Eliten globaliseringen ärar, medan folket nationalstaten värnar

Tecknaren bakom signaturen Bard gjorde för några år sedan en mycket träffande teckning i Dagens Nyheter.
Inne på banken står flera bankers Vd och småpratar. Inrusande kommer en liten, arg bulldog i dåvarande Anders Borgs skepnad.
Varvid SEB:s Vd Annika Falkengren ropar; ”Var inte rädda, han är inte farlig, han kommer bara in och skäller lite ibland…”
Jag tror inte att nuvarande finansminister Magdalena Andersson har några större resurser inne på banken. Utanför brukar tonläget vara högre för att ge sken av handlingskraft inför oss väljare.

I dag är den politiska karriären ofta ett medel för att nå målet med betydligt bättre inkomster i det privata näringslivet och självklart biter man inte den hand som framöver skall ge försörjning.
Detta förekommer inom alla partier, men jag tror att socialdemokraterna leder denna liga med Göran Persson, Anders Sundström, Ulrika Messing, Björn Rosengren för att nämna några.

Bakgrunden till bank- och finanskrisen 2007-2008, som började i USA:s bolånemarknad, har flera orsaker. Mellan 50-100 miljoner (Wikipedia) människor förlorade sina hus, sina besparingar och jobb både i USA och senare i Europa.
En orsak som oftast blir bortglömd är att i hela västvärlden hade produktivitetsökningen sedan 70-talet endast gått till kapitalägarna. Innan dess var kurvorna för inkomstökning mellan arbetsgivare och anställda parallella. Men efter 70-talet rusar kapitalägarnas vinstkurva i höjden, medan arbetarnas ligger stilla.
”Min klass vann” säjer miljardären Waren Buffey!

Samtliga politiker ljög och sa till arbetarna att håll igen löneanspråken så jobben inte försvinner utomlands och så att företagen får råd att investera.
Det blev precis tvärtom för både vinster och investeringarna skedde utomlands i globaliseringens kölvatten, för där var arbetskraften både billigare, mer foglig och saknade motsträviga fackföreningar.
Följden blev att i västvärlden minskade köpkraften, arbetslösheten ökade, liksom kapitalägarnas vinster.
Problemet var att det då samlades för mycket overksamma pengar i bankerna.
Då kom kapitalägarna, bankerna i symbios med politikerna på ett fiffigt botemedel: lån.
I USA började lånekarusellen med billiga huslån, så kallade surprimlån till invånare, som saknade säkerhet och återbetalningsförmåga, därmed var grunden till finanskrisen ett faktum.
Bolåneinstituten var mycket uppfinningsrika och sålde snabbt lånen vidare i nya förpackningar till andra finansiella aktörer. Man räknade precis som i dag med ständig värdeökning på bostadsmarknaden.
När räntan höjdes och värdeökningen stannade av och föll, så vaknade långivarna och våra politiker till.
Bankerna måste räddas till varje pris och räddningen blev skattepengar från arbetarna.
Mantrat som politikerna denna gång prånglade ut var att ni har levt över era tillgångar!
Sanningen var tvärtom, det var politiker och kapitalägarna som levt över sina tillgångar, inte vanligt folk.
Följden av denna åderlåtning av skattepengar blev hårda besparingar, neddragningar med vittgående konsekvenser först i USA, sedan till Baltikum, Island och många sydeuropeiska länder.
Grekland är ett paradexempel på båg, fiffel, nepotism, korruption bland politiker och eliten.
De betraktar sig som världsmedborgare, träffar mest varandra och ja-säjare och slipper möta tung vardag där motsättningarna ökar mellan marginaliserade grupper, som tillhör förlorarna både i globaliseringens och i migrationens kölvatten.
Flyktingkrisen och massinvandringen från Mena länder och Afrika kom senare mycket lägligt.
Under det humanitära förklädet med lovsång till mångkulturen finns också en annan agenda.
Fackföreningarna i Nordeuropa var och är ännu alldeles för starka och den svenska modellen med kollektivavtal har nu börjat ifrågasättas. När fler slåss som jobben så kan lönerna sänkas.
Nystarts- och instegsjobb lovprisas från högerhåll.
Problemet i Sverige är att vi har minst okvalificerade jobb inom hela OECD och är sämst på att integrera invandrarna.
Därför har politikerna försökt slå dunster i oss att många av invandrarna är högutbildade, vilket inte är sant.
Analfabeter och invandrare med bristfällig skolgång var snarare regel under mina yrkesår beträffande rehabilitering för utlandsfödda.
Därför är föraktet och fördömandet så stort från eliten och politikerna mot partier i hela Europa som vill värna om nationalstaten och landets egna medborgare.
För då kan migrationsvinsten minska och ett herrskap och tjänstefolkssamhälle få sämre möjligheter att utvecklas.
Om vi röstar fel, så placeras vi genast i gruppen lågbegåvade, dumma, globaliseringsrädda och främlingsfientliga medborgare.
Hjälper inte dessa beskyllningar så fortsätter eliten med förakt, utfrysning, rasiststämpeln, islamofobi och suckar i lönndom över demokratins fria val. Enda trösten är politiker som deras pålitliga säkerhetsvakter.

10 tankar kring ”Eliten globaliseringen ärar, medan folket nationalstaten värnar

 1. Tack för alla sanningar som de flesta av oss svenskar håller med om. Tyvärr så når man inte framgång med sanningar utan man måste ljuga mycket stort för att bli trodd. Hoppas vi kan få demokrati och yttrandefrihet i vårt land. Vi behöver den svenska våren. Tack än en gång.

 2. En meget bra analyse Harriet. Befolkningen er nyttige idioter for eliten, ikke minst er dette tilfelle i Sverige. Det skjer også i stor grad i Norge, men dog ikke i samme grad som i Sverige? Tror svenskene har en større tiltro/respekt for eliten enn det normennene har i Norge. Bor i dag i Sverige og føler at dette er situasjonen.

 3. Bra analys. Håller helt med. Men jag anser det är viktigt att gå ett steg längre. Vilka är egentligen ”eliten”? Vilka säger åt politikerna vad de ska göra och hur de ska ljuga? Jag har mina uppfattningar om detta, men skulle gärna se att du, liksom andra bloggare, vågade gå ett steg till och diskutera detta! Varför tar vi t.ex. in så många lågutbildade asylsökande, varav de flesta är män och muslimer? Namnet på en person som vill det stavas George Soros. Men det finns många fler. Apropå banker och lån: Visst är det så att den hela tiden ökande skuldsättningen på alla nivåer utgör en stor det av problemet. Här kan mycket sägas om bankernas möjligheter att skapa pengar ur luft då de ger lån. Här behövs en motståndsrörelse! En som har börjat i den är Henning Witte i White TV. Han kan rekommenderas!

  1. Tack för dina synpunkter, som inspirerat till en fortsättning.
   Jag har nu ”tagit ut svängarna” och skrivet ett inlägg om bakomliggande orsaker till kriser och migrationen.
   Min förhoppning är att Fria Tider vill publicera den som en del 2 efter inlägget om att vi om och omigen blir lurade av eliten.

   MVH!

   Harriet Larsson

 4. Harriet!

  Hur kommer man i kontakt med dig; epostadress?

  Håkan Karlberg

 5. Hittade precis till din blogg genom Fria tider! Vilken glädje att få möta en själsfrände. Jag blir så tacksam att tårarna rinner. Tack gode gud att du finns. Nu ska jag göra vad jag kan för att uppmärksamma din blogg. Fortsätt skriv. Vi behöver dig. Vi behöver dig så innerligt så jag tror inte ens att du förstår hur mycket vi behöver dig. Du är värd mer än all guld i världen! Tack snälla rara för din blogg.

  Kramar från Angela

 6. Upptäckte av en slump denna blogg som jag blev uppriktigt förtjust i.Tack för välskrivna och kunniga artiklar som berör.

Kommentarer är stängda.