Tuffare krav på deltagande i SFI utbildning, när då??

”Du måste fullfölja din SFI utbildning”
”Nej, nej, jag inte behöva svenska, jag ha rätt till tolk…”
Bidrag och livstidsförsörjning var liksom underförstått.
Konversationen härrör från min yrkestid i möte med många utlandsfödda, när jag under drygt 10 år ansvarade för länets postpoliomottagning.
Därför är jag inte ett dugg förvånad över de första resultaten från granskningen av SFI utbildningen som DN nu påbörjat. (www. dn.se 2016-05-16)
DN har granskat deltagande och dess korrelation till egen försörjning/studier av migranter som gick på SFI utbildning under 2007.
SFI utbildningen bygger på fyra kurser, från A till D.
Endast en 1/3 del av de som hade uppehållstillstånd läste hela utbildningen. De som läste klart klarade sig betydligt bättre på arbetsmarknaden än de som inte läste klart. Ofta tar det flera år för att klara av endast A-kursen, för kvinnorna tar det längre tid eftersom de har rätt till föräldraledighet även för barn som är födda i hemlandet. Denna generösa möjlighet såg miljöpartiet till att genomföra i samverkan med fd. statsminister Reinfeldt. Inga krav på tidsåtgång finns för genomförande av SFI kurserna.
Språket är nyckeln till integration.
Men Anders Fredriksson, områdeschef för SFI i Malmö, svamlar på i bortförklaringar i sann mångkulturell och förstående PK anda.
”Studierna är jobbiga, tuffa, en del tröttnar, kanske en del fått jobb eller praktik, andra kanske är duktiga på engelska……..”
För säkerhets skull lade han till att kommunen måste göra mer….
Gränslösa rättigheter, inga skyldigheter mot landet som givet dem en fristad förenat med generösa bidrag.
Inga krav, förmodligen i rädsla för att betraktas som främlingsfientlig, bara falska bortförklaringar för att slippa konfronteras med insikten om att långt ifrån alla nyanlända, som fått uppehållstillstånd vill integreras.
Viljan till bidrag, livstids försörjning och bevarandet av medeltida kultur är betydligt större.
Sida arbetare och andra med lång utlandserfarenhet har vittnat om att föraktet är stort mot människor som inte kräver några tjänster tillbaka. Tjänster och gentjänster är nödvändigt för överlevnad i fattiga länder.
Tyvärr är denna kulturella insikt totalt okänd för våra mångkulturella politiker.
Det är ju så härligt att få vara god med andras pengar.
Ibland var det svårt att vara kulturkompetent under yrkesåren.
Minns en gammal man som hade svåra inbuktningar i skelettet på den helt förlamade överarmen. Orsaken var att han hade bundet fast den slappa armen med ett läderband, under sin tid som rallare i Norrland, när han med sin friska arm bar tunga syllar till järnvägsspåren.
Att arbeta och göra rätt för sig var hederskodex.
Mor och far skulle vända sig i sina gravar om de fick ta del av landets förfall orsakat av politikers svek mot den egna befolkningen och premieringen av sin egen karriär i sann mångkulturell anda.
Farfar och farmor, var fattiga statare från norra Värmland som kämpade för bättre levnadsvillkor. Min far fick inte något avgångsbetyg som straff för uteblivna gåvor till läraren, som de välbeställda bondungarna kom med.
Han fick i stället börja arbeta mycket tidigt i skogen, långa, hårda arbetsdagar oavsett väder, sen på bruket med timmer körning. Han blev bas för brukets chaufförer och lämnade aldrig ratten, trots att kroppen tagit stryk. Impregnerade och giftiga stolpar bidrog förmodligen till hans för tidiga död i njursvikt med lungödem.
Min mor försökte bidra till försörjning som hemsömmerska, hon berättade hur hon under krigsåren fick nöja sig med lingonsylt med utspädd mjölk som föda, för det lilla sovlet som fanns måste maken ha, som kämpade hårt i skogen.
Med den bakgrunden är det svårt att förhålla sig till uttalanden som ”Sverige vara bra, man får bidrag, behöver inte arbeta….”
Lika svårt är det att ha förståelse för vår bortskämda 80-tals generation, när de inte får sitt livspussel att gå ihop.
Surdegsbak och fågelskådning brukar vara populärt, medan de har svårt att dölja föraktet mot förortens flintastekar och Mallis resor.
Ofta tycker de synd om alla små och svaga i hela världen, förutsatt att de själva slipper betala något extra.
Fallenheten är dock betydligt större när det gäller att få skriva sina namn på listor mot främlingsfientlighet, för då kan vi andra se vilka fina och goda människor de är.
Moderaterna och liberalerna verkar nu ha vaknat till, de säjer ”Inför tuffare krav så att flyktingar läser klart SFI,” men jag undrar bara, när då?

2 tankar kring ”Tuffare krav på deltagande i SFI utbildning, när då??

Kommentarer är stängda.