Är tyst diplomati, för tyst?

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru sitter sedan tre år fängslad i Etiopien på oklara grunder, utan rättegång, som nu åter skjutits upp. En katt och råtta lek pågår.

fikru-maru

I Eritrea där journalisten David Isaak sitter fängslad sedan 2001 pågår inge lek alls, bara tystnad. Eftersom han har dubbelt medborgarskap är han av regimen anklagad för landsförräderi.
Anledningen till fängslandet av Fiku Maru sägs vara att han försökt smuggla in utrustning till ett sjukhus som han höll på att bygga upp i landet och sedan mutat en tulltjänsteman.
I dag är Maru svårt sjuk och hans lunga har åter kollapsat, han behöver omgående operation för att hans liv skall gå att rädda. Skadan inträffade efter en brand i fängelset.
Hans dotter, läkare som sin far, arbetar i Sverige och har flera gånger vädjat till ökad aktivitet från UD för att få honom fri.
Men UD meddelar bara att de jobbar med tyst diplomati. Så tyst att det inte hänt något sedan maj 2013.
Undertecknad kan inte frigöra sig från tanken att regeringens mutresor i Afrika med UD i spetsen, inför kampanjen för att den eftertraktade platsen i FN:s säkerhetsråd har bidragit till ”tystnaden”.

margot-wallstrom

Etiopien är en grym diktatur, men Stefan Löfvens regering fördubblade biståndet till landet, där diktatorn Hailemariam förföljer och fängslar oppositionella, som kämpar för demokrati.
Det verkar som regeringen i vissa lägen glömmer att leva upp till ryktet om sin humanitära stormakt. Statsministern höll flera insmickrande tal i Addis Abeba innan platsen i säkerhetsrådet var avklarad.
I Addis Abeba ligger högkvarteret för Afrikanska Unionens ledare, som var mycket viktiga att få att rösta ja till Sveriges FN plats
I FN och i Bryssel passar det bra med vackra högtidstal om Sveriges humanitet, men utanför Etiopiens och Eritreas fängelser är det tyst.

En tanke kring ”Är tyst diplomati, för tyst?

  1. Det ryktas även att det norpades ur beviljad biståndsbudget för att finansiera Sveriges kampanj för en tidsbegränsad plats i FNs säkerhetsråd. Hur som helst lyckades det och Stefan Löfven och Margot Wallström kunde stoltsera i FN Jag tänker fy fan

Kommentarer är stängda.