Bakteriedödande gel och AI -lösning på resistenta bakterier som antibiotika gynnar

Resistenta bakterier finns överallt i naturen, då antibiotikaresistenta bakterier är en naturlig del av mikrofloran i till exempel jord och vår tarmflora.

Problem uppstår dock när sjukdomsalstrande bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika, där penicillin är en sort och det vanligaste valet. Eftersom de då kan orsaka mycket svårbehandlade infektioner. Överanvändning av antibiotika är en bidragande orsak.

Forskare har nu visat att flera antibiotika kurer förstör slemhinnan i tarmen och de goda bakterierna lång tid efter behandlingarna.

Upprepade antibiotikabehandlingar kan förändra tarmens bakterieflora och försämra dess skyddande slembarriär, visar ny forskning från Umeås och Tartus universitet.
Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Gut Microbes, undersökte patienter som genomgått minst fem antibiotikakurer…..En separat studie, genomförd i internationellt samarbete och publicerad i Science Advances, visade att antibiotikan vankomycin direkt störde slembarriären…” https://nyadagbladet.se/vetenskap/antibiotika-kan-ha-langvariga-effekter-pa-tarmfloran/

Upptäckten av penicillinet möjliggjorde effektiv behandling av vanliga, och tidigare ofta dödliga, sjukdomar som lunginflammation och tuberkulos. Infektion i små skärsår utgjorde förr livsfara och riskerna vid rutinmässiga kirurgiska ingrepp och barnafödande minskade med penicillinet. Under första världskriget dog de flesta soldater efter sår infektioner, när ingen effektiv behandling fanns.

Det var Alexander Flemming som 1928 upptäckte penicillinets effekt när han av en slump noterade att tillväxten av mögelsvamp på en odlingsplatta för bakterier hämmade bakterietillväxten. Bakteriernas tillväxt hämmades runt mögelsvampen som fick namnet penicillin. För denna banbrytande upptäckt fick han långt senare nobelpriset i medicin och fysiologi 1945 tillsammans med medarbetarna Ernst Boris Chain och Howard Walter Florey.

Bild från BBC History A big day in history when Alexander Flemming discovers penicillin

Forskning.se rapporterar om en studie där ett gelmaterial kan fördubbla antibiotikans effekt. Gel + antibiotika kan få resistenta bakterier på fall. https://www.forskning.se/2024/11/18/bakteriedodande-gel-ger-antibiotika-mer-kraft/

”Antibiotikaresistens är ett växande hot mot folkhälsan. Men i laboratorieförsök kan forskare från Chalmers visa att antibiotika kan få hjälp på traven att döda även resistenta bakterier – om behandlingen kombineras med en speciell gel som innehåller peptider, en sorts molekyler som är byggstenar för proteiner…. Bakterierna som ingick i försöken var två typer av stafylokocker. En av dem var den multiresistenta varianten MRSA…” 

Studien har publicerats i International Journal of Pharmaceutics. Antibacterial efficacy of antimicrobial peptide-functionalized hydrogel particles combined with vancomycin and oxacillin antibiotics

Sedan finns det en mängd olika antibiotikum att välja på. Vilken sort som passar bäst för oss när bakterier blivit farliga kan forskning om AI också från Chalmers hjälpa läkare med.

”Antibiotikaresistens är ett allvarligt globalt hot mot folkhälsan. Anna Johnning och Erik Kristiansson vid Institutionen för matematiska vetenskaper, Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet, forskar på nya sätt att upptäcka och kartlägga resistenta bakterier och förhindra deras spridning…”
Där AI kan bli ett gott verktyg för rätt val av antibiotika. https://www.chalmers.se/aktuellt/nyheter/mv-nya-diagnostikmetoder-inom-ai-kan-motverka-spridning-av-resistenta-bakterier/

Medicinsk forskning kan vara livräddande, men också få dödliga effekter som det snabbframställda covid vaccinet med mRNA-teknik vars konsekvenser på kroppen inte långtidsutvärderades.

Hoppet står nu till RFK Kennedy som Trump utnämnt till hälsominister. Hoppas att han har strakt livvaktsskydd för Big Pharma och Big Food lär inte passivt låta sina vinstmaskiner avstanna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *