattigpensionärer, men den tar säkert lång tid att genomföra, till skillnad från aviseringslagen till kommuner, som genomfördes raskt. Varför har papperslösa ännu rätt till försörjningsstöd kan man undra? Kommuner är skyldiga att se till att ingen som vistas inom deras gränser skall lida nöd, med undantag av pensionärer tycks det. De skäms för att ligga samhället till last till skillnad från majoriteten av migranter, som högljutt kräver sin rätt med rödgrönrosa politikers stöd.
   Gamla som inte har råd med medicin och bara har råd med gröt till mat, dem har röda socionomer glömt för länge sedan.
   Nu har jag adrenalin igen, som säkert räcker under hela 2017!
   Ett Gott Nytt år önskas med förhoppning om att fler kunde upptäcka den orättvisa politiken.
   Harriet.

 3. Ja, Harriet, i så fall får det väl ses som ett erkännande från M, att det bara var skådebröd. Ty om M hade menat allvar, så hade det varit rätt enkelt att byta regering.

  Sedan kan man ju undra vad SD egentligen tror om AKB och hennes M. Eftersom någon förtroendefråga ännu ej har väckts från SD:s sida, så skulle det kunna tolkas som att SD misstror M i denna sak.

 4. Kom att tänka på orsaken till att AKB inte ville störta Löfvenregimen. Den var enligt AKB att M i så fall måste bry sig om SD:s krav.

  Men nyligen läste vi att SD inte längre ställer några krav på M, eftersom de anser att M redan har nyktrat till något så när.

  Om SD i riksdagen skulle ställa förtroendefråga -kabinettsfråga heter det kanske- i det nya läget, hur skulle AKB i så fall förklara varför M skulle rösta ner en sådan motion och skydda sittande regim? Förslag, tack!

  1. Jag är rädda att moderattrojkan med Batra, partisekr Tomas Trodé och ekonomiske talespersonen Ulf Kristersson skulle rösta ner frågan, för att sedan bli sittande på en skräphög med partiprogrammen, som bara var skådebröd utan vilja till förankring.
   Sedan lär de väl stå i morgondagens avbönskö, men innan dess är risken stor att fler moderater med gamla värderingar har lämnat partiet. De unga karriäristerna är ju som ”Pastor Jansson” utan några åsikter alls….modernt och bra….
   Jag tycker Finn Bengtsson (m) gör det bra att protestera mot denna toppstyrning inom partiet. Inga motioner från medlemmarna kommer att behandlas på partistämman 2017, så listigt, då spärras kritiken och Batra kan fortsätta och le med tanke på flytt till Sagerska palatset efter valet > 2018, men det är långt ifrån avgjort än.
   Harriet.

 5. Får tankar om Renässansfurstarna som också kunde en hel del dvs allt.
  För övrigt vill jag passa på att göra reklam för en bra bok. Den heterThe 48 Laws of Power på engelska eller Maktens 48 spelregler- En systematisk genomgång av Greene Lär finnas på Amazon den kom ut 1998. Bättre bokhantverk än vanligt

Kommentarer är stängda.