Omvända värderingar

Det gläder mig mycket, när tidigare gästskribenter återkommer. Här är det Jan Ivarsson, politiskt obunden, som skriver om omvända värderingar, eller kanske hellre om hur tiden är ur led, när slösa blivit idealet och spara en bakåtsträvande stofil. Spara är inget för dagens politiker, men deras frenesi för nya skatter har ökat och miljön är nu alibi för att deras humana stormakt skall få fortgå.
……………………………………………………………………

”Förr lärde man sina barn att spara så de kunde köpa något rejält. Idag skall man lära barnen motsatsen. Konsumera småsaker och resor, gärna utomlands. Låna till det du vill köpa med en app på mobilen och pausa avbetalningen när du vill, får vi veta i TV-reklam.

Köper du ett hus för miljoner kronor behöver du inte amortera alls. När jag köpte mitt första hus fick jag annuitetslån, ca 7 %. Det innebar att jag årligen betalade ränta och amortering med fast belopp. I takt med avbetalningar sjönk räntekostnaden och amorteringen ökade. Det gick då, men anses omöjligt nu när man lånar miljoner. Nu skall pengar räcka till mer, som dator och mobil och bilen skall ha luftkonditionering. Förr hade bilen en kylargardin som man drog upp för att hålla värmen vintertid.

Vi ser dagligen exempel på den nya livsstilen i TV4 när folk vinner på skraplotteritet. Nästa alla vill resa upp pengarna. Ingen vill ha ett fritidshus med fastighetsavgift och avloppsbädd, som var lyckan i mitten av 1900-talet. Bara hus för helårsboende i attraktiva områden köps upp kontant för miljoner. Grannarnas taxeringsvärden ökar, bygden avfolkas och äldrevårdens anställda reduceras av sparkrav.

Det som var värdefullt förr har blivit värdelöst idag. Antikhandlare vill inte att ta sig an kristallglas och orientaliska mattor. Sådant har få köpare idag. Nu skall jag dricka mjölk ur mina Kosta City! Lite har jag anpassat mig, för vi har nästan inget kvar av mina föräldrars finporslin från Hackefors efter att ha brukat det dagligen i många år. Servisen uppmanar till bordskick som även det förfallit. Hustrun serverade helstekt kalvytterfile med kappa (fet svål som katten gillar), ugnsbakad klyftpotatis, färsk inlagd gurka och vinsås i kopparklädd kastrull på bordet. Jag hällde upp sås direkt från kastrullen och fick kritik av hustrun för att jag inte använde såsskeden. En styggelse, fick jag veta.

Miljöfrågor är kraftigt överdrivna men är Guds gåvor till politiker så de kan införa nya punktskatter. Politiker vill komma åt mer av folks sista tredjedel av deras löner, som de har kvar efter nuvarande skatter – arbetsgivaravgift, löneskatt, moms och skatter på energi, alkohol och tobak. Migrationspolitiken slukar årligen miljarder kronor. Det räcker inte att skära ner på andra områden. Dessa behöver istället mer pengar när befolkningen ökar, men ökade kostnader skylls på åldrad befolkning som har mindre betydelse. Migrationen behöver nya skatter i miljöns namn. Politiker säger att mer skatt behövs för att säkra välfärden. Det låter bättre än nya skatter för invandring och dess misslyckade anpassning. Sverige har blivit ett vandrarhem där utlänningar får betalt för att bo.

Politikers uppfinningsrikedom är stor då det gäller nya skatter. Båtskatt brukar föras på tal med några årtiondens mellanrum och har nu luftats igen. Det senaste argumentet är att bryggorna tar stor plats i havet och förstör livet under dem. Kommer en ny båtskatt gå till ålgräs eller ensamkommande? Problemet bör i så fall även gälla utökad befolkning som belastar naturen. Vi bör införa miljöskatt på permanent uppehållstillstånd.

Om politiker beskattar båtar kan de ta steget fullt ut till beskattning av vatten så att anhöriginvandringen kan hållas flytande. Vatten har blivit bristvara i delar av landet när befolkningen ökar. Ny punktskatt på kommunalt vatten och moms därpå, med bensin som förebild, är frestande i många partier. Fastigheter utan kommunalt vatten får skatta för egen vattentäkt. Varför skall den rättigheten vara gratis, tänker miljövänner. Vatten i brunnar är liksom mineraler under plogdjup tillgångar som tillhör staten. Alla måste bidra till folkutbytet förklätt till miljöproblem!
Politiker vill att heltidsarbetande svenskar kan avstå mer av deras sista tredjedel av lönen – i miljöns namn, för upprätthållande av den humanitära stormakten och utbyggd statlig byråkrati som säkrar välbetalda jobb för politiska belöningar.”

En tanke kring ”Omvända värderingar

  1. Stort Tack Jan Ivarsson för denna klargörande krönika. ”Alla måste bidra till folkutbytet, förklätt till miljöproblem” precis så är det miljövänner!

    Vill åter påminna om att det går att kommentera. Scrolla ner sidan, under ”Meta” tryck på registrera, ange ett lösenord, vilket är en engångsföreteelse. Sedan är det bara att trycka på logga in, när Du vill kommentera i fortsättningen, då kommer den vanliga rutan upp. Registeringskrav är nödvändigt, för spam meddelanden registrerar sig inte. Det tar alltför lång tid att ”kasta dem i papperskorgen”.

Kommentarer är stängda.