Skolinspektionen bryter mot svensk lag

Skolinspektionen bryter mot svensk lag

Replik på Skolinspektionens yttrande om Kastets ”skola” i Gävle Dagblad från Olle Ljungbeck.

Han berättar om skolinspektionens undfallenhet inför muslimska friskolor, som präglas av en kultur där kvinnor är mindre värda än män. Landets jämställdhetslag förbigås ständigt under deras inspektionsrundor. Samma förhållande råder med lagbrott inom många områden i samhället, t.ex inom rättsväsendet och politiken. Där undfallenhet, bortförklaringar och lagbrytarnas kulturella identitet utgör medel för lagbokens erodering.
……………………………………………………………………………

”Skolinspektionens lagbrott

Jag har under en lång följd av år följt Skolinspektionens inspektioner och granskningar av framförallt muslimska friskolor. Detta har fått till följd att jag på starka grunder anser att Skolinspektionen inte fullgör sitt uppdrag på ett sådant sätt att de kan få godkänt. Men icke godkänt är för svagt i detta sammanhang. Jag anser att Skolinspektionen kraftigt bryter mot de riktlinjer och gällande författningar man som myndighet har att följa. Då menar jag också generella lagar om t ex jämlikhet mellan könen.
Nästan alla de förklaringar som man anger i artikeln om att man;”utreder alla skolor likvärdigt och objektivt, utifrån gällande författningar är lögn”. ”Skolinspektionen arbetar för att alla barn och elever ska få en likvärdig utbildning i en trygg miljö. Det gör vi på olika sätt, dels genom att granska att skolorna följer de lagar och regler som finns. dels genom att se till att de som ansöker om att få starta en friskola uppfyller lagens krav”.

Jämställdhetslagen åsidosätts
Det första och allvarligaste jag vill påstå i det här fallet är att Skolinspektionen inte har en aning om att vi har er Jämställdhetslag som skall garantera flickor och pojkar samma rättigheter och att de behandlas lika utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Denna min åsikt förstår jag är provocerande.

Jag har från det jag började syna den muslimska friskolan Römosseskolan följt ytterligare ett antal. I samtliga fall verkar denna lag vara okänd för de inspekterande. Jag vill därför påstå att de flickor som gått eller går i dessa skolor kommer att gå ut därifrån med ett knäckt självförtroende. Jag har ca 7 eller 8 protokoll från Skolinspektionens ”inspektioner” på denna ”skola”. Kränkningarna av ”skolans” flickor pågick i många år utan att Skolinspektionen stängde skolan. Den ökände islamisten Abdisiriak Waberi var under denna tid skolans rektor! Hur skolan fungerar i dag vet jag inte men man har i alla fall en annan ledning.

Brotten mot skollagen var så många att jag inte kan visa dem här, men trots detta fick ”skolan” vara kvar under samma ledning.

Skolinspektionen påstår att man bedömer varje ansökan utifrån skolförfattningarnas krav. Innebärande bl a att alla barn och elever ska få en likvärdig utbildning i en trygg miljö så är detta inte sant. Ingen av dagens muslimska friskolor lever upp till detta eller tvingas det av skolinspektionen.

Skolinspektionen saknar existensberättigande
Enligt mig har dagens Skolinspektion inget existensberättigande. Den har det inte därför att den inte följer skollagen och inte heller de författningar och lagar utanför denna som gäller generellt för varje medborgare. 

Jag fäste mig särskilt vid en formulering i artikeln. ”Vi tittar bl a på elevunderlag budget, hur ägaren planerar och utformar verksamheten och skolhuvudmannens ekonomiska förutsättningar etc”.

Detta är givetvis självklarheter och nödvändigt. Men det får ju inte ske på bekostnad av vad jag vill kalla de psykologiska aspekterna. Ett starkt observandum bör inte minst vara att när skolinspektionen gör sina granskningar vara medveten om att i flertalet fall rör det sig om ”skolor” där grundare och ansvariga kommer från en kultur som inte minst vad gäller synen på kvinnor/flickor är helt annorlunda än vår.

Där det ingår i kulturen att kvinnor inte är jämlika med män/pojkar etc. Men även synen generellt på barns rättigheter och då inte minst respekten att inte kränka dem.  Därför måste en helt annan vikt läggas på detta. Efter genomgång av förhållandena på Römosseskolan utifrån skolinspektionens protokoll tror man inte på att de relaterade förhållanden är verklighet. Trots detta lät Skolinspektionen skolan finnas kvar med Abdisiriak Waberi som rektor!

Det förvånar mig också att Skolinspektionen nöjde sig med att ägaren till Kastets muslimska friskola överklagade och fick rätt att driva skolan.

Om det inte gick att överklaga så borde Skolinspektionen inte funnit sig i detta utan fortsatt att följa skolan för att därmed samla motiv för dess nedläggning. För som nu skedde ser det ju ut som att Skolinspektionen inte själv har trott på sina uppgifter. I annat fall var det ju tjänstefel, som man vanligen upplever av Skolinspektionens agerande. Dessa är för lama och inspektionen har inte den rätta viljan att ge alla barn en likvärdig skola. Då menar jag inte minst att flickor inte får kränkas utan också skall ges samma stöd som pojkar. Ja man kanske tom bör vara extra observant eftersom de kommer från hem med en kultur där kvinnor/flickor skall sättas på plats.

Farlig eftergivenhet i hela samhället
Det finns en farlig utveckling i samhället i dag inte minst hos Skolinspektionen, men även inom rättssystemet och politiken att prioritera den kulturella identiteten framför våra medborgerliga rättigheter. Man försöker av någon slags missriktad humanism vara överslätande och se förmildrande omständigheter i de negativa handlingar som brottslingar utför, men också sådana som hänför sig till kulturella värderingar som är oacceptabla i vårt land. Ju längre denna eftergivenhet får fortgå, så förlorar Svea Rikes lag legitimitet.

Terroristers dåd döljs och offren glöms
 I de mest extrema fallen finns det i dag personer som menar att vi skall låta IS-terrorister återvända till Sverige etc. Deras attityd är att på bekostnad av de svaga se förmildrande på de extrema. Förövaren förvandlas till offer och skall hjälpas, medan offren glöms och därigenom ytterligare förnedras. I många fall när krigaren utfört dåd och agerat/r mot andra människor som inte kan försvaras och därför skall behandlas enligt lagens strängaste §. Detta sk godhetssyndrom visar på ett sjukt samhälle.

Jag vill därför slutligen påstå att med Skolinspektionens undfallenhet och inte tillräckligt hävdande av framförallt Jämställdhetslagen men också andra lagar kommer de svenska muslimska friskolorna så länge de finns, varje år ”utexaminera” ett inte ringa antal flickor (men även i vissa fall pojkar) med knäckt självförtroende och upplevelsen att vara en andra klassens medborgare.”

Olle Ljungbeck

2 tankar kring ”Skolinspektionen bryter mot svensk lag

  1. Lysande artikel Olle L. !
    Begreppet undfallenhet är mycket påtagligt i samhället – liksom beröringsångest och
    konflikträdsla när det gäller det s.k. muslimska civilsamhället – rädsla för diskriminering, ”rasistkortet” likaså – då kan det bara gå åt fel håll.

    Olle nämner med all rätt A.Waberi – rektorn och tidigare riksdagsmannen för M – medlem i försvarsutskottet under F.Reinfeldt -helt otroligt!
    Lyckades A.Waberi även starta en muslimsk friskola i Borås förra året ?

    En liten berättelse – dagen efter valet 2010 sent på kvällen kom jag tillbaka till Arlanda
    efter en tj.resa, ser fram emot att sätta mig i bilen och njuta av några timmars
    körning – slår på P1, kommer mitt in i Studio Ett´s sena sändning och intervjun med den nye riksdagsmannen Waberi – det var inte hälsosamt men jag stålsatte mig att
    härda ut -hans utspel har återgetts under åren i flera forum –
    Jag hade under veckorna före valet noterat detta ”namn A.W” av ngn anledning på M.s
    riksdagslista i Gbg (5:e plats) och reflekterade med fasa att det får inte ske att han
    kommer in riksdagen. En mycket osympatisk person som givetvis inte ska tillåtas
    påverka vårt samhälle!!!

  2. Tänka sig att ”Skolinspektionen bryter mot svensk lag”! Politiker, ni som får ”bryta” mot Lagen dagligen om NI så vill, tycker NI inte att vi kan kasta den svenska LAGEN i sjön? Eller får VI ALLA (vanliga medborgare alltså) också bryta mot lagen precis när vi vill, som NI? Egentligen skulle HELA RIKSDAGEN kastas i sjön och IN med en NY.

Kommentarer är stängda.