”The same routine as last year James” på årets bokmässa i Göteborg

“The same routine as last year James” är en klassisk replik från sketchen “Grevinnan och betjänten,” som sänds i ett flertal länder på nyårsafton. Sketchen anses vara en av världens bästa som någonsin har skrivits.

När det gäller årets bokmässa kommer jag osökt att tänka på den meningen, eftersom samma rutin med nedvärdering, förakt för andras åsikter och erfarenheter återkommer. Vilket innebär ett hot mot vår yttrandefrihet.

Temat för årets mässa är just yttrandefrihet!!

Bakgrunden till detta tema är att Svensk tryckfrihetsordning firar 250 år.

I fjol handlade det om ringdans i protest mot de ungerska deltagarna. De goda besökarna kände sig förmodligen ännu godare efter denna naiva och elaka aktivitet.

Detta skrev jag om i ett blogginlägg den 1 december 2015 med rubriken ”Tårar, morgonsoffor och ringdans.”

Tyvärr är det ofta så, för att själv få framstå som god, så gäller det att svärta ner den andre, i stället för att förstå.
Med en mörk bakgrund så lyser glorian lite klarare, vilket gör våra självgoda apostlar ännu gladare.

I år var det dags igen.
”Nya tider” hade anmält intresse för att få ställa ut på bokmässan mellan 22-25 september.
Först fick de ett ja, som sedan förvandlades till ett nej.

Arrangören Maria Källsson vd för Bok och Biblioteket, fick kalla fötter och vek sig snabbt efter att vänsterns megafoner hade ljudit, i rädsla för demonisering så glömde hon nog mässans budskap.

Usch och fy en högerextrem och främlingsfientlig tidning får inte smutsa ner på bokmässan, var antidemokraternas budskap.

Av de bevingade orden att jag avskyr dina åsikter, men är beredd att gå i döden för din rätt att få framföra dem, finns inte ett spår.

Något smuts fanns däremot inte att upptäcka hos muslimska organisationer, som välkomnas att ställa ut.

Moskén Imam Alilslamic Center i Järfälla är en av dessa utställare.
Att moskén under fjolåret bjöd in imamen Farrokh Sekaleshfar, som predikar om död för alla homosexuella, är inget som dessa multikulturella godhetsivrare fäster sig vid.

Förmodligen tolkar dessa bokstavstrogna koranläsare arrangörens undfallenhet som uppmuntran.
Vem vet vad de kommer att visa nästa år, kanske en video snutt om hur homosexuella män knuffas ner från tak?

Att grevinnan är gammal och senil ler vi åt och förstår, men vad ska vi göra med dagens grevinnor som varken är gamla eller senila (även om många av oss tvivlar) när de bara fortsätter med ”the same routine as last year?”

Det tycks som om Bonnier och extremvänstern står på samma barrikad, med mål att inskränka yttrandefriheten och därmed vår demokrati.

Risken med denna antidemokratiska utveckling är att den Svenska tryckfrihetsförordningen inte får några fler år att fira.

Lästips:

– ”Yttrandefrihet – utan men” Alice Teodorescu, ledarskribent i Göteborgsposten (www.gp.se)

– ”Än finns tid att backa – törs ni Bokmässan?” Nils Funcke, expert i yttrandefrihetsfrågor, artikeln finns under debatt i
Göteborgsposten. (www.gp.se)

– ”Nya Tider kastas ut från bokmässan efter antidemokratiskt drev” Mats Dagerlind, krönikör i
Avpixlat (www.avpixlat.se).

2 tankar kring ””The same routine as last year James” på årets bokmässa i Göteborg

  1. Att inte vara PK är Nya Tiders styrka. Genom Bokmässans korkade hantering av ärendet kommer nu
    Nya Tider att bli känd i vida kretsar, där den förr var okänd. Stort tack till Bokmässans ledning!

    En parallell företeelse, som genom regeringens uppenbara okunskap har blivit mer känd, är Vidarkliniken och den antroposofiska medicinen. Den är inte direkt medicinskt korret (MK), utan går på naturens linje, är effektiv och biverkningsfri. Mer om detta på hemsidan National Health Federation Sweden.

    1. Bokmässan är tydligen ett kommersiellt jippo vars hjärta ligger närmast penningpåsen på sin väg till munnen. Den gamla principen FOLLOW THE MONEY gäller oinskränkt (ytterligare en illusion fattigare) btw

Kommentarer är stängda.