“Ida hör mig – jag ropar” en recension av Pia S Steykers debutroman

Författaren bad mig att ge en recension av hennes debutbok, som även har publicerats på Newsvoice i en något kortare version.

Omslagsillustration: Anonym. Omslag: Mats Hjertkvist. Recito Förlag

RECENSION. Det är en stark roman vars innehåll har stor markkontakt med verkligheten. Många stämningsfulla naturskildringar och intressanta, träffande personporträtt levandegörs i berättelsen om Ida, en utsatt och ung flicka, som samhället sviker efter en gruppvåldtäkt.

Berättelsen vittnar om en lyhörd penna som styrs av både kunskap och erfarenhet från ungdomars verklighet, med deras språk och intressen.  Att författaren ger oss både offrets och förövarnas perspektiv ger ökad trovärdighet.

Steykers roman är befriande läsning till skillnad från många etablerade författare, där hatet flödar mot Trump, alternativa medier, nationalister, nazister, Nordiska Motståndsrörelsen och där alla invandrare är goda, rättrådiga och utsätts för främlingsfientlighet och rasism. Steyker sällar sig till författare med markkontakt som till exempel Katerina Janouch, Ramona Fransson, Björn Paqulin och Anders Jallai. En skara som glädjande ökar.

Här kommer några axplock från bokens 377 sidor med reflektioner:

Ida, en ensam 14-årig flicka bor ute på landet i Gula Huset i Vikulla tillsammans med sin arbetslösa och sjukskrivna mor. De befinner sig långt ner på samhällets socioekonomiska stege. Modern, Madeleine, är strålningsrädd, vegan och vill Ida väl, men räcker inte till på grund av egna tillkortakommanden. Hennes stora engagemang är kamp för djurens rätt. I hemmet finns Smuttis, en kanin som får hennes stora kärlek och omvårdnad med dyra homeopatiska läkemedel, medan spröda Ida bjuds på torra och ofta brända rödbetsbiffar.

Idas andningshål i en fattig tillvaro är en skogsglänta, där växter, små djur som fåglar och ekorrar ger tröst. Men den trösten spolieras grymt av några tonårskillar som hetsar varandra till grym våldtäkt.

Ida försvinner ut ur sin kropp under övergreppet, tar sig hem och duschar frenetiskt, bevisen med sperma försvinner ner i avloppet. Det är en mycket verklighetstrogen beskrivning av hur våldtäktsoffer reagerar och handlar.

Ida samlar kraft till polisanmälan och får stöd av en storväxt tonårskille, den mystiske Simon, som är datanörd och gillar rollspel/fantasy.

Hos polisen dokumenteras skadorna dit Idas mor motvilligt följt med. Ida får ett dagen efter piller, men det slängs i en papperskorg, så det inte kommer ut i avloppet och förstör naturen, vilket får konsekvenser, som Ida länge förtränger.

Skildringen av Idas bemötande hos BUP med polis är trovärdigt beskriven. Tvivel och ifrågasättande istället för professionell empati och förståelse, när lyhördhet saknas hos vårdgivare och utredare.
Idas glädje-glänta ifrågasättas och tappar sin helande tröst mot allt som illagör i hennes tonårsliv. Moderns låga sociala status färgar av sig på Idas redogörelse för händelseförloppet, som minskar dess trovärdighet.

Därutöver så letar polisen efter spår på fel plats i skogen, vilket associerar till hur en missbrukartjej i 30-årsåldern under sommaren 2016 överfölls, våldtogs brutalt och filmades av en stor grupp män med annan hemvist i en trappuppgång i Fittja. Efter 10 månader upptäckte polisen att de letat efter spår i fel trapphus….

“Ja, du Ida, säger polisen Krille. Jag vill veta varför du tycker om att gå igenom det där området? Är det inte snårskog där?”

Att formulera ett svar på glädjen och samhörigheten med allt som växer och lever är omöjliggörs i en enda mening. Att gilla att vara i fred, väcker bara tvivel hos utredarna på BUP, liksom hennes musik- och filmfavoriter.

Detta speglar en vanlig uppfattning från rättsväsendet, där offret “Svennehoran” skall granskas och förövarna daltas det med, främst de med annan hemvist.

Efter hand får Ida via en mobil, som hon kunnat tjuvkika på, se en bild, där hon känner igen ledaren, Jihad, för våldtäkten. Simon hjälper Ida att lägga ut en video på youtube där förövarna avslöjas, allmänheten ger Ida stort stöd och pengar strömmar in på kontot. Men i skolan och från ungdomsgården mobbas Ida ut.

Du, Ida (Svennehoran) “tänkte du inte på att du kan förstöra deras framtid…”

En släkting med politisk bakgrund ondgör sig över att bilden av Vikulla har blivit förstörd genom Idas video, vilket påminner om UD:s ansträngningar för att bevara och exportera en förljugen Sverigebild.

MeeToo aktivister dyker också upp och vill att Ida skall dementera och säga att det var Svennar som överföll henne. I deras värld samt i medias var det bara vita, medelålders män som kunde våldta.

Beskrivningen av Jihad är också starkt verklighetstrogen. Hans plan är att bli kung av Vikulla, få respekt av alla, bli multimiljonär, åka runt i en Lamborghini, äga egna advokater och tillgängliga öststatshoror…

Den ena av hans två bröder sitter i fängelse, men den andre – Amr – bedriver läkarstudier på KTH. Författaren lyfter här förtjänstfullt fram att unga killar med invandrarbakgrund inte är någon homogen grupp. Moderns villkorslösa kärlek till sin son och faderns (som övergivit familjen) patriarkaliska ilska över hans drummel till son, är levande beskrivningar.

Det som tydligt synliggörs är hur värdegrunden ligger som en blöt filt över verkligheten och dessvärre även över BUP och rättsväsendet, som snarare stjälper än hjälper våldtäktsoffret. Inunder denna blöta filt har mobbing, misshandel och trakasserier fritt spelrum.  

”Orden – Alla människors lika värde – var skrivna på ett dussin språk på ungdomsgården.”

En fortsättning önskas om Idas framtid, “för när hoppet om rättvisa tryter väcks oanade krafter inom henne” vilket för tankarna till Millenium seriens Lisbeth Salander.

Men det viktigaste med denna ambitiösa debutbok är att vi hör hur Ida och hennes utsatta medsystrar ropar från ett förändrat Sverige, där Per Albin Hanssons ord om det goda folkhemmet har tappats bort, av politiker utan markkontakt.

“Ida: Hör mig jag ropar” finns på Liten Upplaga

Boken kostar 220 kr + 49 kr i fraktkostnad och kan beställas från Recito Förlag mot faktura.

E-post: butik@rectio.se

Tel: 033-340 13 30 Post: Rectio Förlag AB, Box 2, 29702 Everöd

Ps. Kräv gärna att Ert bibliotek tar in boken, verklighetstrogna böcker behöver spridningshjälp. Ds.